Αποζημίωση σε ασφαλισμένη για φυλετική διάκριση επέβαλε ο "Συνήγορος"

2 Ιανουαρίου 2020

Στην αποζημίωση ασφαλισμένης, στην αναδρομική αποζημίωση σε όποια άλλη παρελθούσα περίπτωση προκύψει αίτημα, καθώς και στην οριστική τροποποίηση όρων συμβολαίου υποχρεώθηκε ασφαλιστική εταιρεία, μετά από παρέμβαση του «Συνηγόρου του Καταναλωτή» για διάκριση με βάση το φύλο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του "Συνήγορου", ασφαλισμένη προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή καταγγέλλοντας ότι η ασφαλιστική της, στην οποία τηρεί συμβόλαιο ζωής με εξωνοσοκομειακές παροχές, εφαρμόζει διάκριση με βάση το φύλο, καθώς εξαιρεί από την κάλυψη τις ασθένειες των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τις επιπλοκές τους.

Η ασφαλιστική στην απάντησή της αρνήθηκε ότι εφαρμόζει διάκριση με βάση το φύλο, επικαλούμενη τα εξής: αφενός ότι οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών με βάση τις σωματικές διαφορές τους δεν συνιστούν διάκριση και αφετέρου, ότι τέτοια συντρέχει, όταν γίνεται χρήση του φύλου ως αναλογιστικού παράγονται για τον καθορισμό των ασφαλίστρων - κάτι που δεν συμβαίνει "εν προκειμένω".

Η Ετυμηγορία

Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» ο οποίος έχει οριστεί φορέας παρακολούθησης της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή τους στον ιδιωτικό τομέα, κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη σε συνάντηση στα γραφεία της Αρχής. Όπως τόνισε, «οι παρεχόμενες από την εταιρία υπηρεσίες είναι ασφαλιστικές και όχι υγειονομικές και διάκριση λόγω φύλου συνιστά και η χρήση του φύλου για τον καθορισμό των ασφαλιστικών παροχών -  όχι μόνο των ασφαλίστρων».

Διαπίστωσε δε ότι στην υπό κρίση περίπτωση εφαρμόζεται διάκριση στις παροχές του προγράμματος με βάση το φύλο που αντιβαίνει στις διατάξεις του ν. 3769/2009, χωρίς μάλιστα η εταιρία να επιχειρεί να αιτιολογήσει την εν λόγω εξαίρεση επί τη βάση σημαντικών και αξιόπιστων αναλογιστικών στατιστικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» συνέστησε στην ασφαλιστική εταιρία:

α) Να εξαλείψει την ανωτέρω εξαίρεση από τους όρους του εν λόγω παραρτήματος και
β) Να προβεί σε καταβολή αποζημίωσης στην καταναλώτρια για την τελευταία πενταετία με την προσκόμιση εκ μέρους της σχετικών παραστατικών για ιατρικές γυναικολογικές επισκέψεις και γυναικολογικές διαγνωστικές εξετάσεις σύμφωνα με τα ποσοστά συμμετοχής και τα ανώτατα όρια κάλυψης που ορίζει το συγκεκριμένο συμβόλαιο, απορρίπτοντας έτσι τους  ισχυρισμούς της ασφαλιστικής εταιρίας.

Η ασφαλιστική αποδέχτηκε τις συστάσεις και δεσμεύτηκε ταυτόχρονα να αποσύρει άμεσα το εν λόγω προσάρτημα από τις νέες πωλήσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων του Κλάδου ζωής, ενώ σε σχέση με το υπάρχον χαρτοφυλάκιο δεσμεύτηκε να στείλει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 στους παλιούς ασφαλισμένους επιστολές, με τις οποίες θα ενημερώνει για την κατάργηση της συγκεκριμένης εξαίρεσης, ενώ όσα αιτήματα για αποζημίωση προκύψουν εν τω μεταξύ, θα καλυφθούν.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Αποζημίωση σε ασφαλισμένη για φυλετική διάκριση επέβαλε ο "Συνήγορος"

  1. Ο/Η ΗΛΙΑΣ ΛΑΛΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

    ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΣΟ ΔΕΝ «ΤΟΛΜΑ» ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ-ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΗΜΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ . ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΩΣ ΦΡΕΝΟ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ;
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Οι κλάδοι που ξεχώρισαν το 2019

Oι κλάδοι Υγείας (ασθένειας και ατύχημα), τα ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα, οι ασφαλίσεις πιστώσεων και οι μικρο-ασφαλίσεις κινούνται έντονα ανοδικά και δίνουν...

Close