Skip to content

Σύγχυση για ενδεχόμενο ΦΠΑ στην ασφάλιση

Ανάστατωση έχει προκληθεί στην αγορά από την ενδεχόμενη αύξηση του φόρου στην ασφάλιση, για την οποία γίνεται λόγος στο κείμενο που στάλθηκε από την ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς την Παρασκευή 10 Ιουλίου.

Η αναστάτωση οφείλεται κατ’ αρχήν στην ασάφεια του κειμένου το οποίο δεν αποκαλύπτει ξεκάθαρα τις προθέσεις της Κυβέρνησης – η διατύπωση είναι γενικόλογη ενώ  περιλαμβάνεται στην ενότητα που αφορά μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι με βάση κοινοτική οδηγία, οι ασφαλιστικές εργασίες απαλάσσονται απο τον ΦΠΑ.

Είναι άγνωστο αν εάν υφίσταται επιθυμία της Κυβέρνησης για το αντίθετο και έχει ήδη βρεθεί και η νομική φόρμουλα που θα την υποστηρίξει.

Είναι πιθανό τελικά, η συγκεκριμένη αναφορά να υποκρύπτει διάθεση για αύξηση του φόρου ασφαλίστρων ο οποίος ήδη ισχύει για μια σειρά από ασφαλιστικές καλύψεις, κυρίως κινδύνων (κλάδους αυτοκινήτου, πυρός, υγείας κλπ), σε ποσοστά ανάλογα του ΦΠΑ, με ταυτόχρονο επαναπροσδιορισμό των εξαιρέσεων (π.χ. συμβόλαια ζωής διάρκειας άνω των 10 ετών, ασφαλίσεις πλοίων κλπ).

Η συγκεκριμένη αναφορά προκαλεί έκπληξη καθώς μέχρι τώρα δεν είχε τεθεί ποτέ στην ασφαλιστική βιομηχανία προβληματισμός της Πολιτείας για το ύψος του φόρου ασφαλίστρων και παρά τις επαναλαμβανόμενες φορολογικές προσαρμογές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Είναι δεδομένη η κρισιμότητα των στιγμών και σίγουρα το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή είναι κλαδικές διαμαρτυρίες.

Από την άλλη όμως οι καλύψεις που κυρίως επιβαρύνονται με φόρο ασφαλίστρων είναι είτε υποχρεωτικές καλύψεις για τον έλληνα πολίτη είτε καλύψεις που αφορούν σημαντικές του ανάγκες οι οποίες σήμερα παρά ποτέ γίνεται επιτακτικό να καλύπτονται (υγεία).

Η όποια αντίδραση λοιπόν για τέτοιες επιβαρύνσεις ξεφεύγει από την έννοια του κλαδικού συμφέροντος και αγγίζει θέματα που απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες μέρες και μάλιστα πολύ σύντομα οι προθέσεις της Κυβέρνησης θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν ώστε να περάσουν προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκεί θα ξεκαθαριστεί το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης προς τους θεσμούς.

Όλοι οι άνθρωποι της αγοράς πρώτα απ’ όλα περιμένουν τη θετικότερη δυνατή εξέλιξη για την χώρα, αλλά σίγουρα θα περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *