Skip to content

Αδ. Γεωργιάδης: Η υποχρεωτικότητα ασφάλισης για όλες τις κατοικίες είναι δύσκολη σε περίοδο τόσο υψηλού πληθωρισμού

Στις ενστάσεις της ΕΑΕΕ για την περιορισμένη εμβέλεια της υποχρεωτικότητας ασφάλισης κατοικιών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το κλίμα απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης στο πλαίσιο του 22ου ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου που λαμβάνει χώρα στην Ύδρα. 

του Χρήστου Γαβαλά

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η κυβέρνηση δεν επέδειξε έλλειψη ικανότητας εφαρμογής αποφάσεων φιλικών προς την ασφαλιστική αγορά, απαριθμώντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν και οι οποίες υλοποιήθηκαν. 

Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε λόγο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κάτι που όπως είπε «πυροδότησε σοβαρό πολιτικό διάλογο».

Ενώ για το νομοσχέδιο που περνάει σήμερα από το κοινοβούλιο αναγνώρισε ότι «δεν είναι το καλύτερο, θα θέλατε να έχουμε ένα νόμο που θα έκανε υποχρεωτικά τα πάντα αλλά για πολιτικούς λόγους αυτό δεν είναι εφικτό σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού».

Αναγνώρισε μάλιστα ότι πέρα από πολιτικούς λόγους, σε μια περίοδο όπου ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας θα ήταν δύσκολο να υιοθετηθεί υποχρεωτικότητα ασφάλισης παντού. «Η διαδικασία όμως ξεκίνησε», είπε. 

Αναφέρθηκε μάλιστα στην υπόσχεση που είχε δώσει ο ίδιος στον κλάδο προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε έκπτωση φόρου σε ασφαλιστικές για κάλυψη φυσικών καταστροφών. Κάνοντας χρήση μιας αρχαίας φράσης σύμφωνα με την οποία «οι συμφωνίες τηρούνται εφόσον οι συνθήκες παραμένουν ίδιες», υπενθύμισε ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητες άλλαξαν με τον ερχομό της πανδημίας.

«Προκλήθηκε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία με 45 δισεκατομμύρια ευρώ, ήταν αδύνατο να πιέσουμε για να περάσει αυτή η έκπτωση φόρου», τόνισε. 

Πρόσθεσε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα και παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία λαμβάνει όλη την προσοχή της επικαιρότητας, «δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει με τον κορωνοϊό το φθινόπωρο, είχα συνάντηση με τον κ. Μπουρλά της Pfizer και κανείς δεν γνωρίζει». «Συνολικά και επι της ουσίας, όμως κρατάμε την υπόσχεση που δώσαμε, θέλουμε να το κάνουμε».

Συμπλήρωσε ότι σε περιόδους αβεβαιότητας, η άλλη πλευρά λέει ότι ο κόσμος θέλει να ασφαλίζεται και αυτό καθίσταται πιο σημαντικό και επομένως «τα επόμενα χρόνια θα είναι καλά για την αγορά».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η αντιπολίτευση μας κατηγορεί ότι δουλεύουμε για εσάς, δεν δουλεύουμε για εσάς, αλλά σας σεβόμαστε πολύ τόσο επειδή είστε βασικός επενδυτής στην οικονομία μας όσο και επειδή βοηθώντας εσάς βοηθάμε τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει πώς δουλεύει η οικονομία».

«Πρέπει όμως να μην ξεπερνάμε τα όρια της δικαιοδοσίας που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, πρέπει να καταλαβαίνουμε τα αληθινά όρια, δεν θα τα ξεπεράσουμε αλλά θα φτάσουμε κοντά σε αυτά, δεν πρέπει ποτέ να γυρίσουμε στο 2010 και να βάλουμε την οικονομία μας σε κίνδυνο, έχουμε δει τι συνέβη στο παρελθόν».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *