Skip to content

Αυξάνονται οι ανασφάλιστοι στην Ευρώπη λόγω πανδημίας

Η απώλεια εργασίας κυρίως για ανειδίκευτους και μετανάστες, λόγω Covid, στερεί την ασφάλιση υγείας και άρα την αποτελεσματική και έγκυρη περίθαλψη

Του Χρήστου Γαβαλά

Την ανησυχία γιατρών και ειδικών για αύξηση του αριθμού των ατόμων που μένουν χωρίς ασφάλιση υγείας λόγω πανδημίας στην Ευρώπη καταγράφει ρεπορτάζ του Euronews. Σύμφωνα μάλιστα με αυτό, οι μετανάστες φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα, αλλά υπάρχει επίσης μια αύξηση μεταξύ των Ευρωπαίων υπηκόων μεσαίας τάξης.

Πρόκειται για μια αρνητική συνέπεια της πανδημίας που είναι ορατή -αναφέρει το ρεπορτάζ- σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι ιδιαίτερα αυξημένη στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την AmberMed, μια δωρεάν κλινική υγειονομικής περίθαλψης στην πόλη, ο αριθμός των ανασφάλιστων εγκύων μεταναστών εκεί αυξήθηκε κατά 30%.

Το ρεπορτάζ φέρνει στην επιφάνεια την ιστορία της Ελίνα Σμουκ, μια τέτοιας περίπτωσης μετανάστη. Είναι Ρουμάνα και έχασε τη δουλειά της ως καθηγήτρια Αγγλικών όταν ξεκίνησε η πανδημία. Η απώλεια όμως της δουλειάς της σήμαινε επίσης ότι δεν θα είχε πλέον δικαίωμα στην ασφάλισης υγείας.

«Έχασα τα πάντα», λέει.

Στην Αυστρία, η ασφάλιση υγείας συνδέεται με την απασχόληση. Χωρίς δουλειά, η έγκυος Ελίνα εξαρτάται από τη βοήθεια εθελοντών γιατρών.

Αυτό ακριβώς δηλαδή το οποίο κάνει η κλινική AmberMed στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Προσφέρει δωρεάν ιατρική βοήθεια σε οποιονδήποτε χωρίς ιατρική ασφάλιση. Για να αντιμετωπίσει όμως την πρόσφατη αύξηση των ασθενών στην πόλη, η κλινική έπρεπε να αναζητήσει ενισχύσεις.

Η Monika Matal προσφέρθηκε να παρέχει τις υπηρεσίες της ως εθελόντρια επικεφαλής γιατρός στην κλινική. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, οι ασθενείς δηλώνουν ευχαριστημένοι με την ύπαρξη αυτής της λύσης, ενώ η μόνη προϋπόθεση για να νοσηλευτεί κάποιος είναι να μη διαθέτει ασφάλιση.

Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- η ασφάλιση υγείας συνδέεται με την ιθαγένεια ή την κατοικία, καθιστώντας οποιονδήποτε ζει νόμιμα στη χώρα να είναι ταυτόχρονα και επίσημα ασφαλισμένος.

Ο υψηλότερος αριθμός ιατρικά ανασφάλιστων ατόμων στην ΕΕ είναι στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Εσθονία.

Ωστόσο, η πανδημία επιδεινώνει αυτήν την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020, τα ποσοστά ανεργίας ήταν υψηλότερα μεταξύ των ξένων εργαζομένων στην εκάστοτε χώρα από ό, τι στους ντόπιους, σχεδόν στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ.

Η δραματική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αναγκάζονται να κάνουν χρήση των ειδικών αυτών ιατρικών εγκαταστάσεων για ανασφάλιστους, επιβεβαιώνεται στο ρεπορτάζ και από τον Μichael Fuchs από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας Κοινωνικής Πρόνοιας.

Όπως αναφέρει, αυτοί που επηρεάζονται είναι άτομα με μεταναστευτικό προφίλ, οι οποίο φαίνεται πως είναι τα πρώτα θύματα της ανεργίας σε καιρό πανδημίας από τη στιγμή που η απασχόλησή τους δεν ήταν ιδιαιτέρως ασφαλής.

Η κατάσταση της Ελίνας δεν είναι μοναδική, αλλά δείχνει τις αστοχίες στα ευρωπαϊκά συστήματα ασφάλισης υγείας. Η Έλίνα συνεχίζει να ψάχνει για δουλειά, ούτως ώστε το μωρό της να είναι υγιές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *