Skip to content

Γιάννενα: “Οι ασφαλιστές πρέπει να ξυπνήσουν και να ξαναγίνουν ασφαλιστές ζωής”

Σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για προγράμματα Υγείας, ελλείψεις σε “ζωικούς” ασφαλιστές και μεγάλο χτύπημα στον κλάδο αυτοκινήτου από τις ΕΠΥ καταγράφει η αγορά στα Ιωάννινα, όπου στελέχη της αγοράς προβλέπουν συστέγαση σε μεγάλα γραφεία ή επιστροφή στο Agency, προκειμένου ο κλάδος να επιβιώσει.

της Βάσως Βεγίρη

phoΣτην όμορφη και γραφική, πλην δοκιμαζόμενη από την κρίση και την αποδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα, πόλη των Ιωαννίνων το σκηνικό της ασφαλιστικής αγοράς παρουσιάζει μάλλον οξύμωρες καταστάσεις.

Η πολύχρονη οικονομική κρίση έχει επιτείνει την ανεργία και έχει αυξήσει τον ανασφάλιστο (στα κοινωνικά ασφαλιστικά ταμεία) πληθυσμό, ο οποίος εκδηλώνει σημαντικό και εντεινόμενο ενδιαφέρον για ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα Υγείας, αλλά και Συνταξιοδοτικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε καταρχάς από τους ίδιους, ασχολούνται κυρίως με το αυτοκίνητο και τους λοιπούς γενικούς κλάδους πλην Ζωής, όπου ο ανταγωνισμός από τις ΕΠΥ (στο αυτοκίνητο) αλλά και από τις τράπεζες τους εξωθεί σε κλείσιμο και το φαινόμενο των “μαύρων κωδικών” ολοένα και εντείνεται…Τα οργανωμένα γραφεία εξάλλου των ασφαλιστικών εταιρειών (agencies) στην περιοDSC_6099-1+@=1χή  αποτελούν μάλλον την εξαίρεση, παρά τον κανόνα.

Από όσα κάποτε διδασκόμασταν στις σχολικές αίθουσες, οι κάπως “παλαιότεροι” έχουμε ταυτίσει τα Γιάννενα με τη δραματική ιστορία της περιοχής την εποχή της Τουρκοκρατίας (Αλη-Πασάς, δράμα της κυρά-Φροσύνης κ.ο.κ.) και την τοπική οικονομία με την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία και την φημισμένη ντόπια αργυροχρυσοχοϊα. Στην πράξη, όμως, η τοπική οικονομία εδώ και χρόνια,  όπως μας επισημαίνει ο κ.Σπύρος Ντούγιας από το υποκατάστημα της Εθνικής Ασφαλιστικής, στηριζόταν στους δημοσίους υπαλλήλους, στο Πανεπιστήμιο (καθηγητές-φοιτητές) και στα δύο νοσοκομεία. Εύλογα, λοιπόν, όταν με την κρίση μειώθηκαν τα εισοδήματα των συγκεκριμένων “πυλώνων” της τοπικής αγοράς, επήλθε μείωση της ασφαλιστικής παραγωγής, καθώς και η ασφαλιστική αγορά σε αυτούς είχε στηριχθεί με προγράμματα αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά..

Από την πλευρά της η Εθνική Ασφαλιστική στράφηκε τότε σε νέο target group, και συγκεκριμένα στον τομέα του Τουρισμού, που παρουσιάζει αναπτυξιακή τροχιά τηνpict27l τελευταία τριετία-τετραετία (ανέγερση νέων ξενοδοχείων, αναπαλαίωση παλιότερων, υψηλές πληρότητες σε αυτά όχι μόνο στην όλη των Ιωαννίνων αλλά και στη γύρω περιοχή Ζαγόρι-Μέτσοβο κ.ο.κ.).

Λόγω της κρίσης, στο μεταξύ, η οποία επέφερε αύξηση της ανεργίας αλλά και υποβάθμιση των παροχών στα δύο τοπικά κρατικά νοσοκομεία, που προ κρίσης φημίζονταν για το επίπεδο των παροχών τους,  σήμερα  “η Υγεία – όπως τονίζει ο κ.Ντούγιας – είναι η πρώτη σκέψη στον πελάτη που θα πάμε και θα κάνουμε ραντεβού μαζί του” (σ.σ: και μάλιστα παρά το ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικά νοσοκομεία στην περιοχή). “Διαπιστώνουμε  ότι ο κόσμος δεν ήταν καθόλου ενημερωμένος, όσον αφορά το κόστος μιας τέτοιας ασφάλισης. Το είχε συνδυάσει με το κόστος στα ασφαλιστικά κοινωνικά του ταμεία και δεν γνώριζε ότι στην πραγματικότητα το κόστος αυτό είναι αρκετά προσιτό.

Οι ασφαλιστές της περιοχής, σύμφωνα με τον κ.Ντούγια, “δεν πρέπει να αρκεστούν μόνο στον κλάδο του αυτοκινήτου,  και όσοι έχουν μάθει να πωλούν μόνο αυτοκίνητο “πρέπει κάποια στιγμή να ξυπνήσουν και να ξαναγίνουν ασφαλιστές Ζωής. Το Agency θα επανέλθει, γιατί αναγκαστικά  όσοι δουλεύουν  μόνοι τους ως πράκτορες είτε θα μπουν κάτω από μεγάλα σχήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν, είτε θα μπουν κάτω από την ομπρέλα μεγάλων εταιρειών, όπως   εμείς, για να γλυτώσουν και τα λειτουργικά έξοδα και να έχουν υποστήριξη και να είναι ανταγωνιστικοί γενικότερα αλλά και επιμέρους και στο θέμα της εκπαίδευσης, καθώς πλέον η αγορά δεν ψάχνει μόνο το το πιο φτηνό -θέλει να δει και τον επαγγελματία ασφαλιστικό σύμβουλο”. Από τους περίπου 300, εξάλλου, ασφαλιστές των Ιωαννίνων, μέλη του επίσημου Συλλόγου Ασφαλιστών Διαμεσολαβητών Νομού Ιωαννίνων, όπως υπογραμμίζει ο κ.Ντούγιας, είναι μόνο 80 και η περιοχή και ο κλάδος αντιμετωπίζει ήδη σημαντικό πρόβλημα “μαύρων κωδικών”.

Ανήλιο Ιωαννίνων
Ανήλιο Ιωαννίνων

Δεν εκπαιδεύοντοι οι ασφαλιστές για να πωλούν Ζωή και Υγεία

Στο ίδιο μήκος κύματος η υπεύθυνη του γραφείου της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στα Ιωάννινα, κα.Λυδία Μαντέλου, επισημαίνει ότι “στην περιοχή δεν είναι ανεπτυγμένη από τα ίδια τα ασφαλιστικά γραφεία και  πρακτορεία η ενημέρωση των πρακτόρων και ασφαλιστικών συμβούλων για το κομμάτι Ζωής και Υγείας και για αυτόν το λόγο είναι πάρα πολύ λίγες οι εταιρείες και τα πρακτορεία που ασχολούνται με αυτό το κομμάτι”. Αντιθέτως, είναι πολύ διαδεδομένη η ασφάλεια πυρός επιχειρήσεων και σπιτιών και οι ασφάλειες αυτοκινήτου, με το 90% των ασφαλιστικών συμβούλων να ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο.

Prague1Χαρακτηριστικές είναι, εξάλλου, για τα τεκταινόμενα στον κλάδο του αυτοκινήτου οι επισημάνσεις του κ.Ανδρέα Νούση από το πρακτορείο “Νούσης Ανδρέας-Νούση Πολυξένη Ασφαλιστικές Πρακτορεύσεις ΟΕ” και του κ.Γιώργου Αντωνίου από την Υδρόγειο Ασφαλιστική.

“Οι καλοί-“φορτωμένοι” πελάτες, που είχαν τέσσερα-πέντε αυτοκίνητα ασφαλισμένα με καλύψεις μικτές και λοιπά, το έχουν γυρίσει όλοι πλέον σε τρίμηνα προγράμματα και χωρίς καμία επιπλέον κάλυψη. Το 70% των συμβολαίων είναι τρίμηνα, το 25% εξάμηνα και ένα μόλις 10% ετήσια”, σημειώνει ο κ.Ανδρέας Νούσης, σύμφωνα επίσης με τον οποίον “τα αποταμιευτικά προγράμματα έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια” και μόνο στον κλάδο Υγείας υπάρχει άνοδος στην περιοχή. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστές στην περιοχή, διότι δεν θα αντέξουν τα πρόσθετα έξοδα και επιβαρύνσεις που επιφέρουν τα νέα νομοσχέδια (ασφαλιστικό, φορολογικό κ.ο.κ.)

“Ανέκαθεν τα Γιάννενα και η Ήπειρος γενικότερα ήταν και είναι από τις πιο φτωχές Περιφέρειες στην Ε.Ε. Αυτό δημιουργεί μια πίεση στα ασφάλιστρα πάνε όλο και πιο κάτω, ο ανταγωνισμός τεράστιος και αυτό φέρνει και γκρίνια”, επισημαίνει από την πλευρά του ο κ.Γιώργος Αντωνίου από την Υδρόγειο Ασφαλιστική. Κατά τον ίδιο, τα προβλήματα για τον κλάδο στην περιοχή πηγάζουν από τη μεγάλη είσοδο των Τραπεζών και από τις ΕΠΥ, καθώς τέσσερις-πέντε ΕΠΥ έχουν μπει  στην περιοχή και έχουν “χτυπήσει” την αγορά με πολύ χαμηλό ασφάλιστρο.

Ευχαριστούμε για τον χρόνο και τις απόψεις που μοιράστηκαν μαζί μας τους:

– Σπύρο Ντούγια από την Εθνική Ασφαλιστική (γραφείο του Επιθεωρητή Νίκου Δούσα)

– Ανδρέα Νούση από το πρακτορείο “Νούσης Ανδρέας-Νούση Πολυξένη Ασφαλιστικές Πρακτορεύσεις ΟΕ”

– Λυδία Μαντέλου από την ΑΤΕ Ασφαλιστική

– Γιώργο Αντωνίου από την Υδρόγειο Ασφαλιστική

 

Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη ποταμό
Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη ποταμό

 

Φαράγκι Βίκου
Φαράγκι Βίκου

Δίλοφο - Ζαγοροχώρια
Δίλοφο Ζαγοροχώρια

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *