Skip to content

Βόλος: Αύξηση της ζήτησης για Υγεία – Σύνταξη, άνοδος του τζίρου

της Βάσως Βεγίρη

Παραδοσιακά βιομηχανική περιοχή ο Βόλος, δεν θα ήταν δυνατόν να γλυτώσει από τη λαίλαπα της κρίσης. Τα πλήγματα, που έχει δεχτεί η μεταποίηση και η πάλαι ποτέ «βαριά» βιομηχανία της περιοχής είναι σημαντικά και ορατά δια γυμνού οφθαλμού στις δύο ΒΙΠΕ του Βόλου και σε εκείνη του Αλμυρού. Πάντως παραμένει ενεργό ένα σημαντικό ακόμη κομμάτι βιομηχανικής παραγωγής, τόσο στον κλάδο των τροφίμων, όσο και στη χαλυβουργία, τσιμέντα κ.ο.κ.  που επιδεικνύει αξιοσημείωτη εξωστρέφεια (εξαγωγές). Οι αγρότες πάλι της περιοχής, κυρίως αυτοί του Πηλίου (οπωροκηπευτικά), φαίνεται να διαθέτουν αντοχές και αποθέματα αισιοδοξίας.

volos5Η συσσώρευση ανέργων από τις βιομηχανίες που έκλεισαν, όπως και από κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα στην περιοχή, σε συνδυασμό με την αδυναμία πολλών και από τους ακόμη ενεργούς επαγγελματίες να πληρώνουν τα σφαλιστικά τους ταμεία, έχει οδηγήσει  σε αύξηση της ζήτησης για προγράμματα Υγείας, παρά το ότι η περιοχή δεν διαθέτει δικό της ιδιωτικό νοκομείο και   εξυπηρετείται κυρίως από το «Ιασώ» στη Λάρισα, σε απόσταση μόλις μισής ώρας, ή από μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών.

Πέραν, δε, του κλάδου Υγείας, όπως σημειώνει ο κ.Γιάννης Φραγκογιώργος, από το γραφείο του επιθεωρητή της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ.Γιάννη Αναστασίου, τελευταία παρατηρείται και μία ζήτηση για τα Συνταξιοδοτικά-Αποταμιευτικά προγράμματα.  Κλειδί της επιτυχίας σε αυτην την συγκυρία, σύμφωνα με τον κ.Φραγκογιώργο – που πιστεύει και τονίζει ότι όλα ειναι θέμα  «underwriting» όχι μόνο στον κλάδο, αλλά γενικά στη Ζωή – είναι η προσωπικότητα του ασφαλιστή και το πραγματικό   προσωπικό ενδιαφέρον για τον ασφαλιζόμενο, που θα επιφέρει την αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης. Ο ίδιος εκτιμά, επίσης, ότι στα τέλη του έτους, δηλαδή από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο, θα υπάρξει τάση εξισορρόπησης της μείωσης του ασφαλιστικού τζίρου, που διαπιστώνει στην τοπική αγορά για το δίμηνο Μαϊου-Ιουνίου (σε μεγάλο βαθμό λόγω των φορολογικών δηλώσεων και υποχρεώσεων) και ότι ίσως τελικά ο ασφαλιστικός τζίρος της χρονιάς θα είναι  ανοδικός.

Για αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για Συνταξοδοτικά προγράμματα κάνει λόγο και ο κ.Γιώργος Βαϊτσης, από  το κεντρικό υποκατάστημα της AXA στο Βόλο. Επισημαίνει πάντως πως λόγω των capital controls και των σχετικών κανόνων που επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος τα «χέρια» των ασφαλιστικών εταιρειών παραμένουν επί της ουσίας ούτε λίγο-ούτε πολύ «δεμένα» στον συγκεκριμένο τομέα.  Στον δε κλάδο Υγείας, κατά τον ίδιο,  υπάρχει ζήτηση, λόγω του χαμηλού επιπέδου της δημόσιας υγείας και του μεγάλου πλέον ποσοστού ανασφάλιστου και άνεργου πληθυσμού, αλλά συχνά οι ενδιαφερόμενοι είναι σε μεγάλη αγωνία και δυσχέρεια  να δεσμεύσουν ακόμη και 50-60 ευρώ το μήνα, ειδικά οι επαγγελματίες.

9754636_origΜιλώντας, δε, ως  τοπική μονάδα μιας μεγάλης εταιρείας στο κεντρικό υποκατάστημα, βλέπει ότι υπάρχει διατήρηση της  περυσινής παραγωγής, με αυξητικό πρόσημο, που ήδη ανέρχεται σε 10% και ενδέχεται να φτάσει και το 20% για το σύνολο της χρονιάς.

Το θέμα των «μαύρων κωδικών» και του αθέμιτου ανταγωνισμού που αυτοί ασκούν στους νομοταγείς επαγγελματίες ασφαλιστές θίγει από την πλευρά της η κα.Δανάη Χαριτάκη (σ.σ: από τα πιο παλιά ασφαλιστικά γραφεία της περιοχής, το οποίο ίδρυσε πριν το 1960 ο παππούς της). Πιστεύει πάντως πως το φαινόμενο θα εκλείψει σταδιακά, όπως  εξάλλου αντίστοιχα διαπιστώνει πως οι ασφαλιζόμενοι  έχουν καταλάβει, όσον αφορά τις ΕΠΥ, ότι με τα ίδια οικονομικά ασφάλιστρα μπορούν να απευθυνθούν σε μια πολύ μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι θα αποζημιωθούν σε περίπτωση ζημιάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κα.Ζωγραφία Παϊπάη (Ασφάλειες Παϊπάη) επισημαίνει πως  «ο ανταγωνισμός μας δεν είναι με τις ΕΠΥ, είναι κυρίως με ασφαλιστικές εταιρείες, που ξεκίνησαν το χαμηλό ασφάλιστρο στο αυτοκίνητο. Εμείς ως γραφείο για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το πελατολόγιο μας και το καινούριο πελατολόγιο θα πρέπει ανά εξάμηνο να «παίξουμε» με τις τιμές, επειδή μας το ζητούν οι πελάτες, οι οποίοι τώρα τελευταία έρχονται πολύ ενημερωμένοι και πολλές φορές με προσφορές   από Τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές, ιδίως στον κλάδο του αυτοκινήτου».

Ο θρυλικός Μουντζούρης του Πηλίου
Ο θρυλικός Μουντζούρης του Πηλίου

Κατά την ίδια οι αγρότες πελάτες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην ασφάλιση των αυτοκινήτων και των επαγγεματικών τους μηχανημάτων δεν εμφανίζουν ακόμη αλλαγή ασφαλιστικής συμπεριφοράς, εξαιτίας των νέων νόμων για τους φόρους και τις εισφορές τους και έχουν αρχίσει να ζητούν από μόνοι τους πρόσθετες διασφαλίσεις, όπως τα  συμβόλαια αστικής ευθύνης για τον αλωνότοπο, που έχει προωθήσει η Interlife.

Ανοδική σύμφωνα με την κα.Παϊπάη είναι η ζήτηση, επίσης, φέτος για ασφάλιση σκαφών όπως και για τα ασφαλιστήρια ασθενείας των αλλοδαπών (που θέλουν να έχουν άδεια παραμονής).

Ο κ.Απόστολος Μαραγιάννης, από το ομώνυμο ασφαλιστικό γραφείο (broker) εμτιμά πάντως πως οι αγρότες αναμένουν απλά «τι θα τους έρθει από το κράτος» και ότι τίποτε γενικότερα δεν μπορεί να είναι σε άνθηση λόγω της φορολογίας. Ο μόνος κλάδος κατά τον ίδιο, ο οποίος έχει όντως κινητικότητα, είναι ο κλάδος Υγείας και  οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη αύξηση στον συγκεκριμένο τομέα είναι κατά σειρά η Εθνική Ασφαλιστική, η Eurolife, η NN Hellas και η  Interamerican. Εκτιμά, επίσης, ότι ο ασφαλιστικός τζίρος της περιοχής θα κλείσει για το σύνολο της χρονιάς ανοδικά , διότι «ο  κόσμος  ανακατεύει συνέχεια τη σούπα» και ψάχνει την πιο ικανοποιητική προσέγγιση προϊόντος και τιμής. Πάντως πιστεύει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που απευθύνονται στην ελληνική αγορά είναι πάρα πολλές για μια τόσο μικρή αγορά. Ενδιαφέρουσα είναι, εξάλλου, η πληροφορία από τον κ.Μαραγιάννη για τις υψηλές οφειλές, που έχει πλήθος συναδέλφων του στην  περιοχή προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, εξαιτίας της μετάβασης από το “πληρώνω μετά από ένα μήνα” στο “πληρώνω πριν εκδοθεί το συμβόλαιο”…

Ευχαριστούμε για το χρόνο και τις απόψεις που μοιράστηκαν μαζί μας τους:
– κα. Ζωγραφία Παϊπάη, από τις Ασφάλειες Παϊπάη Α.Ε.
– κα.Δανάη Χαριτάκη, από το ομώνυμο Ασφαλιστικό Γραφείο
– κ.Γιάννη Φραγκογιώργο, από το γραφείο του επιθεωρητή της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ.Γιάννη Αναστασίου, στο Βόλο
– κ.Γιώργο Βαϊτση, από το κεντρικό υποκατάστημα της AXA στο Βόλο
– κ.Απόστολο Μαραγιάννη, από το ομώνυμο Ασφαλιστικό Γραφείο

Volos

Πήλιο
Πήλιο

1 Comment

  1. Avatar

    Πολύ ωραίο άρθρο!!! Επειδή όμως μιλάμε για Υγεία και Σύνταξη θα ήταν προτιμότερο να πάρετε και την άποψη ανθρώπων που συνεργάζονται με εταιρίες που εξειδικεύονται στον κλάδο Ζωής και μόνο όπως η MetLife!!! Μάλιστα όταν τα δύο τελευταία χρόνια η Πρώτη ομάδα (Unit) σε παραγωγή πρωτοετών ασφαλίστρων της MetLife δραστηροποιείται στο Βόλο και δημιουργεί και υποομάδες (νέα Unit) που σημαίνει ότι αναπτύσει σε εξαιρετικούς ρυθμούς το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή στον καιρό της κρίσης. Είμαι σίγουρος ότι το δείγμα της έρευνά σας θα ήταν πιο πλούσιο και θα είχατε μία πληρέστερη ενημέρωση για όσα αφορά τον κλάδο Ζωής στον Βόλο.
    Ευχαριστώ


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *