Skip to content

Ανεξάρτητη ελεγκτική μπαίνει στο Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων

Σε πλατφόρμα η πώληση των ακινήτων που έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο επανασύσταστης (“εκκαθάρισης εν λειτουργία” λέγεται κανονικά) του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, «κλειδώνοντας» αυτές τις μέρες και τυπικά, η συμφωνία με ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία που θα αναλάβει να υλοποιήσει όλο το business plan.

Η εξυγίανση του Ταμείου προβλέπει τρείς βασικούς άξονες δράσης:

α) Την διαδικασία Run Off, δηλαδή τον τρόπο τιτλοποίησης και πώλησης των απαιτήσεων στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο, μέσω ανοιχτού διαγωνισμού.

β) Την εύρεση ρευστότητας προκειμένου να επανεκκινηθεί ο διακανονισμός ζημιωθέντων από ανασφάλιστα και

γ) την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Επικουρικού.

Παράλληλα, η ΤτΕ, με τη συμβολή του Επικουρικού και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, επεξεργάζεται προτάσεις που θα μετουσιωθούν σε σχέδιο νόμου για την επανασύσταση ενός υγιούς, χωρίς χρέη Εγγυητικού Κεφαλαίου, το οποίο θα μπορεί να κάνει αυτό που λέει το όνομά του, δηλαδή να “εγγυάται” τις πληρωμές αποζημιώσεων σε περιπτώσεις λουκέτου ή ανασφάλιστων οχημάτων.

Ο Πρόεδρος του Επικουρικου Κεφαλαίου, Γιώργος Βαλαής, μιλώντας στο Underwriter, επεσήμανε σχετικά: «Είμαστε σίγουροι πως δεν θα υπάρξουν πλέον περιπτώσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων, τα οποία δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν. Έχει αλλάξει σημαντικά το κανονιστικό πλαίσιο της ασφαλιστικής αγοράς. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε φαινόμενα, όπως στο παρελθόν που έκλειναν σωρηδόν εταιρείες με τεράστια χαρτοφυλάκια. Υπάρχει πολύ καλύτερη εποπτεία αυτή τη στιγμή. Η Φερεγγυότητα ΙΙ έχει εφαρμοστεί από την αγορά, οπότε οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πολύ πιο εύρωστες από ότι είχαμε δει στο παρελθόν».

Προς το παρόν το Επικουρικό έχει ολοκληρώσει τον υπολογισμό των υποχρεώσεων του, επιδιώκοντας έως τα τέλη Οκτωβρίου αυτό να επικυρωθεί και από την ανεξάρτητη εταιρεία. Σε επόμενο στάδιο, προβλέπεται να καθοριστεί το ύψος των αναγκών του σε ρευστότητα και κατόπιν στόχος είναι να ξεκινήσει η διαδικασία ρευστοποίησης της ακίνητης περιουσίας που έχει περιέλθει στην δικαιοδοσία του, προκειμένου να πληρώσει τους αιτούντες αποζημίωσης. Η εκποίηση των ακινήτων αναμένεται μέσα στο 2018, σε διαδικτυακή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό  – πρακτική που τρέχει ήδη για παράδειγμα και η Τράπεζα Πειραιώς για δικά της ακίνητα. «Θέλουμε να βρούμε μια διαδικασία που θα είναι διαφανής και γρήγορη» επισημαίνει ο πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Παράλληλα, όταν λάβει μορφή το σχέδιο νόμου θα παραδοθεί, ως είθισται, στο ΥΠΟΙΚ το οποίο θα το θέσει σε ανοιχτή διαβούλευση πριν το μεταφέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Το κατά πόσο η διαδικασία εξυγίανσης θα καταφέρει να κλείσει όλες τις εκκρεμείς οφειλές είναι ακόμη άγνωστο και εξαρτάται από σειρά παραγόντων, όπως τι ενδιαφέρον έχουν και τι λεφτά βάζουν τα ξένα funds, πόσο θα αποτιμηθούν τα ακίνητα, αν θα υπάρξει πλειοδοτική διαδικασία που θα ανεβάσει τα έσοδα κτλ.  Παρόλα αυτά, ο Γιώργος Βαλαής δηλώνει παραπάνω από βέβαιος ότι το Ταμείο «θα μπορέσει να τακτοποιήσει όλες τις παλιές  του υποχρεώσεις» και να κάνει μια νέα, υγιή αρχή. Απώτερος στόχος είναι, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, να μειωθούν και οι εισφορές των εταιρειών στο Επικουρικό, που σημειωτέον αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *