Η ουσία και το γράμμα του νόμου στα "υπερ-εναλλακτικά" δίκτυα

9 Σεπτεμβρίου 2015

Όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται εμπορικές επιχειρήσεις που προσφέρουν ασφάλειες αυτοκινήτου σε συνδυασμό με οικονομικά οφέλη προκειμένου να δελεάσουν τους πελάτες τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του εκπτωτικού site έκδοσης εισιτηρίων για ταξίδια και ψυχαγωγία, την συνεργασία direct ασφαλιστικής με πρατήρια βενζίνης και την προώθηση ασφαλίσεων με χαμηλή τιμή μέσω εφημερίδων.

Και παρότι το Εποπτικό Πλαίσιο προσδιορίζει κανόνες λειτουργίας που να προστατεύουν τόσο τον καταναλωτή όσο και τον Διαμεσολαβητή από αθέμιτες πρακτικές, συνήθως βρίσκεται το παραθυράκι για να πραγματοποιηθούν νομότυπα τέτοιες ενέργειες.

Πέρα από την νομική ή όχι ορθότητα των κινήσεων αυτών αξίζει να δει κανείς την ουσία τους, δηλαδή τι επίδραση έχουν σε καταναλωτές, διαμεσολαβητές και την αγορά στο σύνολό της.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε κάθε εμπορική πρακτική που βοηθάει τον καταναλωτή να αποκτήσει μια  υπηρεσία σε χαμηλό κόστος είναι θετική.

Η ασφαλιστική κάλυψη του κλάδου αυτοκινήτου ωστόσο, είναι μια σημαντική παροχή για την οποία ο καταναλωτής πρέπει να είναι πλήρως και σφαιρικά ενημερωμένος και να μην ενθαρρύνεται να επιλέγει με βάση τη χαμηλότερη τιμή, "για να τελειώνει με την υποχρέωση".

Μια τέτοια αντίληψη ούτε αναπτύσσει την πολυπόθητη ασφαλιστική συνείδηση του μέσου Έλληνα, για την οποία τόσο λόγος γίνεται, ούτε του επιτρέπει να γνωρίζει σε βάθος το προϊόν και την αξία των επιπλέον της υποχρεωτικής ασφάλισης παροχών του κλάδου. Αντίθετα τον αποπροσανατολίζει και τον απομακρύνει, εν τέλει, από την αγορά.

Είναι φυσικό τέτοια, ολίγον "αθέμιτα" φαινόμενα να προκαλούν δυσαρέσκεια στους διαμεσολαβητές όμως από την άλλη κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ένταση του ανταγωνισμού που μοιραία οδηγούν στο να αυξάνεται το μερίδιο της αγοράς των εναλλακτικών δικτύων διανομής.

Τελικά η απάντηση ανήκει στις εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει κατά τη διαδικασία διανομής να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τα βραχυπρόθεσμα οφέλη αλλά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η Εποπτεία με τη σειρά της είναι σε θέση να παρακολουθεί και να κρίνει, όχι μόνο αν παραβιάζεται το γράμμα του νόμου, αλλά και η ουσία του.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Η ουσία και το γράμμα του νόμου στα "υπερ-εναλλακτικά" δίκτυα

 1. Ο/Η ANASTASIS P. TAFIDIS λέει:

  Προς την διεύθυνση σύνταξης.
  Ενημερωτικό το άρθρο σας για τα “περίεργα ” του κλάδου μας.
  Και μετά ;;;;; Δεκαετίες η ίδια κατάσταση !!!!!!! Υπάρχει θεσμός να κάνει παρέμβαση ;;;;;
  Το ίδιο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΝΟΜΟΙ !!!!!! Δυστυχώς με “ασπιρίνες ” δεν λύνονται χρόνιες ασθένειες αλλά και άλλες παθογένειες του κλάδου μας και ιδιαίτερα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον χρόνια τώρα.
  Κατά την άποψη μου οι “πάντες απλά κοιτάζουν τα νούμερα τους ” κατά την προσωπική μου άποψη”
  Ο νοών νοήτο !!!!!
  Με εκτίμηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Η Daes μας προσκαλεί να πετάξουμε

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό για δύο ημέρες για να προσφέρει θέαμα και μοναδικές...

Close