Skip to content

Αντασφάλειες: «Συνταγές» για επιβίωση

Δεν σταματά η πτώση που καταγράφουν τα τελευταία χρόνια οι τιμές στα ανταφάλιστρα, εξαιτίας της υπερβάλλουσας προσφοράς κεφαλαίων διατυπώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένου και της AM Best. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός της πτώσης θα επιβραδυνθεί στα μέσα του 2015, σύμφωνα τουλάχιστον με τους αναλυτές της Morgan Stanley. Παραμένουν οι αντίξοες συνθήκες, τα χαμηλά επιτόκια τα οποία περιορίζουν τις αποδόσεις επί των επενδύσεων, ωστόσο ξεδιπλώνονται ευκαιρίες μέσα από διαδικασίες Εξαγορών και Συγχωνεύσεων ((M&A).

της Έλενας Ερμείδου

Ο κλάδος αντασφαλειών παραμένει υπό κλοιό πιέσεων, οι οποίες πιέσεις θα συρρικνώσουν περαιτέρω τα κέρδη του, παρά τα οφέλη που αποκόμισε από την απουσία σοβαρών φυσικών καταστροφών το 2015.

Οι τιμές στα αντασφάλιστρα συνέχισαν την καθοδική τους πορεία κατά την περίοδο των ανανεώσεων των συμβολαίων αντασφάλισης τον Ιανουάριο, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών η πτώση θα συνεχιστεί και κατά τα μέσα του 2016. Θετικό είναι ότι αναμένεται μία επιβράδυνση το 2016, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2015.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πτώση φέτος δεν θα είναι διψήφια αλλά μονοψήφια, με κάποιες διαφορές ανά κλάδο και ανά περιοχή.

«Βουτιά» για άλλη μία φορά αναμένεται να κάνει ο κλάδος Ζημιών, με τις ανανεώσεις των συμβολαίων Περιουσίας και Φυσικών Καταστροφών να δέχονται ασθενέστερες πιέσεις, καθώς η αγορά επιζητά να συγκρατήσει τις τιμές οι οποίες είναι πλησίον των τεχνικών επιπέδων.

Παρατηρείται δε ότι πραγματική οργανική ανάπτυξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Έρχεται νέο κύμα Εξαγορών & Συγχωνεύσεων μέσα στο 2016

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τελείως απογοητευτικά επισημαίνει η Morgan Stanley.

Η πτώση των τιμών το 2015 σήκωσε ένα κύμα Εξαγορών και Συγχωνεύσεων, επιχειρώντας οι εταιρείες να επιτύχουν μεγάλες οικονομίες κλίμακας και αυξημένες αποδόσεις. Η τάση αυτή για περισσότερη συγκέντρωση στο κλάδο δεν έχει αλλάξει, αντιθέτως παραμένει στα ίδια επίπεδα και δημιουργεί ευκαιρίες.

Με βάση τα δεδομένα που επικρατούν επί της παρούσης στην αγορά, η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι: αφ’ ενός θα υπάρξει ένα νέο κύμα Εξαγορών και Συγχωνεύσεων μέσα στο 2016 όπου θα οδηγήσει το κλάδο σε περαιτέρω ενοποίηση και αφ’ ετέρου κάποιες άλλες αντασφαλιστικές θα βγουν στην αγορά να αναζητήσουν ταλέντα ώστε να μπορέσουν να «κλειδώσουν» τις νέες ευκαιρίες που προδιαγράφονται.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες χωρίς αμφιβολία, κάποιοι θα βγουν χαμένοι και κάποιοι νικητές.

Ισχυροί μέσα από τις αντιξοότητες θα βγουν αυτοί οι αντασφαλιστές οι οποίοι θα καταφέρουν να διαφοροποιηθούν ανά τον κίνδυνο και ανά γεωγραφική περιοχή και θα συγχωνευτούν ή θα αποκτήσουν σχέσεις με ξένες μονάδες.

Ενδιαφέρον τέλος, θα είναι να διαπιστωθεί ποιες μικρού μεγέθους αντασφαλιστικές θα εξαγοραστούν από τις μεγάλες, προκειμένου να διατηρήσουν την παρουσία τους στην αγορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Morgan Stanley είναι και η AM Best, o οίκος αξιολόγησης για τις (αντ)ασφαλιστικές. Η AM Best σε αξιολόγησή της για τον κλάδο των αντασφαλειών διαμηνύει ότι οι προοπτικές  προδιαγράφονται δύσκολες, λόγω της εισροής κεφαλαίων, των χαμηλών επιτοκίων και της συρρίκνωσης της κερδοφορίας. Ανάμεσα στις προτάσεις που διατυπώνει,  είναι και η διαφοροποίηση, προειδοποιώντας όμως ότι ούτε αυτή η «συνταγή» μπορεί να εξομαλύνει πλήρως το περιβάλλον της αγοράς.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *