Δείτε πίνακα με το Δικαίωμα Συμβολαίου ανά εταιρεία

27 Ιουλίου 2015

Σε συνέχεια της δημοσίευσης του άρθρου "Ο μύθος της υψηλής προμηθείας" και σε ανταπόκριση αιτημάτων των αναγνωστών, στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται το ποσοστό Δικαιώματος Συμβολαίου ανά εταιρεία.

Το ποσοστό προκύπτει από τη διαίρεση του ΔΣ δια του ποσού των καθαρών ασφαλίστρων όπως αυτά αναγράφονται στα συμβόλαια των συγκεκριμένων εταιρειών.

Η προμήθεια που αποδίδεται στον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή από την ασφαλιστική εταιρεία καταβάλεται επί των καθαρών ασφαλίστρων και όχι και επι του Δικαιώματος. Κατά συνέπεια το ποσοστό του Δικαιώματος επηρεάζει την τελική αμοιβή του Διαμεσολαβητή.

Εάν δύο εταιρείες προσφέρουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό προμήθειας, για παράδειγμα 20%, αλλά η μια έχει ΔΣ  30% και η άλλη 20%, τότε η δεύτερη προσφέρει 1,3% μεγαλύτερη προμήθεια από την πρώτη, ακριβώς γιατί αποσπά μικρότερο ποσοστό ως Δικαίωμα Συμβολαίου. Ονομαστικά ωστόσο οι δύο εταιρείες φαίνεται ότι προσφέρουν ακριβώς την ίδια προμήθεια!

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα απορροφήσουν την αύξηση του φόρου ασφαλίστρου από ισόποση μείωση του ΔΣ.

Αυτό διευκρινίζεται σαφώς και στον πίνακα που ακολουθεί.

Eπιπλέον των ασφαλιστικών εταιρειών αξίζει να διερευνηθεί το ΔΣ και στις ΕΠΥ (Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών) οι οποίες γενικώς έχουν υψηλό δικαίωμα Συμβολαίου  - στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική παρουσίαση.

Είναι χρήσιμο κάθε Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής να αξιολογεί το ποσοστό προμήθειάς του από όλες τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται και σε όλους τους κλάδους,  πάντα σε σχέση με το ποσοστό του ΔΣ που κάθε εταιρεία εφαρμόζει στην πολιτική της.

Δείτε τον πίνακα:

table (1) 2

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

13 απαντήσεις στο Δείτε πίνακα με το Δικαίωμα Συμβολαίου ανά εταιρεία

 1. Ο/Η Ν. Βαγιακάκος λέει:

  Πάντως η «θεωρία» λέει ότι στο καθαρό -προ φόρων- ασφάλιστρο, εκτός από το «ασφάλιστρο κινδύνου» (δηλ. την πιθανότητα να επέλθει ο κίνδυνος, που ο υπολογισμός του στηρίζεται σε αναλογιστικές και άλλες μεθόδους), (πρέπει να) περιλαμβάνονται και ΟΛΑ τα λειτουργικά κόστη π.χ. γενικά έξοδα, κόστος εξυπηρέτησης πελατείας κλπ καθώς και το κόστος πρόσκτησης της εργασίας (προμήθεια στον ασφ. διαμεσολαβητή), όπως βεβαίως και το επιθυμητό περιθώριο κέρδους της Ασφαλιστικής Εταιρίας.

  Επί αυτού του καθαρού -προ φόρων- ασφαλίστρου ΤΟ ΜΟΝΟ που ΠΡΕΠΕΙ να υπολογίζεται επιβαρυντικά είναι ΟΙ ΦΟΡΟΙ. Είναι το ίδιο που ισχύει και επί ενός προϊόντος (που η τιμή του συμπεριλαμβάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ) το οποίο επιβαρύνεται μόνο με τον ΦΠΑ, έναντι του πελάτη.

  Το Δικαίωμα συμβολαίου είναι ΣΑΦΩΣ διαστρέβλωση της ελληνικής Ασφαλιστικής αγοράς και πλέον, αποτελεί ΜΟΝΟ ελληνικό φαινόμενο. Εξάλλου, στην πράξη, το χρεώνουμε μόνο όπου «μας παίρνει» – ήτοι στις ασφαλίσεις ατομικών κινδύνων (π.χ. αυτοκίνητα, κατοικίες, «πακέτα» μικρομεσαίων εμπορικών κινδύνων κλπ). Απόδειξη αυτού, είναι ότι στις μεγάλες δουλειές σπάνια χρεώνεται ΔΣ καθώς ο πελάτης με μεγαλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα έχει απαιτήσει την απαλοιφή του. Όλες οι παρεπόμενες διαστρεβλώσεις έπονται αυτής της κύριας διαστρέβλωσης.

  Για την συζήτηση, κοιτώντας το όλο θέμα ΠΕΛΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΑ (γιατί αυτό θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει πρωτίστως) έκανα τους υπολογισμούς στη βάση του δημοσιευμένου πίνακα – και με όλες τις διορθώσεις για τους Ασφαλιστές που «απορροφούν» το +5% του αυξημένου φόρου ασφαλίστρων, κατά ΜΕΣΟ ΟΡΟ επί των αναφερομένων εταιριών, με υποθετική σταθερή προμήθεια 20% επί των Καθαρών -προ ΔΣ και φόρων- Ασφαλίστρων, παρουσιάζονται τα εξής «γλαφυρά»..:

  Ο Ασφαλισμένος αγοράζει ασφαλιστική κάλυψη αξίας -μόλις- 55,7% (κατά Μ.Ο.) αυτού που πληρώνει!!!
  –> δηλαδή, το 44,3% αυτού που πληρώνει ο Ασφάλισμένος, πάει σε άλλους κι όχι στην «τιμή» του ασφαλιστικού προϊόντος για το οποίο πληρώνει…
  Αναλυτικότερα, έχουμε τα εξής για κάθε Ευρώ που ΠΛΗΡΩΝΕΙ ο Ασφαλισμένος (αν η προμήθεια – αμοιβή για την πρόσκτηση της εργασίας είναι 20%):
  — για «Ασφαλιστικο κίνδυνο» (και με το ρίσκο μέσα) πάει το 55,7% – 0,557€..!!!! (και αυτό είναι μόνο ο Μ.Ο.)
  — για μικτό κέρδος του Ασφαλιστή (αλλά χωρίς κάποιο ρίσκο του), πάει 17,6% – 0,176€
  — για μικτό κέρδος/αμοιβή του διαμεσολαβητή (πάλι χωρίς κάποιο ρίσκο του), πάει 13,9% – 0,139€
  — για (σίγουρο) κέρδος/αμοιβή της Πολιτείας, πάει 10,3% – 0,139€.
  Συνολικά, κατά Μ.Ο. ΓΙΑ ΚΑΘΕ 1€ που πληρώνει ο Ασφάλισμένος, απολαμβάνει (εξ)ασφάλιση μικτής αξίας μόνο 0,557€. Από αυτό, αν η τιμολόγηση του Ασφαλιστή είναι σωστή, πάλι (ίσως) θα προκύψει κάποιο περαιτέρω ΚΑΘΑΡΟ κέρδος…

  Έχετε ξαναδεί τόσο αναποτελεσματική βιομηχανία όσο οι Γενικές Ασφαλίσεις στην Ελλάδα? Είναι σαν να αγοράζουμε ένα πουκάμισο και (μόλις το πληρώσουμε, αλλά πριν την παράδοση στον πελάτη), ο υπάλληλος να κόβει το μισό με ένα ψαλίδι και να μας δίνει μόνο το υπόλοιπο.. θα συμφωνούσατε??

  Μήπως πρέπει να (απαιτήσουμε ώστε να) φτιάξουμε τα των οίκων μας όλοι οι μετέχοντες της αγοράς, πάροχοι και πωλητές??

  Με καλή προαίρεση, ευχαριστώ για τον χρόνο των συναδέλφων αναγνωστών.

 2. Ο/Η ΛΑΖΑΡΟΣ λέει:

  Συγχαρητήρια!Γι’αυτό είστε πλέον το Νο 1 site στον ασφαλιστικό κλάδο.Τεράστιο εργαλείο για τους διαμεσολαβητές αυτό ο πίνακας.Είχε να κυκλοφορήσει από το 2010.Σπάτε κατεστημένα.

 3. Ο/Η bentdover λέει:

  Αγαπητοι κυριοι

  η κερδοφορια ειναι αμεσα συνδεμενη με την προμηθεια και το δικαιωμα , αυτο ειναι σαφες.
  Αν ομως η εταιρεια που εχει το χαμηλοτερο δικαωμα , τυχαια η αναφορα -σημερα ειναι καποια αυριο καποια αλλη, δεν εχει λειτουργειες και υποστηριξη για τον συνεργατη και απλα κερδιζεις πολυ αλλα ξοδευεις πολλες περισσοτερες εργατοωρες εξαιτιας των ελλειψεων της.
  Αυτο πως καταγραφετε στην καθημερινοτητα σας και στην κερδοφορια σας !
  Οι αριθμοι ειναι αληθνοι παντα , υπο ορους ομως.
  Επι της διαδικασιας καποιες εταιριες απαιτουν τα εγγραφα του αυτοκινητου για την εκδοση αλλες οχι αυτο απο μονο του ειναι πολυ περισσοτερο απο το δικαιωμα η την προμηθεια.
  Επισης στην διαδικασια εκδοσης αλλες εταιριες εχουν πολυ απλες και ξεκαθαρες διαδικασιες με μεγαλα γραμματα και πεδια οποτε στην μια περιπτωση κανεις 2-3 λεπτα και σε αλλες 10 .
  Η τιμολογηση μετα σε αλλες εταιριες ΕΙΝΑΙ παραμετρικη και σε αλλες οχι οποτε 10 τιμολογησεις για καθε αυτοκινητου δεν ξοδευουμε τον ιδιο χρονο για την καθε μια

  Τα συμπερασματα δικα σας

  Ολα τα λιμανια ειναι σωστοι προορισμοι αν δεν ξερεις που πηγαινεις

  Bent Dover

 4. Ο/Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ λέει:

  AΣ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ…..ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ … ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ…..ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΛΟΓΟ…ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟ 26 ΣΕ 29%, ΤΟ 55% ΣΕ 100% ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΥΦΗΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥ 5%..????????

 5. Ενεργώντας ως Εξουσιοδοτημένος Ανταποκριτής των LLOYD’S, παρακαλώ συμπληρώστε πως για τα Ασφαλιστήρια που εκδίδει η ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ για λογαρισμό των LLOYD’S , το Δικαίωμα Συμβολαίου είναι 0 -max 10%.

  Πάντως, θα ήταν χρήσιμο η σχετική έρευνα – αναφορά να γίνει και σχετικά με την πρακτική που ακολουθείται στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 6. Ο/Η ΛΑΖΑΡΟΣ λέει:

  Πολύ ωραία και εμπεριστατωμένη η τοποθέτηση του Κου Βαγιακάκου.

 7. Ο/Η Κος Παύλος λέει:

  … Η προμήθεια που αποδίδεται στον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή από την ασφαλιστική εταιρεία καταβάλεται επί των καθαρών ασφαλίστρων και όχι και επι του Δικαιώματος. Κατά συνέπεια το ποσοστό του Δικαιώματος επηρεάζει την τελική αμοιβή του Διαμεσολαβητή.

  Εάν δύο εταιρείες προσφέρουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό προμήθειας, για παράδειγμα 20%, αλλά η μια έχει ΔΣ 30% και η άλλη 20%, τότε η δεύτερη προσφέρει 1,3% μεγαλύτερη προμήθεια από την πρώτη, ακριβώς γιατί αποσπά μικρότερο ποσοστό ως Δικαίωμα Συμβολαίου. Ονομαστικά ωστόσο οι δύο εταιρείες φαίνεται ότι προσφέρουν ακριβώς την ίδια προμήθεια!…

  Μάλλον κάπου δεν κατανόησα κάτι σωστά.
  Η αμοιβή (προμήθεια ) του διαμεσολαβητή υπολογίζεται στο καθαρό ασφάλιστρο( ΚΑ 100€ προμ 25% αρα αμοιβή στο ταμείο 25€) σωστό ή λάθος;;;;
  Μπορεί στο εξωτερικό η αμοιβή να είναι στο μεικτό αλλά δουλεύουμε στην Ελλάδα και όχι έξω.
  Τι σχέση έχει στην αμοιβή μας το ΔΣ(δικαίωμα συμβολαίου);; ακόμα και αν θεωρείται ασφάλιστρο;;
  Το ΔΣ μπαίνει αυτούσιο στο ταμείο της εταιρείας, έχει κάποια σχέση με εμάς;;
  Αναμένω παρακαλώ απάντηση

  • Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

   Μεγαλύτερο δικαίωμα λιγότερα καθαρά λιγότερη προμήθεια.

  • Ο/Η ΛΑΚΑΘΕΛΑΣ λέει:

   το ποσό του Δ.Σ. δεν το παράγει ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ;
   δεν δικαιούται ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ , ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ;

   ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΕΣΥ ΚΕ ΠΑΥΛΕ , ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ – ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ;

  • Ο/Η LAKATHELAS λέει:

   Το δικαίωμα συμβολαίου είναι ασφάλιστρο
   ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής παρεχει υπηρεσίες
   συνεπώς ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής δικαιούται αμοιβή επι του δικαιώματος συμβολαίου
   τι δεν καταλαβαίνεις ;

 8. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Λαμβάνοντας υπόψη οτι
  1. το δικαίωμα, δημιουργήθηκε το 1970 για λόγους εξοδων έκδοσης της ασφαλιστικής σύμβασης
  με ποσοστό επί της σύμβασης 1%
  και σήμερα έχει φτάσει ά-λογα 30%
  Κάποιες εταιρίες στον κλάδο ζωής βάζουν ΔΙΚΑΊΩΜΑ 20% σε κάθε ανανέωση.
  2. Το δικαίωμα συμβολαίου για πολλά χρόνια δεν πέρασε μέσα από του ισολογισμούς των εταιριών ……
  3. Εν έτη 2015 περισσοτερο απο ποτε ,
  δεν υπάρχει λόγος δικαιώματος προς τον ασφαλιστή εταιρία
  δεδομένου ότι την έκδοση σύμβασης την έχουν αναλάβει οι διαμεσολαβητές δια μέσω των online προγραμμάτων ,

  Τελικά σε κάποιους αρέσει να δουλεύουν Όπως στην Ευρώπη . . . Κατά το δοκούν !

  Δεν έχω καταλάβει ποιο το ερώτημα του κυρίου Παύλου ;

 9. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
  ΣΤΗΝ AIG ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΕΙΝΑΙ 15 %?
  ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ

 10. Ο/Η ΜΙΧΑΛΗΣ λέει:

  Εντάξει, είναι παράνομο με βάση το Π.Δ. 252/96 ΑΡΘΡΟ 24 ΠΑΡ. 3. Οι πελάτες τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε? Απλά το απαιτούμε απο τον ασφαλιστή μας και το αφαιρεί?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Σύντομη συναρπαστική ιστορία της Ασφάλισης

Γνωρίζατε ότι η ασφάλεια ζωής υπάρχει από την εποχή της Αρχαίας Ρώμης; Ή ότι οι Lloyd’s του Λονδίνου ξεκίνησαν ως...

Close