Skip to content

Αναλυτές: Η εισβολή στην Ουκρανία πιθανότατα θα έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στον ασφαλιστικό κλάδο – Τι γίνεται με την ασφάλιση πολιτικού κινδύνου

Σημαντικό αντίκτυπο στον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο θα έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συγκλίνουν ειδικοί και οίκοι αξιολόγησης σε όλο τον κόσμο.

Του Χρήστου Γαβαλά

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης AM Best -δια της χρηματοοικονομικής αναλύτριάς του- σημείωσε ότι «περαιτέρω κυρώσεις μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα των διεθνών ασφαλιστών και αντασφαλιστών να αναλαμβάνουν κινδύνους από τη Ρωσία ή να δυσκολέψουν την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων για αποζημιώσεις από υπάρχοντα συμβόλαια».

Η κα Σερεμέτεβα διευκρίνισε ότι «πιο πολύ θα επηρεαστούν όσες ασφαλιστικές καλύπτουν μεγάλους κινδύνους ενέργειας και υποδομών, όπως οι ασφαλιστές της London Market και οι διεθνείς αντασφαλιστές».

Παράλληλα ήδη, ο οίκος αξιολόγησης AM Best, ανέφερε ότι οι προσπάθειες των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό δεν θα ευοδωθούν. 

Ενώ, οι κυρώσεις μπορεί να έχουν «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις» στις τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, καθώς και στον τουρισμό.

Επισημάνθηκε παράλληλα ότι οι κυρώσεις θα έχουν αμφίδρομο αποτέλεσμα, υπό την έννοια ότι για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται στη Ρωσία για φυσικό αέριο και «υπάρχει μια πολύ πραγματική ανησυχία ότι οι τιμές θα εκτοξευθούν από τα ήδη αυξημένα επίπεδα».

Στο επίσημο σχόλιό του ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι οι ξένες ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν αντασφάλιση με ρωσικές εταιρείες ενδέχεται να έχουν δυσκολίες να ανακτήσουν κεφάλαια λόγω της εισβολής.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τους ισολογισμούς των ρωσικών ασφαλιστικών εταιρειών και τις σχέσεις τους με διεθνείς εταίρους ενώ φαίνεται ότι η αποτίμηση των επενδύσεων θα επηρεαστεί από μια ενδεχόμενη παρατεταμένη ύφεση της αγοράς μετοχών, οποιαδήποτε αύξηση του επιτοκίων από τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα ή διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων. 

Βέβαια, ένας πληθωρισμός ανώτερος από τον αναμενόμενο θα επηρεάσει το κόστος των απαιτήσεων αποζημίωσης, με πιθανές επιπτώσεις στην επάρκεια των αποθεματικών, προσθέτουν χρηματοοικονομικοί κύκλοι.

Στα 2 δισ. δολάρια ο ασφαλισμένος πολιτικός κίνδυνος σε Ουκρανία – Ρωσία

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η αγορά εκτίθεται σε διάφορους τομείς, ένας εκ των οποίων είναι η ασφάλιση πολιτικού κινδύνου.

Αυτός περιλαμβάνει αξιώσεις που σχετίζονται με απαλλοτριώσεις, πόλεμο, εμπάργκο και κλείσιμο συνόρων λόγω κυβερνητικής παρέμβασης. 

Σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση, το συνολικό ασφαλισμένο όριο για την ασφάλιση πολιτικού κινδύνου σε όλη την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως εκ τούτου, ενώ η έκθεση φαίνεται διαχειρίσιμη, ακόμη και ένα μονοψήφιο μερίδιο θα ήταν μια σημαντική απώλεια για την αγορά.

Δεδομένων των γεγονότων που οδήγησαν στην ρωσική εισβολή και των επιχειρηματικών γραμμών που μπορεί να επηρεάσει η σύγκρουση κυριαρχεί η εκτίμηση ότι δεδομένου ότι οι αγορές είχαν λάβει κάποιες προειδοποιήσεις, οι ασφαλιστικές διέθεταν και αυτές χρόνο ούτως ώστε να εξετάσουν τα ανοίγματά τους και είτε να τα διευθετήσουν είτε να συμπεριλάβουν τυχόν εξαιρέσεις για περίπτωση πολέμου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *