Skip to content

Ασφάλιστρα 2019 : Ξεπέρασαν τα 4 δις ευρώ – πρώτη φορά μετά το 2012

Έσπασε το φράγμα των 4 δις. ευρώ η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2019 , για πρώτη φορά μετά το 2012 δημιουργώντας κάποιες θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά και προβληματισμούς σχετικά με την αδυναμία ουσιαστικής υπέρβασης εξελίξεων.

τoυ Νίκου Σακελλαρίου

Οι ασφαλίσεις Ζωής άγγιξαν για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια τα επίπεδα των 2 δις. ευρώ (1,976 δις. ευρώ) με αύξηση 16,9%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην θεαματική αύξηση ενεργητικού στις ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (15,1%) στα 257,5 εκατ. Ευρώ που οφείλεται κυρίως στην άνοδο των πωλήσεων προιόντων Unit Linked μετά την άρση των  capital controls τον Σεπτέμβριο 2019  και στη διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων στα 241,872 εκατ. Ευρώ με μία αύξηση 31,8% που αποδίδεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση των στοιχείων ενεργητικού εξαιτίας της ανόδου των μετοχών και των ομολόγων Eλλάδας και εξωτερικού.

Σε ότι αφορά τις ασφαλίσεις κατά ζημιών αξίζει να επισημανθούν ότι οι αστικές ευθύνες αυτοκινήτου συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά (-2,5%) σε σχέση με την αντίστοιχη παραγωγή 2018 και καταγράφοντας πτώση άνω του 30% σε σχέση με το 2010 ενώ έχουν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά οι γενικές αστικές ευθύνες (9,4%) στα 97,542 εκατ. Ευρώ οι ασφαλίσεις πιστώσεων και εγγυήσεων (οι οποίες τονώθηκαν μετά το ‘κανόνι’ της Thomas Cook τον Σεπτέμβριο) και οι ασφαλίσεις χρηματικών απωλειών (12,9%) οι οποίες έφτασαν στα 57,013 εκατ. Ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι κλάδοι στηρίχθηκαν ιδιαίτερα στο Bancassurance και αυτό φαίνεται εάν δει κάποιος την εξέλιξη της παραγωγής τους αλλά και τις πωλήσεις των δικτύων.

Αρνητική ήταν η εξέλιξη σε ότι αφορά τις ασφαλίσεις πυρός (-2,9%) στα 341 εκατ. Ευρώ και οι οποίες έχουν εισέλθει και αυτές μέσα στο πεδίο του έντονου τιμολογιακού ανταγωνισμού όπως και οι αστικές ευθύνες αυτοκινήτου.

Θετικά εξακολουθούν να κινούνται οι κλάδοι των Ατυχημάτων και Ασθενειών (ουσιαστικά εκπροσωπούν τον ευρύτερο κλάδο Υγείας) με αυξήσεις παραγωγής 8% τα ατυχήματα (στα 47 εκατ. Ευρώ περίπου) και 15,1% οι ασθένειες (στα 274 εκατ. Ευρώ περίπου). Οι αυξήσεις αυτές προήλθαν και από πρωτασφαλίσεις και κυρίως από τιμολογιακές αναπροσαρμογές παλαιοτέρων συμβολαίων.

Η άρση των capital controls βοήθησε την αγορά

Σύμφωνα με τα στοιχεία και το γράφημα που επεξεργάστηκε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο 2019 οδήγησε σε αύξηση παραγωγής στις Ασφαλίσεις Ζωής της τάξης των 120 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το 2018  ενώ στις ασφαλίσεις κατά ζημιών η αύξηση παραγωγής Σεπτεμβρίου 2019 -Σεπτεμβρίου 2018 ήταν μόλις 20 εκατ. Ευρώ. Συνολικά η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων δημιούργησε αύξηση παραγωγής της τάξης του 3,5% στο σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής, δηλαδή επιπλέον όσο περίπου η παραγωγή μίας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *