Συνεχίζεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός απο το Bancassurance

22 Μαΐου 2015

Τον τελευταίο καιρό,  είναι έντονο στις συζητήσεις μεταξύ Διαμεσολαβούντων το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από τις κακές πρακτικές κάποιων τραπεζικών ιδρυμάτων κατά την προώθηση ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Θέμα που είναι πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια και κατά περιόδους εντείνεται, κυρίως όταν κάποια τραπεζικά ιδρύματα αυξάνουν την πίεση προς τα υποκαταστήματά τους για  προώθηση  ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Όταν η Εποπτική Αρχή  εξέδωσε αναλυτική εγκύκλιο για τις υποχρεώσεις των τραπεζών, υπήρξε μια μικρή κάμψη στα περιστατικά κακών πρακτικών, η οποία βεβαίως οφειλόταν και στην προσπάθεια της Διαμεσολάβησης να διαδόσει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο και μ’ αυτό τον τρόπο να ενεργοποιήσει περισσότερο την άμυνα των καταναλωτών – ασφαλισμένων.

Σήμερα όμως φαίνεται σαν η συγκεκριμένη εγκύκλιος, να μην απασχολεί καθόλου κάποια τραπεζικά ιδρύματα και τους εργαζόμενους σε αυτά. Οι κακές πρακτικές εντοπίζονται κυρίως στους εξής τομείς:

Η ασφάλιση μικρών ή μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων επειδή συνήθως συνδέονται με την ανάγκη των επιχειρήσεων για δανειοδότηση ή κεφάλαια κίνησης, σε μια εποχή οπου έτσι κι αλλιώς η ρευστότητα δίνεται με δυσκολία από τα τραπεζικά ιδρύματα, αποτελεί σημείο εκβιασμού των τραπεζών προς τους πελάτες τους. Το δίλημμα συνήθως τίθεται ωμά: ή δανειοδότηση και ασφάλιση μαζί, ή τίποτα.

Δεύτερος τομέας που αφορά κυρίως την προώθηση ασφαλιστηρίων πυρός για κατοικίες, προγραμμάτων αποταμιεύσεων κ.λπ., είναι ότι η προώθηση των συγκεκριμένων συμβολαίων γίνεται απο υπαλλήλους μη πιστοποιημένους, οι οποίοι καλύπτονται πίσω απο μια μόνο πιστοποίηση ενός ατόμου που μπορεί να εργάζεται στο υποκατάστημα. Η πιστοποίηση αυτή "καλύπτει" την ενημέρωση και απο άλλους υπαλλήλους,  που όμως δεν έχουν επαρκή γνώση και δεν τηρούν τους κανόνες ενημέρωσης που επιβάλλει η Εποπτική Αρχή.

Τρίτο σημείο, είναι τα προσχώματα που δημιουργούν τα τραπεζικά ιδρύματα, όταν ο ασφαλισμένος τους παραδίδει συμβόλαιο πυρός ή συμβόλαιο απώλειας ζωής, που προέρχεται απο άλλη ασφαλιστική εταιρεία και όχι απο την συνεργαζόμενη με το τραπεζικό ίδρυμα.

Τα προσχώματα αυτά χρησιμοποιούνται με στόχο την ταλαιπωρία του ασφαλισμένου, ώστε να κουραστεί και να μην επιμείνει στην αλλαγή της ασφαλιστικής του κάλυψης. Συνήθως αφορούν τυπικά χαρακτηριστικά στην περιγραφή του καλυπτόμενου κινδύνου ή άλλων μη ουσιαστικών στοιχείων του ασφαλιστηρίου, οι τράπεζες συνήθως ζητούν απο τον ασφαλισμένο να προσκομίσει πράξεις τροποποίησης και μάλιστα σε πολύ σφιχτό χρονικό πλαίσιο.

Πιστεύουμε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες πρακτικές δεν βοηθούν την ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας μιας και εν τέλει την δυσφημούν στον ασφαλισμένο και προφανώς η λύση δεν μπορεί να έρθει αλλιώς, παρά μόνο μέσα απο τον σφιχτό έλεγχο τόσο του επόπτη όσο και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή προς τις τράπεζες, αλλά ταυτόχρονα και από την ευθύνη που έχει τόσο η ίδια η ασφαλιστική αγορά όσο και η ΓΓΚ, για τη σωστή ενημέρωση του ασφαλισμένου ώστε να γνωρίζει τα δικαιώματά του.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

3 απαντήσεις στο Συνεχίζεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός απο το Bancassurance

  1. Ο/Η ηλιας τσολακης λέει:

    Δυστυχώς στους καιρούς που ζούμε ακόμη και οι ηγεσίες των Ασφαλιστικών Εταιριών πετάνε το μπαλάκι στον διαμεσολαβητή . Οι καταγγελίες τέτοιων περιστατικών είναι εκατοντάδες ,πράγμα που έπρεπε να ταρακουνήσει τους ηγέτες των Εταιρών που εμπλέκονται σε αυτή την μάχη . Οι Υπεύθυνοι των εκδόσεων ας αναρωτηθούν πόσα ασφαλιστήρια συμβόλαια τέτοιου τύπου ενυπόθηκα και μη επιστρέφουν προς ακύρωση στις εταιρίες . Ο καταναλωτής είναι ευάλωτος και έπρεπε να προστατεύετε με κάθε τρόπο . Μια εγκύκλιος δεν σώζει τα κακώς κείμενα τόσων ετών .

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Να προσθέσετε παρακαλώ και το πάρτι που κάνουν οι υπάλληλοι της τράπεζας στον γκισέ όταν παει ο πελάτης να πληρώσει με την ταχυπληρωμή του !!! Τι πιο εύκολο να έχεις όλα τα στοιχεία μπροστά σου και την Τιμη !!!

  3. Ο/Η Ηλιας Τσολακης λέει:

    Το πιο ιδανικό καταγγελτικο μέσο είναι η καταγραφή ενος τέτοιου συμβαντος και η αποστολή του στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Καμπάνια για το Dental Care ετοιμάζει η MetLife

Η Metlife διεύρυνε τη συνεργασία της με τη διαφημιστική εταιρεία DDB, που αφορά στην επιμέλεια της καμπάνιας λανσαρίσματος του Dental...

Close