Skip to content

«Έκρηξη» απαιτήσεων για αποζημιώσεις λόγω κορωνοϊού το 2021 – Αναθεωρούν τα μοντέλα κινδύνου τους οι ασφαλιστικές

Σενάρια που προβλέπουν ότι η πανδημία θα διαρκέσει είτε πέντε είτε δέκα χρόνια, αλλά και άλλα στα οποία θα επικρατούν ολοένα και πιο μεταδοτικές παραλλαγές συζητούνται πλέον έντονα από τους ασφαλιστές στους κλάδους ζωής, στον απόηχο των δραματικών αυξήσεων στις απαιτήσεις αποζημιώσεων εξαιτίας του κορωνοϊού, αυξήσεις που υπερέβησαν τις αναμενόμενες για το 2021. 

Του Χρήστου Γαβαλά

Συνολικά, ο παγκόσμιος κλάδος ασφάλισης ζωής επλήγη με αναφερόμενες αποζημιώσεις λόγω κορωνοϊού ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 έναντι 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με το μεσιτικό Howden σε έκθεσή του στις 4 Ιανουαρίου.

Το πρόβλημα για τον κλάδο είναι ότι ανέμενε πολύ χαμηλότερες πληρωμές, λόγω της κυκλοφορίας των εμβολίων.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters, η αύξηση των αξιώσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση της παραλλαγής Delta, η οποία ήταν δύο φορές πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος αλλά και πιθανότερο να προκαλέσει νοσηλεία.

Οι αιτήσεις για αποζημιώσεις αυξήθηκαν περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και τη Νότια Αφρική λόγω των πιο θανατηφόρων παραλλαγών και της αύξησης θανάτων ή ασθενειών στις τάξεις των νεότερων και μη εμβολιασμένων ομάδων του πληθυσμού. 

Ενδεικτικά είναι όσα έγιναν γνωστά σχετικά με την άνοδο των απαιτήσεων προς διάφορες ασφαλιστικές: η ολλανδική Aegon, η οποία πραγματοποιεί τα δύο τρίτα των εργασιών της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε ότι οι απαιτήσεις της στην Αμερική το τρίτο τρίμηνο ήταν 111 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 31 εκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Από τη μεριά τους, οι αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες MetLife και Prudential Financial δήλωσαν επίσης ότι αυξήθηκαν οι απαιτήσεις από ασφάλειες ζωής. 

Η Old Mutual της Νότιας Αφρικής χρησιμοποίησε το αποθεματικό της από την πανδημία για να πληρώσει αποζημιώσεις και η αντασφαλιστική Munich Re αύξησε την εκτίμηση για το 2021 για τις αξιώσεις ζωής και υγείας από κορωνοϊό σε 600 εκατομμύρια ευρώ, από 400 εκατομμύρια που ήταν αρχικά.

Η μακροπρόθεσμη φύση των προϊόντων ασφάλισης ζωής – που συχνά διαρκούν 20 χρόνια ή περισσότερο – σημαίνει ότι τα ασφάλιστρα δεν αποτυπώνουν ακόμη τον κίνδυνο οι θάνατοι ή η μακροχρόνια νόσηση από κορωνοϊό να παραμείνουν πιθανότατα υψηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο κρατά επίσης τα ασφάλιστρα σε επίπεδο ώστε να μην ξεφύγουν.

Αξίζει να τονιστεί ότι το πρόβλημα για τους ασφαλιστές το 2020 ήταν πιο μικρό, από τη στιγμή που οι θάνατοι αφορούσαν κυρίως σε ηλικιωμένους που συνήθως δεν συνάπτουν ασφάλιση ζωής.

Καθώς η πανδημία ωστόσο συνεχίζει να εκπλήσσει με την παραλλαγή Όμικρον να γίνεται πλέον κυρίαρχη, οι ασφαλιστές, οι αντασφαλιστές και οι εξειδικευμένες εταιρείες μοντέλων κινδύνων κοιτάζουν προς το μέλλον.

Μια από αυτές τις εταιρείες, η AIR συνυπολογίζει στα σενάριά της περιοδικά lockdown σε όλο τον κόσμο και επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης αβεβαιότητας που θα προκύψει εάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν να επιβάλλουν περιορισμούς για να διατηρήσουν χαμηλά τα ποσοστά μετάδοσης, σε αντιδιαστολή με την προθυμία των πολιτών να τους υπακούσουν.

Η αντασφαλιστική Swiss Re είπε ότι το δικό της μοντέλο για την πανδημία της λαμβάνει υπόψη περισσότερα από 20.000 διαφορετικά σενάρια, ενώ ενημερώνει τακτικά το μοντέλο κινδύνου της με τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με το testing, τους εμβολιασμούς, τις μολύνσεις, τις νοσηλείες και τα ποσοστά θνησιμότητας.

Τι θα γίνει στο μέλλον; Περισσότεροι θάνατοι ή μακροχρόνιες ασθένειες θα απαιτήσουν από τις ασφαλιστικές εταιρείες να διαθέσουν περισσότερα αποθεματικά για την πληρωμή των αποζημιώσεων και μπορεί να τους αναγκάσουν να αυξήσουν τα ασφάλιστρα.

Οι ειδικοί στον ασφαλιστικό κίνδυνο λένε επίσης ότι η διευκόλυνση της μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων, η άνοδος του παγκόσμιου ποσοστού ταξιδιών, η αυξημένη αστικοποίηση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η αποψίλωση των δασών και τα κουνούπια που μεταφέρουν ασθένειες, σημαίνει ότι οι πανδημίες θα μπορούσαν να αποτελούν πιο συχνό φαινόμενο. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *