Skip to content

Ανέτοιμες οι ασφαλιστικές για την εφαρμογή των νέων Λογιστικών Προτύπων – Αναβολή εφαρμογής

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Αναβολή τουλάχιστον ενός έτους στην εφαρμογή των νέων Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΠΧΑ17 και ΔΠΧΑ16) λόγω της της πολυπλοκότητας αλλά και των επιπλοκών που παρατηρούνται στο στάδιο προετοιμασίας, προβλέπει ο Φίλιππος Κάσσος, γενικός διευθυντής του τμήματος Ελέγχου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων της KPMG, κάνοντας λόγο για μικρή μόνο πρόοδο προσαρμογής, στις μεσαίες και μικρές ασφαλιστικές εταιρείες.

Πρόσφατη έρευνα της KPMG καταδεικνύει ακριβώς αυτό, την καθυστέρηση στις μικρομεσαίες ασφαλιστικές, κατηγορία στην οποία κατατάσσεται και το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών στη Ελλάδα. Αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, το 24% των ασφαλιστικών εταιρειών σε 30 διαφορετικές χώρες, απάντησαν ότι δεν έχουν καν ξεκινήσει ακόμη τις διαδικασίες: για το λόγο αυτό εγείρονται ανησυχίες στο σύνολο της Ε.Ε., σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την προθεσμία εφαρμογής.

Μεγάλο μέρος της αγοράς πιστεύει ότι οι ασφαλιστικές αγορές δεν πρόκειται το 2021 να είναι έτοιμες να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τα νέα πρότυπα και μία αναβολή είναι απαραίτητη, έστω για τις αρχές του 2022.

Ο Φίλιππος Κάσσος επισημαίνει ότι η όλη διαδικασία έχει υψηλό κόστος και απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια γιατί είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Μεταξύ άλλων είναι απαραίτητο σε επίπεδο ΕΕ να δοθεί γνωμοδότηση από την EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group), να διεξαχθεί ανάλυση κόστους-οφέλους και να συσταθεί ειδική επιτροπή IFRS 17, η οποία, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει τις επιπτώσεις των νέων Προτύπων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Η μετάβαση στα νέα ΔΠΧΑ θα πρέπει να γίνει αναδρομικά, δηλαδή με στοιχεία που ίσχυαν κατά την έναρξη του συμβολαίου. Εναλλακτικά εάν αυτό δεν είναι «εφαρμόσιμο» τότε η οικονομική οντότητα έχει επιλογή ανάμεσα σε μερική αναδρομική εφαρμογή (modified retrospective approach) και τρέχουσα αξία (fair value).

Στη σχετική έρευνα που διεξήχθη στο 2ο τρίμηνο του 2018 από την KPMG, με αρκετά μεγάλη συμμετοχή 160 ασφαλιστικών εταιρειών σε περισσότερες από 30 χώρες, διαπιστώνεται ότι:

  • η πίεση για τα διεθνή λογιστικά πρότυπα έχει αρχίσει πλέον να γίνεται οξεία
  • υπάρχει ένα τεράστιο έργο/όγκος που πρέπει να γίνει ακόμη
  • οι ασφαλιστικοί οργανισμοί που έχουν προχωρήσει περισσότερο (δηλαδή οι μεγαλύτερες εταιρείες) είναι αυτοί που αισθάνονται την πρόκληση του χρόνου παραπάνω και συνειδητοποιούν το πόσο δύσκολο είναι το έργο και πόση δουλειά εμπλέκεται ως προς την επίτευξη του στόχου
  • παρόλο που οι ασφαλιστικοί οργανισμοί εργάζονται για την υλοποίηση και επιδιώκουν παράλληλα να βελτιστοποιήσουν τα συστήματα και τις διαδικασίες για να αποκομίσουν μακροπρόθεσμα οφέλη σε ολόκληρη την επιχείρηση, αναγνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο πέρα από το 2021
  • οι μικρότερες εταιρείες έχουν κάνει το ελάχιστο μέχρι σήμερα
  • πολλές από τις εργασίες υλοποίησης πρέπει επειγόντως να ξεκινήσουν

Όπως επισημαίνει η KPMG, το νέο πρότυπο ΔΠΧΑ16 αφορά στις μισθώσεις και αντικαθιστά το ΔΛΠ17.

Εν συντομία, το ΔΠΧΑ16 καταργεί το ισχύον διπλό μοντέλο λογιστικής για τις μισθώσεις (Χρηματοδοτικές – εντός Ισολογισμού, Λειτουργικές – εκτός Ισολογισμού), ενώ εισάγει ένα ενιαίο λογιστικό υπόδειγμα παρόμοιο με την τρέχουσα λογιστική για τις χρηματοδοτικές μισθώσεις. Όλες οι σημαντικές λειτουργικές μισθώσεις θα αναγνωρισθούν ως χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα τα υποκείμενα στοιχεία θα αναγνωρισθούν ως νέα περιουσιακά στοιχεία, λεγόμενα ως «Δικαίωμα Χρήσης» (Right of use – ROU). Στην περίπτωση αυτή εξαιρούνται μόνο οι μισθώσεις με αξία έως 5.000 δολ.

Καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες σπάνια λειτουργούν ως εκμισθωτές, το θέμα που επηρεάζει τους ασφαλιστές είναι η αναγνώριση αφενός των νέων υποχρεώσεων στις οικονομικές καταστάσεις που θα προέλθουν από τα μελλοντικά μισθώματα για λειτουργικές μισθώσεις, και αφετέρου των αντίστοιχων περιουσιακών στοιχείων ROU.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *