Skip to content

Εθνική Ασφαλιστική: Έληξε η προθεσμία κατάθεσης προσφορών

Εξέπνευσε χθες Πέμπτη (5/3) το απόγευμα η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για την Εθνική Ασφαλιστική

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει μικρή παράταση και οι δύο σύμβουλοι (Goldman Sachs και Morgan Stanley) να δεχθούν τις προσφορές και εν συνεχεία να ενημερώσουν τη διοίκηση της ΕΤΕ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για να καταλήξουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου σε μία πρόταση. Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τα τεχνικά μέρη και τα νομικά ζητήματα και ουσιαστικά η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του α’ εξαμήνου.

Η πρόσφατη κρίση (λόγω κορονοϊού) στις διεθνείς χρηματαγορές στα τέλη Φεβρουαρίου δημιούργησε ερωτήματα εάν θα μπορούσε η διαδικασία να πάρει κάποιους μήνες παράταση. Από την ΕΤΕ έγιναν ερωτήματα προς τους φορείς (προς SSM και ιδιαίτερα την DG Com) αλλά οι απαντήσεις που πήραν ήταν κατηγορηματικές στο ότι  η διαδικασία πώλησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό που φοβούνται από την ΕΤΕ είναι μήπως το νέο κύμα μείωσης επιτοκίων επηρεάσει τα εποπτικά κεφάλαια της ασφαλιστικής, αλλά και τις αποδόσεις κεφαλαίων και έτσι οι προσφορές αναπροσαρμοστούν προς χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι βασικοί ενδιαφερόμενοι είναι η CVC και η Fosun, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν δείξει ότι θα ακολουθήσουν την κούρσα των δύο φαβορί. Πληροφορίες θέλουν την CVC να έχει ετοιμάσει πρόταση πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ τα στελέχη της Fosun, δεν επισκέφθηκαν την εταιρεία τον τελευταίο μήνα (λόγω του κορονοϊού) και επικοινωνούσαν μέσω Skype με την τράπεζα.

Καλή η πορεία των ασφαλιστικών εργασιών στο α’ δίμηνο 2020

Η πορεία της εταιρείας κατά το α’ δίμηνο 2020 ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών αρκετά καλή, με αυξήσεις στη νέα παραγωγή τόσο στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου όσο και στον κλάδο υγείας. Αυξημένοι εκτιμάται ότι είναι και άλλοι υπο-κλάδοι στις Γενικές Ασφαλίσεις. Η παραγωγή μέσω bancassurance κινείται ανοδικά λόγω αξιοποίησης και των κινήτρων που δίνει η τράπεζα. Η πτωτική τάση που υπάρχει στα επιτόκια μετά τις τελευταίες εξελίξεις προβληματίζουν την Εθνική Ασφαλιστική όπως άλλωστε και όλες τις ασφαλιστικές, αλλά και την ευρωπαϊκή εποπτική αρχή, την EIOPA.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *