Skip to content

Βορίδης: Διερευνούμε συμμετοχή ιδιωτών στην αγροτική ασφάλιση

Ένα modus operandi με τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στον χώρο της γεωργικής ασφάλισης, αναζητά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο θέμα αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης απαντώντας χθες στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη, με θέμα: «ΕΛΓΑ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της υλοποίησης σχετικής προεκλογικής δέσμευσής της, έχει ανοίξει διάλογο με την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. «Η βασική ιδέα είναι να υπάρξει ένα μοντέλο συνεργασίας (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα), το οποίο έχω ζητήσει χρόνο για να σας το παρουσιάσω, έως τον Ιούνιο του 2020, αφού έχουν καταλήξει οι συζητήσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Βορίδης.

Για μία ακόμη φορά, αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημόσιου φορέα γεωργικής ασφάλισης (ΕΛΓΑ), για να υπογραμμίσει πως «είναι ελλειμματικός και με τους ρυθμούς κάλυψης ζημιών, σε 1,5 με 2 χρόνια, δεν θα είχε να δώσει αποζημιώσεις».

Έντονη ήταν η αντίδραση της κα. Τζάκρη η οποία δήλωσε: «Αντί να κάνετε ανακοινώσεις ότι βρίσκεστε σε επαφές με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, να δείτε πρώτα τις λειτουργίες του δημόσιου ασφαλιστικού φορέα, του ΕΛΓΑ, και να επιλύσετε τα όποια προβλήματα υπάρχουν». Υποστήριξε δε ότι στο επίπεδο των ασφαλίστρων, μόνο το 1% της παραγωγής καλύπτουν οι ιδιώτες, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν είναι τυχαίο» και απευθυνόμενη στον υπουργό ρώτησε:«Τώρα τι άλλαξε και θα καλύψουν το 100%; Ποιους κινδύνους θα καλύψουν και με ποια ασφάλιστρα; Θα βάλετε στους αγρότες πρόσθετα ασφάλιστρα;».

Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η λύση στην προοπτική του ΕΛΓΑ, δεν είναι να αυξήσει τα ασφάλιστρα στους αγρότες ή να αφαιρέσει ζημιές που καλύπτει. «Θέλω να φτιάξω ένα μείγμα, με το οποίο η σχέση ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο κ. Βορίδης.

Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα, αναμέvεται συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οπότε και αναμένεται ο κ. Βορίδης να ζητήσει τις προτάσεις της ΕΑΕΕ για το θέμα των γεωργικών ασφαλίσεων.

Το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει «θεσμικές συναντήσεις» με ελληνικές και ξένες ασφαλιστικές εταιρείες ενώ εδώ και καιρό διενεργείται αναλογιστική μελέτη για απαιτούμενες και επιβεβλημένες αλλαγές στον οργανισμό λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως πχ ένταξη και άλλων ασφαλιστικών κινδύνων, νέα αγροτικά προϊόντα προς ασφάλιση κλπ. χωρίς να είναι γνωστά ακόμη τα ευρήματά της.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *