Skip to content

Αναστάτωση στις ασφαλιστικές φέρνει ο κορονοϊός

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού παγκοσμίως δεν προκαλεί πονοκέφαλο μόνο στο χώρο της Υγείας, αλλά και σε πολλούς άλλους κλάδους, μεταξύ των οποίων τουρισμό, οικονομία και φυσικά, ο ασφαλιστικός κλάδος δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Βέβαια, για την ώρα οι πρώτες εκτιμήσεις από πλευράς οίκων αξιολόγησης κάνουν λόγο για υπολογίσιμη ζημιά εντός των δυνατοτήτων τόσο των ασφαλιστικών όσο και των αντασφαλιστικών εταιρειών.

Οι επιχειρήσεις εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τις ασφαλιστικές

Οι ζημιές μέχρι στιγμής προέρχονται όχι από διεκδικήσεις ιδιωτών με ατομικά συμβόλαια υγείας ή ζωής, αλλά από επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν είτε εξ αιτίας εργαζομένου που νόσησε είτε προληπτικά, να βάλουν προσωρινά «λουκέτο».

«Πάγωμα» έχει φέρει ο κορονοϊός και στις επενδύσεις, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s: Οι πτωτικές και ευμετάβλητες χρηματοπιστωτικές αγορές  αναμένεται να επηρεάσουν την κεφαλαιοποίηση και την κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών, ειδικά εάν δεν περιοριστεί άμεσα η εξάπλωση του κορονοϊού και συνεχίσουν όλο και περισσότεροι να νοσούν για παρατεταμένη χρονική περίοδο, με αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και τις οικονομίες των χωρών.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως ξεπερνούν πλέον τα 93.000 με περισσότερους από 3.000 ανθρώπους που νόσησαν να έχουν χάσει τη ζωή τους. Και μπορεί στην Κίνα ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων να έχει φθίνουσα πορεία, δυστυχώς, όμως, μέχρι στιγμής στον υπόλοιπο κόσμο τα κρούσματα αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς με Ιταλία και Νότιο Κορέα να είναι οι μεγαλύτερες «εστίες».

Οι «όροι» στα συμβόλαια θα καθορίσουν τον τελικό λογαριασμό

Κάμψη στις πωλήσεις Συμβολαίων Ζωής αναμένεται, πάντως, στην Κίνα εξ αιτίας των μέτρων καραντίνας που έχουν ληφθεί και του υποχρεωτικού λουκέτου σε επιχειρήσεις, ενώ το γεγονός ότι σε πολλά συμβόλαια δε συμπεριλαμβάνονται οι μολυσματικές ασθένειες θα μπορούσε να κρατήσει τον τελικό λογαριασμό για τις ασφαλιστικές σε χαμηλά επίπεδα.

Από την άλλη, συχνά στα συμβόλαια ασφάλισης ξενοδοχείων, εστιατορίων, σχολείων, καλύπτεται το ενδεχόμενο διακοπής  λειτουργίας τους ή αδυναμίας πρόσβασης σε αυτά – αυτό μπορεί να κάνει τις ασφαλιστικές να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. Το ποσό που θα κληθεί μία ασφαλιστική να πληρώσει είτε σε ιδιώτη είτε σε επιχείρηση, εξαρτάται από τους επί μέρους όρους του κάθε συμβολαίου.

«Δεν αναμένουμε σοβαρές διεκδικήσεις ή ζημιές ακόμα και αν ξεσπάσει πανδημία κορονοϊού», δήλωσε εκπρόσωπος της Allianz Global, ενώ με τη σειρά του στέλεχος της Generali Global αναφερόμενος στην ταξιδιωτική ασφάλιση εξήγησε πως όλα κρίνονται από το τι συμβόλαιο έχει συνάψει ένας καταναλωτής, τι καλύπτει και τι όχι.

Ακύρωση ή διακοπή ταξιδίου συνήθως καλύπτεται, αλλά και πάλι έχει μεγάλη σημασία που βρίσκεται τη δεδομένη χρονική στιγμή ο καταναλωτής. Αν βρίσκονταν στον προορισμό του, σε κάποιο βαθμό καλύπτεται. Αν πάλι ακυρώσει το ταξίδι επειδή φοβάται πιθανή έκθεση στον κορονοϊό, τότε μάλλον δεν καλύπτεται. Το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνονται σε πολλές χώρες σε μια προσπάθεια να μην εξαπλωθεί ο ιός ή ακόμη και για το κλείσιμο συνόρων.

Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς με απόλυτη σιγουριά την τελική έκβαση όλης αυτής της ιστορίας, αφού ακόμα σε καθημερινή βάση, η αύξηση των κρουσμάτων αλλάζει τα δεδομένα και θα πρέπει πρώτα να μπει φρένο σε αυτό, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα των επιπτώσεων για όλους τους τομείς.

Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις δε θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και την ελληνική ασφαλιστική αγορά με τις περισσότερες εταιρείες και τους διαμεσολαβητές να δέχονται συνεχή ερωτήματα από τους πελάτες τους εάν μπορούν να αποζημιωθούν σε περίπτωση νοσηλείας τους ή σε διακοπή εργασιών των επιχειρήσεων ή σε αναβολή εκδηλώσεων.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις των ασφαλιστικών

Οι θέσεις κάποιων ασφαλιστικών είναι ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση έναντι του ιού (δεν έχει καλά καλά ταυτοποιηθεί επισήμως) τότε θα πληρωθούν αποζημιώσεις στην περίπτωση που και οι ίδιοι ασφαλισμένοι έχουν τηρήσει τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας και έχουν ακολουθήσει αυτά που λέει ο νόμος. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που θεωρούν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει underwriting στο νέο κίνδυνο που δημιουργεί ο ιός (εκδηλώθηκε πρώτη φορά τέλη Ιανουαρίου) δεν μπορούν να αναλάβουν υποχρεώσεις αποζημιώσεων.

Ακύρωση εκδηλώσεων

Η ακύρωση εκδηλώσεων (συναυλίες, καρναβάλια, συνέδρια κά) που επιφέρει ο κορονοϊός θα κοστίσουν ενδεχομένως εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιωθέντες στην περίπτωση που είναι ασφαλισμένοι θα απαιτήσουν αποζημιώσεις. Από εκεί και πέρα εναπόκειται είτε στη διακριτική ευχέρεια των εταιρειών να αποζημιώσουν είτε στη νομική διεκδίκηση από τους ασφαλισμένους, από τη στιγμή που ο κορονοϊός θεωρείται ασθένεια για την οποία δεν φέρουν ευθύνη οι διοργανωτές των εκδηλώσεων.

Πάντως, από έρευνα του Underwriter ανάμεσα σε στελέχη ασφαλιστικών επιχειρήσεων, προκύπτει ότι εάν οι αιτιάσεις των επιχειρήσεων ή των φυσικών προσώπων είναι λογικές, τότε θα προχωρήσουν σε αποζημιώσεις.

Συμβόλαια υγείας

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλίσεις υγείας, σαφώς και δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση για καλύψεις έναντι του ιού. Αν θεωρηθεί ότι ο κορονοϊός είναι μία διάδοχη κατάσταση της απλής γρίπης τότε οι ασφαλιστικές θα αποζημιώσουν. Αν θεωρηθεί ως μία ξεχωριστή ασθένεια που δεν έχει προβλεφθεί, οι εταιρείες αναρωτιούνται αν θα μπουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τον ασφαλισμένο ασθενή (ευτυχώς είναι ελάχιστα ακόμη τα κρούσματα). Εάν ο κορονοϊός θεωρηθεί ως  ΠΑΝΔΗΜΙΑ, τότε αλλάζει η στρατηγική και αντιμετωπίζεται ως έκτακτο γεγονός (όπως ο πόλεμος) και βέβαια οι περισσότεροι δεν θα αποζημιώσουν.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *