Skip to content

Αλ. Σαρηγεωργίου: Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ο νέος όρος που μας απασχολεί

Την ανησυχία του για το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά με την σταθεροποίηση των ισχυρών πληθωριστικών τάσεων αλλά και την πεποίθησή του ότι η ελληνική αγορά ανταποκρίνεται, μετέφερε μιλώντας το 22ο ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο της Ύδρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

του Χρήστου Γαβαλά

Όπως σημείωσε, τα 2,5 χρόνια που πέρασαν από την τελευταία συγκέντρωση του κόσμου της ασφάλισης σε αυτό το συνέδριο, «ο κόσμος άλλαξε». Πρώτα με την πανδημία που «δημιούργησε μια νέα κανονικότητα» ειδικά στον τομέα της εργασίας, και εν συνεχεία με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος έχει ένα «αβέβαιο αποτέλεσμα».

Ο κ. Σαρρηγεωργίου έκανε λόγο για ελλείψεις στην αγορά, για συμφόρηση στα διεθνή λιμάνια που δημιουργούν ανησυχία, αλλά και για τη διατήρηση του θέματος της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην καθημερινότητα του πολίτη. 

Παράλληλα, επισήμανε ότι η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα που αγγίζουν το διψήφιο ποσοστό και η πίεση στο αντίστοιχο ποσοστό ανάπτυξης που προβλέπεται για την ΕΕ (0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2022) είναι μια δύσκολη αλλά αληθής πραγματικότητα. 

«Ο στασιμοπληθωρισμός σημαίνει ότι ζούμε με υψηλό πληθωρισμό και χαμηλή ανάπτυξη», τόνισε προσθέτοντας ότι «η ανασφάλεια γίνεται πλέον κομβικό στοιχείο στις ζωές μας».

Ωστόσο, εξήγησε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ του Solvency II και «συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά», χρειάζεται όμως «να χτίσουμε ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα».

Ενώ αναγνώρισε ότι στον πυρήνα της ασφαλιστικής αγοράς είναι η διαχείριση της ανασφάλειας και επομένως πρέπει να παρέχει και λύσεις. «Έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε στην κρίση», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται να καλυφθεί το κενό της ασφάλισης στην Ελλάδα, ώστε να μειωθεί το ποσοστό όσων δεν ασφαλίζονται. 

Ο κ. Σαρρηγεωργίου έκανε εκτενή αναφορά και στην ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και ειδικότερα τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, υπογράμμισε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει κάνει το κράτος στην προσέλκυση επενδύσεων, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα. 

Ωστόσο έκανε λόγο για απογοήτευση που απορρέει από την έλλειψη εφαρμοστικότητας, με αφορμή τον κλιματικό νόμο που εισάγει μεν την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση κατοικιών που βρίσκονται σε ζώνες τρωτότητας, είναι δε «μια χαμένη ευκαιρία» σε τεχνικό επίπεδο καθώς έχουν περιορισμένη εμβέλεια. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *