Skip to content

Ανατροπή – σοκ: Δεν επιβαρύνουν τελικά την υγεία οι αναπνευστικές συσκευές που ανακαλούμε, λέει η Philips

Σε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση προχώρησε η ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας υγείας Philips, σύμφωνα με την οποία οι ανεξάρτητες δοκιμές στις αναπνευστικές συσκευές της που συμμετείχαν σε μεγάλη παγκόσμια εκστρατεία ανάκλησης υλικού, έδειξαν ότι επιφέρουν λίγους μόνο κινδύνους για την υγεία.

του Χρήστου Γαβαλά

Η εταιρεία πραγματικά αιφνιδίασε τους επενδυτές πέρυσι ανακαλώντας εκατομμύρια αναπνευστικές συσκευές και αναπνευστήρες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της άπνοιας ύπνου, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο αφρός που χρησιμοποιείται για την μείωση του θορύβου από τις συσκευές μπορεί να γίνει τοξικός, εγκυμονώντας πιθανό κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.

Οι φόβοι για μεγάλες αποζημιώσεις συμβιβασμού εκτόξευσαν κατά 70% την αγοραία αξία της εταιρείας. Ωστόσο στα μέσα της εβδομάδας οι μετοχές της Philips σημείωσαν άνοδο 3,5%.

«Μπορούμε να δηλώσουμε ότι ολόκληρο το προϊόν ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες ασφαλείας. Αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά νέα», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Ρόι Γιάκομπς.

Η Philips πρόσθεσε ότι οι τελευταίες δοκιμές έδειξαν ότι η έκθεση σε εκπομπές σωματιδίων από αλλοιωμένο αφρό στις συσκευές DreamStation «είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη στην υγεία των ασθενών», υπό την προϋπόθεση ότι τα μηχανήματα δεν είχαν υποβληθεί σε επεξεργασία με προϊόντα καθαρισμού με βάση το όζον.

Η Philips είχε ήδη δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι οι δοκιμές έδειξαν ότι η πιθανότητα αλλοίωσης του αφρού ήταν πολύ σπάνια και σχετιζόταν με τη χρήση μη εγκεκριμένων προϊόντων καθαρισμού.

Συμπλήρωσε ότι περαιτέρω δοκιμές έδειξαν τώρα ότι τα μηχανήματα που καθαρίστηκαν με αυτά τα προϊόντα είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημαντική ορατή αλλοίωση του αφρού από εκείνα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με εγκεκριμένα προϊόντα.

Πέρυσι, η SoClean Inc, ένας ανεξάρτητος προμηθευτής απολυμαντικών συστημάτων με βάση το όζον, υπέβαλε μήνυση κατά της Philips, την οποία κατηγόρησε για πτώση των πωλήσεων λόγω ισχυρισμών ότι προϊόντα με βάση το όζον είχαν προκαλέσει προβλήματα ακριβώς στις συσκευές άπνοιας ύπνου.

Σημειώθηκε ωστόσο ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξακολουθεί να εξετάζει τα αποτελέσματα και «μπορεί να καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα».

Η εταιρεία είπε ότι αναμένει να ολοκληρώσει την ανάκληση και την αντικατάσταση όλων των επηρεαζόμενων προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς έχει πλέον παράγει το 90% όλων των απαραίτητων συσκευών που θα αντικαταστήσουν τις παλαιότερες.

Το πρόγραμμα δοκιμών και έρευνας έχει διεξαχθεί μέσω πέντε ανεξάρτητων, πιστοποιημένων εργαστηρίων δοκιμών και τα αποτελέσματα έχουν ελεγχθεί και αξιολογηθεί από τρίτους ειδικευμένους εμπειρογνώμονες, αλλά και τη Philips Respironics, καθώς και από μια εξωτερική ιατρική επιτροπή.

Πηγή: Reuters

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *