Skip to content

Ελάχιστη δυνατή δόση για μάξιμουμ δυνατή Ζωή

Ποιός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε όλοι να είμαστε πιο παραγωγικοί στη ζωή και τη δουλειά μας, ο τρόπος που χρησιμοποιούμε συχνά για να προλάβουμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε να κάνουμε κάθε μέρα;

Είναι να μένουμε λίγο παραπάνω στη δουλειά, να ξυπνάμε λίγο νωρίτερα, να δουλεύουμε ως τη στιγμή που θα πέσουμε για ύπνο.

Όμως όλο αυτό είναι εξαιρετικά κουραστικό και ψυχοφθόρο. Διότι ο άνθρωπος χρειάζεται από όλα για να λειτουργήσει. Και δουλειά, και ξεκούραση και ψυχαγωγία.  Αν ένα από όλα αυτά “πάσχει” τότε θα πάσχει και η υγεία του, ψυχική και σωματική!

Ίσως ένας διαφορετικός τρόπος, για να ελέγχουμε όλοι λίγο καλύτερα τις υπερ-φορτωμένες μέρες μας, στην υπερ-απαιτητική και ανελέητα ανταγωνιστική κοινωνία που ζούμε, να είναι ο εξής:

Να ξοδεύουμε τον ελάχιστο δυνατό χρόνο σε κάθε τι που κάνουμε, τόσο ώστε να φέρει το αποτέλεσμα που θέλουμε, και μέχρι εκεί.

Είναι αυτό που στην φαρμακευτική ορίζεται ως “ελάχιστη δυνατή δόση”. Στη φαρμακευτική η “ελάχιστη δυνατή δόση” είναι η μίνιμουμ δόση φαρμάκου που μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην υγεία του ασθενή. Και με βάση αυτήν σχεδιάζεται κάθε φαρμακευτική αγωγή.

Αυτή ακριβώς η φιλοσοφία μπορεί να μεταφερθεί και στην καθημερινότητά μας. Ελάχιστη δυνατή δόση από το κάθε τι, από την κάθε ενέργεια, την κάθε δραστηριότητα.

Αυτό μπορεί να αφορά από τα τηλεφωνήματα και τα meeting στη δουλειά, έως τις ώρες στο γυμναστήριο, την…οικοκυρική (νοικοκυρές που τρίβουν δέκα λεπτά το ίδιο σημείο), έως ακόμη και τη…διαφωνία με τον συνάδελφο ή το σύντροφο!

Αφορά δε, ακόμη και τις ίδιες μας τις σκέψεις, θετικές ή αρνητικές! Εύκολα μια θετική σκέψη μετατρέπεται σε…ατέρμονο ονειροπόλημα και μια πιθανότητα κινδύνου σε…καταστροφολογία.

Το μεγαλύτερο, το περισσότερο, δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο και συνήθως, δεν κάνει καμία διαφορά από το “λιγότερο”. Αντίθετα, αν δεν ελέγχουμε τι κάνουμε μπορεί να φτάσουμε να ξεπερνάμε όχι την «ελάχιστη δυνατή» αλλά την «μέγιστη ανεκτή» δόση, το σημείο δηλαδή εκείνο που μια δραστηριότητα (ή ένα φάρμακο) παύει να είναι επωφελές και γίνεται τοξικό!

Σκεφτείτε, μήπως λαμβάνετε υπερβολική δόση από κάτι, στην προσωπική ή στην επαγγελματική σας ζωή; Παρακολουθείστε τον εαυτό σας και θα καταλάβετε. Ο (χαμένος) χρόνος, κρύβεται παντού!

Ελάχιστη δυνατή δόση για “μάξιμουμ δυνατή απόδοση” λοιπόν. 

Και με αυτή τη σκέψη στο μυαλό, και αυτό το άρθρο, σταματά ακριβώς εδώ! 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *