Skip to content

Ακύρωση ασφαλιστηρίων λόγω COVID: η λάθος λύση λόγω άγνοιας

Στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία COVID-19 και τα υποχρεωτικά lockdowns, εταιρείες και επαγγελματίες είναι αναγκασμένοι να πάρουν δύσκολες και σημαντικές οικονομικές αποφάσεις, καθοριστικές για το μέλλον τους και την επιβίωσή τους. Πολλοί από αυτούς καταφεύγουν στην απόλυτα λάθος λύση: Να εξαργυρώσουν συνταξιοδοτικά προγράμματα ή να ακυρώσουν συμβόλαια ασφάλισης.

Γράφει: Νικόλας Εμμανουήλ

Όπως για παράδειγμα να εξαργυρώσουν συνταξιοδοτικά προγράμματα ή να ακυρώσουν συμβόλαια ασφάλισης – κινήσεις που μπορεί προσωρινά να “ελαφρύνουν” τον επιχειρηματία αλλά που στο μέλλον μπορεί και να οδηγήσουν την επιχείρησή του σε αφανισμό!

Αποφάσεις τέτοιου είδους ωστόσο, δεν θα παίρνονταν αν ο κόσμος είχε έστω μια βασική, οικονομική κατάρτιση. Μια ιδέα για το πώς λειτουργεί η ασφάλιση, τι σημαίνει ρίσκο και κίνδυνος, πώς επηρεάζουν εξωτερικά γεγονότα την οικονομία, πώς οχυρώνεται η επιχείρησή τους έναντι σε μια οικονομική κρίση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο στερούνται του απαραίτητου χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της οικονομικής “αντοχής” να ασχοληθούν αποτελεσματικά με την καθημερινή διαχείριση των οικονομικών τους – και στο σπίτι, αλλά κυρίως, και στο επάγγελμα ή την επιχείρηση. 

Αυτό έδειξε διεθνής έρευνα για τον οικονομικό αλφαβητισμό των ενηλίκων, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Δίκτυο Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης (OECD/INFE) σε 26 χώρες και οικονομίες σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική και δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2020!

Στα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες, το να πετύχαινε κανείς το μέγιστο βαθμό του 21 θα σήμαινε ότι κατέχει ένα βασικό επίπεδο κατανόησης των οικονομικών εννοιών και εφαρμογής ορισμένων συνετών αρχών στις οικονομικές του συναλλαγές. Τι σκορ πέτυχαν οι συμμετέχοντες ανα μέσο όρο: 12,7!

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 120.000 μαθητές 15 ετών από διάφορες χώρες και οικονομίες. 1 στους 4 δεν ήταν σε θέση να λάβει έστω μια απλή απόφαση περί δαπανών. Από τις προηγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ, μόλις 1 στους 10 πέτυχε υψηλό επίπεδο χρηματοοικονομικής παιδείας.

Εν τω μεταξύ, η μεταφορά δραστηριοτήτων και συναλλαγών στο Διαδίκτυο, φυσική συνέπεια του παρατεταμένου lockdown και του social distancing, άλλαξε ολοκληρωτικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πραγματοποιούν τις χρηματικές και οικονομικές τους συναλλαγές,  προσθέτοντας και της ψηφιακές δεξιότητες στο “πακέτο βασικών γνώσεων” που θα πρέπει να φέρει ο καθένας προκειμένου επιβιώσει οικονομικά χωρίς να βγει “εκτός” του πλάνου του.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα της Insurance Europe γύρω από τις συνήθειες αποταμίευσης των ενηλίκων, η οποία αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους – παρότι η ασφαλιστική συνείδηση είναι ως γνωστόν πολύ πιο διαδεδομένη στο εξωτερικό από ότι στη χώρα μας. Να όμως που και στην υπόλοιπη Ευρώπη ο κόσμος έχει ανάγκη να μάθει γιατί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική ασπίδα προστασίας για τον καθένα μας.

Ανησυχητικό για τον ασφαλιστικό κλάδο ήταν επίσης το γεγονός ότι η κατανόηση της έννοιας του κινδύνου ήταν ο τομέας στον οποίο ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αποδείχθηκε ότι είναι ο χαμηλότερος.

Κατόπιν αυτών είναι θετικό βήμα  ότι η χρηματοοικονομική εκπαίδευση και η απόκτηση ψηφιακών χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων θα συμπεριλαμβάνονται στη νέα στρατηγική ψηφιακής χρηματοδότησης της ΕΕ, η οποία αναμένεται το φθινόπωρο που διανύουμε. Αν υπάρχει μια κατάλληλη στιγμή για χρηματοοικονομική εκπαίδευση, αυτή είναι τώρα. Αυτό άλλωστε ήταν το συμπέρασμα ημερίδας με θέμα την ανθεκτικότητα των κρατών στις οικονομικές αναταράξεις, που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2020 από την Γενική Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΕ με τη συμμετοχή και της Insurance Europe. Είναι σημαντικό ότι η ημερίδα, αναγνώρισε το χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και τις δεξιότητες ως προτεραιότητα. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα βασικό ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πλαίσιο και να χρηματοδοτηθεί μια εκστρατεία γύρω από το χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και την ανταλλαγή καλύτερων πρακτικών. Παράλληλα θα γίνει σύσταση στα κράτη – μέλη να προωθήσουν μέτρα στήριξης της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης.

Νέες δημοσιεύσεις από την Insurance Europe

Η Insurance Europe και οι ενώσεις – μέλη της εδώ και πολύ καιρό συμμετείχαν ενεργά σε προσπάθειες να ανέβει το επίπεδο του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ειδικά όσον αφορά την ευαισθητοποίηση γύρω από πιθανούς κινδύνους, την ασφάλιση και την ανάγκη αποταμίευσης, ώστε κάποιος να έχει μαζέψει ένα σεβαστό κεφάλαιο μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Από το 2018, το έργο της Insurance Europe σε αυτόν τον τομέα τιτλοφορείται ως “InsureWisely”. Το Δεκέμβριο του 2019 δημοσιεύτηκε το τέταρτο ενημερωτικό δελτίο με θέμα αυτή τη φορά τις φυσικές καταστροφές, στο οποίο περιέχονται συμβουλές για τη μείωση των κινδύνων, την επιλογή του σωστού συμβολαίου και τη λήψη μιας αξίωσης για αποζημίωση.

Τον Ιούνιο του 2020, η Insurance Europe δημοσίευσε ένα εγχειρίδιο με τίτλο «Ασφαλιστείτε έξυπνα». Το φυλλάδιο προσφέρει χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ασφάλισης σε καθοριστικής σημασίας γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου, όπως την αγορά σπιτιού ή αυτοκινήτου, τις διακοπές ή τη συνταξιοδότηση.

Η Insurance Europe καταλήγει:  Αυτή η στιγμή σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη για όλους όσους έχουν καταβάλει τόσο μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουν τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση – μεταξύ αυτών κυβερνήσεις, σχολεία, διεθνείς οργανισμοί, ΜΚΟ και πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών – να κάνουν πίσω και να αδρανήσουν (σ.σ. λόγω COVID). Η οικονομική ανθεκτικότητα και ευημερία των πολιτών είναι πάρα πολύ στενά συνδεδεμένες με το επίπεδο της χρηματοοικονομικής παιδείας τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *