Skip to content

Εκτιμήσεις για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε η πώληση

H πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής άφησε μεικτά συναισθήματα στους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της ασφαλιστικής αγοράς. Πολλά σχόλια για το τίμημα και ακόμη περισσότερα σχόλια για την επόμενη ημέρα στην ιδιωτική ασφάλιση.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η Εθνική Ασφαλιστική ήταν –άνευ αμφιβολίας- η μεγαλύτερη και η επιδραστικότερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα. Κάθε κίνησή της διαμόρφωνε τάση, είτε αναφερόμαστε στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου, είτε στις ασφαλίσεις υγείας, είτε σε άλλους κλάδους ασφάλισης όπου μπορεί να είχε μικρότερα ποσοστά. Σε κάθε περίπτωση όλη η αγορά κοιτούσε πώς θα αντιδράσει η Εθνική Ασφαλιστική σε κάθε κλάδο ασφάλισης.  Το ίδιο θα συμβαίνει και στην ‘νέα εποχή’ αλλά ίσως κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Η εταιρεία, μακριά από την αγκαλιά της ΕΤΕ, θα κληθεί να ανταποκριθεί χωρίς τις προστατευτικές ομπρέλες και την ισχύ που προσέδιδε η ΕΤΕ.

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι ο κορμός της διαμεσολάβησης στην επαρχία

Ακόμη μεγαλύτερη επίδραση είχε η Εθνική Ασφαλιστική στη διαμεσολάβηση καθώς συνεργάζονταν με το 80% των διαμεσολαβητών της επαρχίας και το 50% των διαμεσολαβητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πλέον, όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στην ασφαλιστική αγορά και την Εθνική Ασφαλιστική του CVC. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν η νέα διοίκηση (όποια και εάν είναι αυτή) θα δώσει την ίδια προσοχή στον κλάδο αυτοκινήτου. Σήμερα, ο κλάδος αυτοκινήτου αποτελεί το 40% περίπου των εσόδων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Για να αλλάξει ο προσανατολισμός της εταιρείας θα πρέπει να αλλάξουν και οι πηγές εσόδων ώστε να καλυφθούν τα έσοδα από το αυτοκίνητο.  Εξαιρετικά δύσκολη αποστολή με δεδομένο ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.  Επίσης στον κλάδο αυτοκινήτου, η μέση προμήθεια προς τους διαμεσολαβητές της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι αρκετά υψηλή (στο 25% περίπου) και οι νέοι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν αυτή την πολιτική ή θα επιλέξουν κάποιο άλλο τρόπο ανάπτυξης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της εταιρείας, θεωρείται πολύ πιθανό να δούμε ταυτόχρονη επέκταση της διαμεσολάβησης και προς άλλα δίκτυα διανομής προκειμένου να μειώσει το κόστος. Βασικός ανταγωνιστής της διαμεσολάβησης στην Εθνική Ασφαλιστική θα είναι το τραπεζικό δίκτυο της ΕΤΕ και κυρίως οι διαδικτυακές πωλήσεις. Όμως κανένας δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον συνεργάτη της Εθνικής Ασφαλιστικής στα επαρχιακά κέντρα.

 Έμφαση στον κλάδο υγείας

Το CVC θα δώσει έμφαση στην αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει ο όμιλος στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας.  Ελέγχει το 35% των ιδιωτικών κλινικών και μάλιστα των ισχυρότερων αυτών  και έτσι μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες συνέργειες μεταξύ υπηρεσιών υγείας και ασφαλιστικών προϊόντων υγείας.  Σε ότι αφορά τους προβληματισμούς περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, αυτοί δεν υφίστανται αφού αριθμητικά το 35% δεν δημιουργεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά ιδιωτικής υγείας, άσχετα εάν αποτελεί το ‘φιλέτο’ της ιδιωτικής υγείας στο οποίο απευθύνονται και οι υπόλοιπες ασφαλιστικές. Οπότε όλοι περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσουν οι ιδιωτικές κλινικές του CVC απέναντι στην Εθνική Ασφαλιστική και πώς απέναντι στις υπόλοιπες ασφαλιστικές. Πάντως πληροφορίες από την αγορά, θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές σε βασικές ασφαλιστικές καλύψεις υγείας, αλλά σε συμπληρωματικά προϊόντα υγείας που και δεν θα επηρεάζουν τα περιθώρια κερδοφορίας των κλινικών και θα δίνουν ευελιξία στην ασφαλιστική.

Ανάπτυξη στα συνταξιοδοτικά προϊόντα

Ο χώρος της ιδιωτικής ασφάλισης έχει μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης για την CVC η οποία έχει και την τεχνογνωσία και το δίκτυο της τραπέζης. Το CVC μπορεί να εισάγει ασφαλιστικά προϊόντα συνταξιοδότησης με ευρύτερο πλαίσιο επενδύσεων και καλύψεων.  Στα προϊόντα Unit Linked , η Eθνική Ασφαλιστική μπορεί να πολλαπλασιάσει τις πωλήσεις της αξιοποιώντας την εμπειρία του CVC.

1 Comment

  1. Avatar

    Καλημέρα σας, από ότι καταλαβαίνω επιτελείτε και το έργο της επιτροπής ανταγωνισμού! Από πόσο ποσοστό και άνω της αγοράς υπηρεσιών υγείας θεωρείται δεσπόζουσα θέση; Και αυτό, το ποσοστό, πως υπολογίζεται με τον αριθμό των κλινικών, με τις κλίνες ή με τους τζίρους; Προφανώς στα παραπάνω έχετε απαντήσεις… γράψατε “αριθμητικά το 35% δεν δημιουργεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά ιδιωτικής υγείας”!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *