Μεγάλο πρόβλημα η μείωση των γεννήσεων

21 Οκτωβρίου 2021

Τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της δημογραφικής κρίσης

Τα πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου που προωθεί άμεσα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για να αντιμετωπίσει τη δημογραφική κρίση, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist*.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το δημογραφικό αποτελεί μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα, που «μπορεί να δημιουργήσει υπαρξιακούς κινδύνους για το συνταξιοδοτικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια».

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε:

1. Στην προώθηση εναλλακτικών μορφών φύλαξης παιδιών μέσα από το νέο πρόγραμμα "νταντάδες της γειτονιάς", που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και παρέχει οικονομική ενίσχυση για τη φύλαξη βρεφών από δύο μηνών έως 2,5 ετών είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι πιστοποιημένου παιδαγωγού-φροντιστή, που επιλέγεται από ειδικό μητρώο, σε περιοχές που δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.

2. Στη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, με δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης, θα μπορούν εργαζόμενες μητέρες να αφήνουν βρέφη και νήπια σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φύλαξης μέσα στις επιχειρήσεις που δουλεύουν και σε πρώτη φάση μπορούν να καλυφθούν 2.500 μικρά παιδιά.

3. Στη χρηματοδότηση της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

4. Στη στήριξη -επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, προκειμένου να φροντίσουν το παιδί τους και, στη συνέχεια, δυσκολεύονται να επανέλθουν στη δουλειά τους, λίγες ημέρες πριν ανακοινώθηκε ένα τέτοιο ειδικό πρόγραμμα για 10.000 νέες θέσεις εργασίας στο οποίο οι άνεργες μητέρες θα έχουν προνομιακή μεταχείριση.

5. Και τέλος, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τη νέα γενιά και τη σχετική παρέμβαση για τις επικουρικές συντάξεις των νέων από εδώ και στο εξής, βάζουμε φρένο στην υπερβολική έκθεση του συστήματος στο δημογραφικό κίνδυνο. Με τους ατομικούς κουμπαράδες οι επικουρικές συντάξεις της νέας γενιάς θωρακίζονται απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, ενώ, ταυτόχρονα, διασφαλίζονται υψηλότερες συντάξεις για τους νέους. Το νέο σύστημα θα ισχύσει γι' αυτούς που εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, εφόσον το επιθυμούν, για τους νέους κάτω των 35 ετών».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε επίσης και στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί για το δημογραφικό, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο δείκτης γονιμότητας είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη (και πολύ χαμηλότερος από το όριο αναπλήρωσης) και ότι αρνητικές εξελίξεις αναμένεται να αποτυπωθούν στην επικείμενη απογραφή, καθώς όλοι οι ειδικοί προβλέπουν μείωση του πληθυσμού σε σχέση με 10 χρόνια πριν.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

- Οι πρωτοβουλίες για θέματα υπηρεσιών παιδικής μέριμνας και φροντίδας, για να στηριχθούν οι μητέρες που θέλουν να εργαστούν, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης και η διεύρυνση των κριτηρίων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

- Μέτρα άμεσης οικονομικής στήριξης των οικογενειών με παιδιά, όπως είναι η χορήγηση επιδόματος γέννησης 2.000 ευρώ για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα, η αύξηση αφορολογήτου ορίου στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και η μείωση του ΦΠΑ για βρεφικά είδη από 24% σε 13%. Ειδικά για τους πολύτεκνους έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα, όπως η κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για εξαθέσιο και άνω επιβατικό ΙΧ και το «ξεμπλοκάρισμα» των προκηρύξεων για πρόσληψη 1.700 ατόμων ειδικών κατηγοριών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

- Τα μέτρα για την προώθηση της συμφιλίωσης επαγγελματικής-προσωπικής ζωής, αλλά και την ενίσχυση της ισότητας των φύλων, που θεσπίστηκαν με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας, όπως η αύξηση των προβλεπόμενων αδειών για γονείς και φροντιστές, η πληρωμένη γονική άδεια για δύο μήνες και για τους δύο γονείς από τον ΟΑΕΔ, το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών, τη θεσμοθέτηση νέου πλαισίου για την τηλεργασία, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα της ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του εργαζομένου.

- Τη χορήγηση κινήτρων για τον επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν από τη χώρα τα χρόνια της κρίσης, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% για μια 7ετία.

Άγγ. Συρίγος: Χρειάζονται πολιτικές και κίνητρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Για τις πολιτικές που μπορούν να αναστρέψουν τη διαρροή εγκεφάλων από τη χώρα, καθώς και τη στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, μίλησε ο 'Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο ίδιο συνέδριο.

«Το δημογραφικό είναι το πιο σημαντικό μακροπρόθεσμο πρόβλημα της χώρας», επισήμανε ο κ. Συρίγος. Το 1999-2000 153.000 μαθητές έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις, φέτος 105.000. Οι προβλέψεις δείχνουν, πως το 2028 ο αντίστοιχος αριθμός θα είναι 93.000 υποψήφιοι.

Ο χαμηλός αριθμός γεννήσεων σε συνδυασμό με την έντονη αποδημία της τελευταίας δεκαετίας ευθύνονται κατά κύριο λόγο για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο. Παρόμοιο δημογραφικό θέμα έχουν και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.

Το διάστημα μεταξύ 2010-2020 μεγάλος αριθμός Ελλήνων, ως επί το πλείστον υψηλού μορφωτικού επιπέδου, έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ανέφερε ο κ. Συρίγος. Περίπου 450.000-500.000 άτομα, κατεξοχήν στην παραγωγική ηλικία, υπολογίζεται ότι σήμερα ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας.

«Κίνητρα πρέπει να δοθούν μέσα από τα πανεπιστήμια, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα. Χρειάζονται και οικονομικά κίνητρα, που θα προκύψουν από την ανάπτυξη της οικονομίας», περιέγραψε ο κ. Συρίγος.

Επίσης, απαραίτητη είναι η υποστήριξη της μητρότητας και της απασχόλησης, τομέας στον οποίο, όπως είπε ο κ. Συρίγος «η Ελλάδα υπολείπεται από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών».

Ο κ. Συρίγος τόνισε, επιπλέον, ότι καθώς «η ηλικία τεκνοποίησης μεγαλώνει», το κράτος πρέπει να βοηθάει τις γυναίκες, που σε προχωρημένη ηλικία επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.

*Δημογραφικές Προκλήσεις και Πολιτική για την Ισότητα των Φύλων: ο ρόλος της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας, 18-19 Οκτωβρίου 2021, Ξενοδοχείο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ, Αθήνα

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Ασφαλίσεις Σκαφών Αναψυχής -Στοιχεία έτους 2020

Η έρευναΗ Επιτροπή Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ αφού έλαβε υπόψη της τις ανάγκες ολοκληρωμένης πληροφόρησης των ασφαλιστικών...

Close