Skip to content

Βρετανία: έξοδος ρεκόρ εργαζόμενων λόγω ασθενειών

Η αύξηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, οι μακροχρόνιες ασθένειες και η χαμηλότερη μετανάστευση εξαντλούν το εργατικό δυναμικό της Βρετανίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας στην Βρετανία και οι οποίοι αναφέρουν ότι πάσχουν από μια μακροχρόνια ασθένεια ή από προβλήματα ψυχικής υγείας έχει αυξηθεί κατά μισό εκατομμύριο ή περίπου 25% από το 2019, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

“Χρειάζεται να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις του χρόνου αναμονής στην Εθνική Υπηρεσία Υγεία (NHS), τον long-covid και την ολοένα και περισσότερη γήρανση του εργατικού δυναμικού», ανέφερε η βρετανική στατιστική υπηρεσία σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα

Η αύξηση στις περιπτώσεις μακροχρόνιων ασθενειών άρχισε να παρατηρείται το 2019, πριν από την πανδημία, προτού αυξηθεί απότομα κατά 400.000 μεταξύ των αρχών του 2020 και τα μέσα του 2022, δηλαδή φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια μέσα σε δυόμιση χρόνια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας εξόδου ρεκόρ του εργατικού δυναμικού, η οποία θα πιέσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε υψηλό 40 ετών.

Η πιο κοινή και ταχύτερα αυξανόμενη κατηγορία παραίτησης πέραν της μακροχρόνιας ασθένειας, είναι τα «άλλα προβλήματα υγείας ή αναπηρίες» αν και η Εθνική Στατιστική Αρχή αμφέβαλλε για το αν η αύξηση οφείλεται κυρίως στον long covid, καθώς η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε το 2019. Οι ψυχικές ασθένειες και οι νευρικές διαταραχές αυξήθηκαν κατά 22%, αλλά η κατάθλιψη και το άγχος παραμένουν αμετάβλητα.

Η Βρετανία υπολείπεται

Η Βρετανία είναι πίσω από σχεδόν όλα τα πλούσια κράτη στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία και είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να γίνει η μόνη μεγάλη ανεπτυγμένη χώρα με απασχόληση κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα στις αρχές του 2023. Πριν από την πανδημία η χώρα είχε πολύ υψηλά ποσοστά απασχόλησης μιας και η ανεργία είχε συρρικνωθείστο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 50 ετών!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *