Skip to content

Κων. Μπερτσιάς: Σημαντική αύξηση αναμένεται φέτος στο ασφάλιστρο αυτοκινήτου

Για το υπαρκτό πλέον σενάριο μιας σημαντικής αύξησης του ασφαλίστρου οχημάτων στην Ευρώπη, στον απόηχο δημόσιας νέας έκθεσης της Insurance Europe που αποκαλύπτει αυξανόμενες πιέσεις στις εταιρείες να μετακυλήσουν τα αυξημένα κόστη στους οδηγούς, μίλησε πριν απο λίγο καιρό ο εκπρόσωπος του κλάδου αυτοκινήτου της ΕΑΕΕ, Κωνσταντίνος Μπερτσιάς, στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης.

Ο εκπρόσωπος του κλάδου αυτοκινήτου της ΕΑΕΕ, Κωνσταντίνος Μπερτσιάς

Ο κ. Μπερτσιάς επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αύξηση κόστους μιλώντας για άνοδο της τιμής των ανταλλακτικών από τις αρχές του χρόνου αλλά και για μεγάλη αύξηση του κόστους των αποζημιώσεων, με παράλληλη επιστροφή του φαινομένου των εκτεταμένων κλοπών, ιδιαιτέρως σε καταλύτες οχημάτων. 

Και εξήγησε ότι η αύξηση της τιμής των ασφαλίστρων είναι ουσιαστικά μονόδρομος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα συνέβησαν την εποχή της πανδημίας, όταν τα αυτοκίνητα ήταν παροπλισμένα. 

«Ο κόσμος είχε μάθει την εποχή της πανδημίας και οι ασφαλιστικές είχαν δώσει εκπτώσεις λόγω ακινησίας, τώρα όμως αυτό δεν ισχύει και τα ασφάλιστρα φαίνεται να είναι πολύ αυξημένα», τόνισε.

Και πρόσθεσε πως η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 5-7% κατά μέσο όρο από την αρχή του 2022. 

«Δυστυχώς είχαμε συνηθίσει από το 2013 μέχρι σήμερα μια μείωση στο ασφάλιστρο κατά 50%, ωστόσο φέτος λόγω των συνθηκών θα έχουμε και αυξήσεις». 

Ερωτηθείς για τις φυσικές καταστροφές απάντησε πως όσα συμβαίνουν κάθε χρόνο έχουν αυξήσει τους κινδύνους και είναι λογικό να ζητάει ο κόσμος και αυτές τις καλύψεις.

Διευκρίνισε πάντως ότι το ασφάλιστρο στην Ελλάδα είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «το 2013 για το σύνολο της αγοράς, ένα μέσο ασφάλιστρο ήταν περίπου 300 ευρώ το χρόνο, ενώ σταδιακά έφτασε κοντά στα 200 ευρώ, παρότι αυξάνονταν οι καλύψεις. Πρόσθεσε ότι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο έχει κάλυψη 1.300.000 ευρώ σε περίπτωση ατυχήματος, τη στιγμή που τα ατυχήματα τον τελευταίο καιρό είναι αυξημένα, θανατηφόρα ατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά δυστυχώς, και φυσικά αυξάνεται το κόστος για τις ασφαλιστικές.

Ο κόσμος φυσικά διαμαρτύρεται, σχολίασε, άλλωστε οι αυξήσεις είναι παντού, όχι μόνο στα ασφάλιστρα, με αποτέλεσμα το διαθέσιμο εισόδημα κάθε σπιτιού να ελαττώνεται “μέχρι εκεί που δεν παίρνει”. Είναι επόμενο να ψάχνει κάτι φθηνότερο στην ασφάλιση παρότι καταλαβαίνει τους λόγους για τους οποίους αυξάνονται τα ασφάλιστρα. “Καταλαβαίνω, αλλά κι εγώ δεν έχω να πληρώσω”, είναι μια συχνή απάντηση.

Για τα ατυχήματα στο δρόμο, εκτίμησε ότι δεν ευθύνονται μόνο οι νέοι ηλικιακά οδηγοί, αλλά και οι μεγαλύτεροι που δεν οδηγούν σωστά, ενώ έκανε ειδική μνεία στη χρήση τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης κάνοντας λόγο για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που υπάρχει σήμερα. 

«Δεν υπάρχει εποπτεία, να είναι ο καθένας αστυνομικός; Όταν στέλνουμε e-mail από το αυτοκίνητό μας, τι περιμένουμε; Να μην γίνει ατύχημα;», κατέληξε στην τοποθέτησή του στην ΕΡΤ1. 

1 Comment

  1. Avatar

    Τα ασφάλιστρα οχημάτων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ,επίσης στις Η.Π.Α. Καναδά κ.λπ. είναι σωστά τιμολογημένα και βέβαια οι τιμές είναι πολύ πιο πάνω από την Ελλάδα .Μεγάλη απορία είναι πως οι εταιρείες στη Ελλάδα έριξαν τόσο πολύ τα ασφάλιστρα όπως σωστά αναφέρεται πιο πάνω όταν στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα ατυχήματα σε σχέση και με τον πληθυσμό μας και το κακό οδικό δίκτυο σε σχέση με τις άλλες χώρες. Το μόνο που επιτεύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια τις πτώσης των ασφαλίστρων οχημάτων είναι καχύποπτοι πλέον καταναλωτές με μειωμένη και λάθος ασφαλιστική συνείδηση.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *