Υποχρεωτικό εδώ και μια εβδομάδα το "Εντυπο Πληροφοριών" της ΕΕ μαζί με κάθε ασφαλιστήριο

8 Σεπτεμβρίου 2017

Εδώ και λίγες μέρες έχει, τυπικά τουλάχιστον, ξεκινήσει η υποχρεωτική παροχή στον ασφαλισμένο πελάτη, μαζί με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ενός ξεχωριστού  «εντύπου πληροφοριών» για το ασφαλιστικό προϊόν που έχει στα χέρια του.

Το περιεχόμενο του εντύπου αυτού, σκοπός του οποίου είναι η ξεκάθαρη και σαφή ενημέρωση του καταναλωτή, είναι αυστηρώς καθορισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Οδηγία 2016/97) και είναι το ίδιο για όλες τις εταιρείες, σε όλα τα κράτη μέλη.

Πρόκειται στην ουσία για μια περίληψη της κάλυψης, με πολύ απλά λόγια και παρουσίαση, τόσο απλά και καθαρά, ώστε να είναι σίγουρο ότι τα  καταλαβαίνει και ο πιο αδαής πελάτης.

Το έγγραφο αυτό είναι λεπτομερώς σχεδιασμένο και τυποποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο ως προς το είδος της πληροφορίας που θα παρέχει αλλά και ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα την παρέχει - για το σκοπό αυτό υποχρεωτικά κάθε εταιρεία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ίδια ακριβώς διαρρύθμιση, δομή, και μορφή (επικεφαλίδες, χρώματα, παράγραφοι, ορίζεται ακόμη και το μέγεθος της παραγράφου και το μέγεθος της γραμματοσειράς).

Για να μπορεί, όπως είπαμε, ο πελάτης να διαβάσει, να κατανοήσει, να συγκρίνει, η γλώσσα πρέπει να είναι απλή, η εξειδικευμένη ορολογία απαγορεύεται και το έγγραφο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τις δύο σελίδες Α4! Εξαίρεση για τρίτη σελίδα θα παραχωρείται μόνο σε εταιρείες που θα δικαιολογήσουν πλήρως το λόγο για τον οποίο την χρειάζονται. Σκοπός είναι να δίνονται μόνο τα απολύτως σημαντικά στοιχεία και όχι οτιδήποτε περιττό που μπορεί να αποτρέψει τον καταναλωτή από το να διαβάσει το έγγραφο!

Οι πληροφορίες που περιέχει το έγγραφο είναι:

α) «Τι είναι αυτό το είδος ασφάλισης;» β) «Τι ασφαλίζεται;» γ) «Τι δεν ασφαλίζεται;» δ) «Υπάρχουν περιορισμοί στην κάλυψη;» ε) «Πού είμαι καλυμμένος;» στ) «Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου;» ζ) «Πότε και πώς πληρώνω;» η) «Πότε αρχίζει και πότε λήγει η κάλυψη;» θ) «Πώς μπορώ να ακυρώσω τη σύμβαση;».

Πληροφορίες για πρόσθετες ή προαιρετικές καλύψεις, αν υπάρχουν, δεν πρέπει να έχουν μπροστά τους σημαδάκια, σταυρούς ή θαυμαστικά ενώ κάθε παράγραφος έχει στην αρχή ένα εικονίδιο, ακριβώς το ίδιο πάντα, που να παραπέμπει στο περιεχόμενο.  Π.χ. οι πληροφορίες για τους καλυπτόμενους κινδύνους αναπαρίστανται με μία ομπρέλα λευκού ή πράσινου χρώματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε στο συγκεκριμένο έγγραφο βασιζόμενη σε τεχνικά πρότυπα της  EIOPA η οποία, προηγουμένως, είχε συμβουλευθεί και συνδιαλλαγεί για αυτό το σκοπό με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές: καταναλωτές, ασφαλιστικές εταιρείες και κατά τόπους εποπτικές αρχές.

Στην αρχή της πρώτης σελίδας αναγράφεται το κράτος στο οποίο έχει καταχωριστεί η κάθε εταιρεία και κατά περίπτωση, ο αριθμός της άδειας λειτουργίας της.

Κάθε Οδηγία της ΕΕ τίθεται σε ισχύ την 20η μέρα από την ημερομηνία δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης -  στη συγκεκριμένη περίπτωση από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 αφού στην εφημερίδα, όπως θα δείτε παρακάτω, δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου 2017 (με υπογραφή του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ).

Δείτε την Οδηγία στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έντυπο EE

Ακολουθεί το τυποποιημένο έντυπο πληροφοριών:

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Μία απάντηση στο Υποχρεωτικό εδώ και μια εβδομάδα το "Εντυπο Πληροφοριών" της ΕΕ μαζί με κάθε ασφαλιστήριο

  1. Ο/Η Εμμανουηλ Γαλανος λέει:

    Εξαιρετικα ενδιαφερον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Πάρος: Οι δουλειές πάνε καλά - Υγεία και Συντάξεις κερδίζουν έδαφος

της Βάσως Βεγίρη v.vegiri@underwriter.gr Σε ανοδική τροχιά εκτιμά η πλειοψηφία των τοπικών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών ότι κινείται η ασφαλιστική αγορά της...

Close