Skip to content

Εκτός ημιτελικών Μουντιάλ η Αγγλία – Έπεσαν έξω οι ασφαλιστικές στις προβλέψεις τους!

Επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο ο κλάδος του επαγγελματικού αθλητισμού, κάτι που σε συνδυασμό με την ποικιλία που παρατηρείται στο είδος των ασφαλιστικών αναγκών που τον περιβάλλουν, έχει ως αποτέλεσμα την εκθετική άνοδο των αθλητικών ασφαλίσεων τα τελευταία χρόνια.

του Χρήστου Γαβαλά

Η DBRS Morningstar μάλιστα ειδικότερα αναμένει ότι αυτός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα φτάσει στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα έως το 2025.

Επί του παρόντος, η Lloyd’s έχει εγγράψει πάνω από 150 εκατομμύρια λίρες σε ασφάλιστρα μόνο για ασφαλιστήρια συμβόλαια ατυχημάτων και υγείας που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Αναλυτές από τον οίκο αξιολόγησης τόνισαν τη σημασία και την ανάγκη της αθλητικής ασφάλισης. καθώς η καθημερινότητα οποιουδήποτε αθλήματος δημιουργεί κινδύνους και μόνο ορισμένοι εξ’ αυτών μπορούν να καλυφθούν από τακτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

«Οι ασφαλιστικές ανάγκες των επαγγελματιών παικτών και των ομάδων είναι πολύ εξελιγμένες και απαιτούν εξειδικευμένες καλύψεις που παρέχονται κυρίως από την αγορά των Lloyd’s του Λονδίνου καθώς και από περιορισμένο αριθμό εταιρειών ασφάλισης περιουσίας και ατυχημάτων», τόνισαν χαρακτηριστικά.

«Οι επαγγελματίες αθλητές είναι ως επί το πλείστον εκτεθειμένοι σε κινδύνους ευθύνης τρίτων και σε κινδύνους ατυχημάτων, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν στην ασφαλιστική αγορά. Οι αθλητικοί χώροι, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, οι διοργανωτές εκδηλώσεων και οι σύλλογοι εκτίθενται σε πρόσθετους κινδύνους, όπως σωματικές ζημιές, ζημιές σε υποδομές και σε εξοπλισμό, γενική και διευθυντική ευθύνη, διακοπή εργασιών και ακύρωση εκδηλώσεων.

Η ασφάλιση αναπηρίας και ατυχήματος είναι ένα βασικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνου για επαγγελματίες αθλητές και για ομάδες που μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με σημαντικές απώλειες κερδών σε περίπτωση τραυματισμών.

Οι επαγγελματικές ομάδες μπορούν να λάβουν ασφάλιση αναπηρίας που θα αφορά σε βασικούς παίκτες ούτως ώστε να προστατευτούν οικονομικά, καθώς ενδέχεται να υποχρεωθούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν τον μισθό ενός τραυματισμένου παίκτη βάσει εγγυημένου συμβολαίου.

Άλλοι παράγοντες, όπως σημαντικοί χορηγοί, μπορούν επίσης να αγοράσουν ασφάλιση αναπηρίας για ορισμένους αθλητές, ενώ οι παίκτες μπορούν να λάβουν πρόσθετη ασφάλεια αναπηρίας για να προστατευτούν από τραυματισμό που θα έχει ως συνέπεια να τελειώσει πρόωρα η καριέρα τους.

Η ασφάλιση της διακοπής εργασιών αποτελεί επίσης βασική προστασία για επαγγελματικές αθλητικές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, η ασφάλιση ακύρωσης συμβάντων, η οποία εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, προστατεύει τον ασφαλισμένο από την απώλεια εισοδήματος που υφίσταται μια επιχείρηση ως αποτέλεσμα της συνέπειας που προκαλεί αναστολή διεξαγωγής ενός συγκεκριμένου αγώνα για παράδειγμα.

Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις σε όλη την ιστορία του αθλητισμού που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σε αθλητικούς οργανισμούς που επιδιώκουν να μετριάσουν τις απώλειες που προκύπτουν από ακυρώσεις εκδηλώσεων. Επιπλέον, ο ασφαλιστικός κλάδος διαθέτει την τεχνογνωσία και το κεφάλαιο που απαιτείται για να παρέχει σημαντικές καλύψεις για επαγγελματικά γήπεδα και αρένες, καθώς και για μεγάλες διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Παγκόσμια Κύπελλα της FIFA, σημείωσαν οι αναλυτές.

Ο οίκος αξιολόγησης πρόσθεσε: «Η DBRS Morningstar αναμένει ότι η ασφάλιση διακοπής και ακύρωσης εκδηλώσεων θα προσελκύσει αυξανόμενο ενδιαφέρον από επαγγελματικούς αθλητικούς οργανισμούς, δεδομένης της πρόσφατης πανδημίας και της μεγάλης οικονομικής έκθεσής τους σε έναν συγκεκριμένο αριθμό χώρων».

Τo consortium των Lloyd’s έχει αναπτύξει λεπτομερή μοντέλα για τον υπολογισμό των αξιών των εθνικών ομάδων που μπορούν να ασφαλιστούν και τα έχουν μάλιστα χρησιμοποιήσει για να προβλέψουν με επιτυχία την έκβαση των δύο τελευταίων Παγκοσμίων Κυπέλλων της FIFA.

Η πρόβλεψή του για το Κατάρ αναδείκνυε την Αγγλία ως νικήτρια του τουρνουά. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη καθώς αποκλείστηκε από τη Γαλλία στη φάση των προημιτελικών, έχοντας θετική απόδοση αλλά αστοχώντας σε κρίσιμο πέναλτι προς το τέλος του αγώνα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές: «Ο υπολογισμός της ασφαλίσιμης αξίας ενός ποδοσφαιριστή περιλαμβάνει μια ποικιλία μετρήσεων, όπως οι τρέχοντες και μελλοντικοί μισθοί, οι χορηγίες, η ηλικία και η θέση του στο γήπεδο. Με την υποστήριξη του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών, η Lloyd’s προέβλεψε με επιτυχία την έκβαση των Παγκοσμίων Κυπέλλων FIFA 2014 και 2018 με βάση τις εκτιμώμενες συλλογικές ασφαλιστικές αξίες των εθνικών ομάδων που συμμετέχουν στο τουρνουά.

«Η βασική λογική που υποστηρίζει τις προβλέψεις του Lloyd’s είναι ότι οι εθνικές ομάδες με υψηλότερες συλλογικές ασφαλιστικές αξίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρόσφατη επιτυχία του μοντέλου δείχνει την σημαντική προοπτική οι ασφαλιστικές εταιρείες να αξιολογούν την απόδοση των παικτών μέσω της οικονομικής τους αξίας».

Με 3,17 δισεκατομμύρια λίρες, η Αγγλία είχε πριν το Μουντιάλ την υψηλότερη εκτιμώμενη ασφαλιστική αξία. Η δεύτερη και τρίτη εθνική ομάδα με τις υψηλότερες ασφαλιστικές αξίες στη διοργάνωση είναι η Γαλλία, με 2,66 δισ. λίρες και η Βραζιλία, με 2,56 δισ. λίρες, αντίστοιχα.

Ο οίκος αξιολόγησης κατέληξε: «Η DBRS Morningstar σημειώνει ότι η εκτίμηση της Lloyd για την ασφαλίσιμη αξία ενός παίκτη που χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν συνδέεται απαραίτητα με την τρέχουσα ασφαλισμένη αξία του συγκεκριμένου παίκτη, αλλά είναι απλώς μια εκτίμηση του πιθανού εισοδήματός του μέχρι τη συνταξιοδότηση με βάση τον τρέχοντα μισθό του, τη δυνατότητα αύξησης των κερδών του. Σύμφωνα με την Lloyd’s, αυτό είναι μια καλή ένδειξη για το πώς θα αποδώσουν οι παίκτες και κατά συνέπεια οι εθνικές ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Πηγή: Reinsurance News

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *