Τις μικρότερες αυξήσεις ανάμεσα σε όλους τους άλλους κλάδους της οικονομίας θα έχουν οι ασφαλιστικές

1 Σεπτεμβρίου 2022

Η "είδηση" ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις ασφαλίστρων από τον Σεπτέμβριο δεν είναι ούτε φρέσκια ούτε καν είδηση. Ήδη στο Underwriter.gr είχαμε επισημάνει από το α’ τρίμηνο ότι η ανοδική τάση του πληθωρισμού θα οδηγούσε νομοτελειακά σε αυξήσεις ασφαλίστρων αφού όλες οι υπηρεσίες (πάροχοι) τόσο στις Γενικές Ασφαλίσεις όσο και στους κλάδους Ζωής, Υγείας θα ακρίβαιναν.

του Νίκου Σακελλαρίου

Εάν μεσοσταθμικά οι αυξήσεις θα είναι 5-6%,  θα πρόκειται για τις μικρότερες αυξήσεις ασφαλίστρων που θα πραγματοποιηθούν ανάμεσα στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Εάν δούμε τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των τελευταίων 2 μηνών, οι αυξήσεις στους άλλους κλάδους είναι διψήφιες (από 10-20%) ενώ αντίθετα οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προχωρήσει οι περισσότερες σε μικρότερες αυξήσεις ή δεν έχουν κάνει καθόλου αύξηση. Τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου αλλά και υγείας είναι εξαιρετικά ‘ευαίσθητα’ σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό και έτσι οι εταιρείες θα είναι εξαιρετικά προσεκτικές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των unit linked το ζητούμενο είναι να αποδείξουν ότι αποτελούν πραγματικά σοβαρά ασφαλιστικά-επενδυτικά ‘εργαλεία’ και όχι μόνο προϊόντα για αύξηση παραγωγής όταν οι αγορές κινούνται ανοδικά. Οι χρηματιστηριακές αγορές (μετοχών και ομολόγων) βρίσκονται σε φάση διόρθωσης εδώ και 15ημέρες και αυτό φαίνεται και στις αποδόσεις των Unit Linked.

Οι υψηλοί δείκτες φερεγγυότητας καλύπτουν τις πληθωριστικές αυξήσεις

Το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας λειτουργεί ως σωσίβιο σε μία περίοδο με πληθωριστική  έξαρση. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν δείκτες πάνω από 130% , υπάρχουν περιθώρια να καλυφθούν οι ανατιμήσεις σε υπηρεσίες παρόχων (συνεργεία, ιδιωτικές κλινικές) με μικρές τιμολογιακές αυξήσεις. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ασφαλιστικές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Εταιρείες με δείκτες φερεγγυότητας πάνω από 200% ίσως δεν προχωρήσουν καν σε αυξήσεις τιμολογίων

Η ύφεση προβληματίζει

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τις ασφαλιστικές στην Ελλάδα είναι το ενδεχόμενο μίας ύφεσης που θα επηρεάσει όλους τους κλάδους της οικονομίας στο δ’ τρίμηνο ή και στις αρχές του 2023.  Οι εταιρείες έχουν κάνει τα πλάνα τους τόσο σε ό,τι αφορά τις πιθανές υποχωρήσεις μεγεθών (μικρές–μεγάλες) αλλά και τον επενδυτικό τους σχεδιασμό στην περίπτωση που θα υπάρξει μεγαλύτερη κρίση στις κεφαλαιαγορές.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Τις μικρότερες αυξήσεις ανάμεσα σε όλους τους άλλους κλάδους της οικονομίας θα έχουν οι ασφαλιστικές

  1. Ο/Η didi λέει:

    το ότι δλδ δεν θα κάνουν αυξήσεις ενώ θα έπρεπε παρουσιάζεται ως θετικό… μάλλον πρόκειται για παραφωνία…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Αυτοκίνητα: Αναμονή μηνών λόγω… τσιπ – Στα ύψη οι τιμές

Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνει η αγορά αυτοκινήτου με μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις παραγγελιών, αλλά και αυξήσεις τιμών. Αυτοκίνητα που έτσι και αλλιώς...

Close