Skip to content

Ελλάδα: Οίκοι ευγηρίας πολλών αστέρων

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μυλωνάκη

Στην περίπτωση που ένας ηλικιωμένος αποφασίσει ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη δική του οικία έχει τρεις εναλλακτικές στη διάθεσή του. Η μία περίπτωση είναι να στραφεί σε κάποια από τις ελάχιστες δημόσιες δομές, στις οποίες όμως υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής και σειρά προϋποθέσεων εισαγωγής. Στο γηροκομείο Πειραιώς για παράδειγμα “πρέπει το άτομο να μην πάσχει από σοβαρή νοητική, σωματική, ψυχική ή μεταδοτική ασθένεια”.

Η δεύτερη περίπτωση είναι να επιλέξει κάποια από τις μονάδες της εκκλησίας, οι οποίες όμως συνήθως θέτουν περιορισμούς αναφορικά με την κατάσταση της υγείας των ενοίκων τους και προκρίνουν τους αυτοεξυπηρετούμενους.

Στην τρίτη περίπτωση μπορεί να στραφεί σε κάποια από τις συνοικιακές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ιδιωτικού δικαίου, στις οποίες οι υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις ποικίλουν και ανάλογα ποικίλουν και οι τιμές αυτών. Ενδεικτικά αναφέρονται τιμές 35 ευρώ ημερησίως για παραμονή σε τετράκλινο δωμάτιο με το μίνιμουμ των παροχών.

Τέλος, υπάρχουν στο άλλο άκρο και οι εγκαταστάσεις πολυτελούς διαμονής.

(κεντρική φωτό: μονάδα διαβίωσης ηλικιωμένων “Αρήτη”)

Οι οίκοι ευγηρίας πολλών αστέρων

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει και στην Ελλάδα την εμφάνισή τους σπίτια ηλικιωμένων που δεν θυμίζουν σε τίποτα τα κλασικά γηροκομεία του παρελθόντος. Πολυτελείς εγκαταστάσεις στους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα μενού και πλήθος δραστηριοτήτων και παροχών κάνουν τη διαβίωση των ηλικιωμένων να φαντάζει ειδυλλιακή παρά τα όποια προβλήματα της τρίτης ηλικίας.

Η πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΑΓΚΑΛΗ HOMES»

Μιλάμε για σχεδόν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις με δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια, τοποθετημένες σε ειδυλλιακές τοποθεσίες μέσα στο πράσινο, πολλές από τις οποίες διαθέτουν και πισίνα. Μέσα σε αυτές οι ένοικοι απολαμβάνουν μενού ειδικά διαμορφωμένο από διαιτολόγο-διατροφολόγο, ανάλογα με τις παθήσεις και τις προτιμήσεις τους.

Εκτός από την κλασική ιατρική περίθαλψη, που παρέχεται σε κάθε γηροκομείο, παρέχεται φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία, αλλά και ψυχιατρική – ψυχολογική υποστήριξη με δραστηριότητες που δυναμώνουν τις γνωστικές λειτουργίες των πελατών και τους βοηθούν να αναπτύξουν και τις συναισθηματικές τους δεξιότητες.

Δωμάτιο στις πρότυπες κατοικίες Αρήτη

Σε πολλά από αυτά τα κέντρα διανομής παρέχεται επίσης υπηρεσία κομμωτηρίου και μανικιούρ-πεντικιούρ για τους πελάτες, ενώ το πλύσιμο του ιματισμού αποτελεί ενσωματωμένη συνήθως παροχή.

Στον ελεύθερό τους χρόνο οι ένοικοι μπορούν να απασχοληθούν με μια πληθώρα δραστηριοτήτων που ανάλογα τη μονάδα, ποικίλουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε την παρακολούθηση κινηματογραφικών και θεατρικών παραστάσεων μέσα στις εγκαταστάσεις της μονάδας, τα μαθήματα πιάνου και ζωγραφικής, τα ομαδικά παιχνίδια όπως μπίνγκο και παζλ, τις ομάδες συζήτησης και συμπαράστασης.

Μουσική βραδιά στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Παπαδοπούλειον

Τα παραπάνω αναφέρονται στις καθημερινές, καθώς στις επετείους και τις μεγάλες γιορτές διοργανώνονται ειδικές τελετές με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και διασκεδαστών που κάνουν τις ξεχωριστές μέρες ακόμα πιο αξιομνημόνευτες.

Φυσικά όλες αυτές οι παροχές έχουν και μεγάλο κόστος. Ενδεικτικά, σε μία από τις πιο πολυτελείς τέτοιες μονάδες το κρεβάτι σε δίκλινο δωμάτιο κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ το μήνα. Βέβαια σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία μία έρευνα αγοράς και πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι λόγω COVID έχουν εφαρμοστεί και μειώσεις τιμών.

Στην Ελλάδα οι δομές με άδεια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων πληρώνονται ιδιωτικά, δεν υπάρχει γηροκομείο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, παρά μόνο ψυχιατρεία.

[box]Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων συνιστά, σε ό,τι αφορά την επιλογή της επιχείρησης η οποία θα αναλάβει τη φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων, προσοχή στα εξής σημεία:

1 Επειδή έχουν παρουσιασθεί πολλά κρούσματα παράνομων μονάδων, οπωσδήποτε να ελεγχθεί η εν ισχύ άδεια λειτουργίας. Αυτή αποδεικνύει ότι η μονάδα είναι ελεγμένη από το κράτος και κατά συνέπεια προσφέρει ασφαλή και υγιεινή διαβίωση στους φιλοξενουμένους της.

2 Το προσωπικό είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ζητήσει να μάθει αν το προσωπικό που υπάρχει καλύπτει τις απαιτήσεις που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας.

3 Είναι σημαντικό ο ίδιος ο ηλικιωμένος ή οι συνοδοί του, να μην είναι παθητικοί δέκτες των όσων τους “σερβίρονται” αλλά να έχουν το θάρρος της γνώμης, να ρωτούν τι υπηρεσίες προσφέρει κάθε επιχείρηση. Προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται πρέπει να γίνει επίσκεψη σε όλους τους χώρους και να δει ο ενδιαφερόμενος με τα μάτια του σε τι κατάσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις.

4 Οι ώρες επισκεπτηρίου, αν υφίστανται, κινούν υποψίες –  ίσως υπάρχει πρόθεση να καλυφθούν οι συνθήκες. Καλό είναι κάθε ενδιαφερόμενος να επισκέπτεται όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες πριν παρθεί η τελική απόφαση.

5 Comments

  1. Avatar

    Χαίρεται. Σας ενημερώνουμε ότι το Γηροκομείο Πειραιώς δεν είναι κρατικός φορέας αλλά Ν.Π.Ι.Δ.
    Παρακαλούμε να διορθωθεί άμεσα.
    Ευχαριστούμε πολύ

  2. Avatar

    Hello,
    Do you after psychiatric patients recovering from schizophrenia? I am looking for a place to keep my patient for 2-3 months. What can you offer? What is your rate? Thanks

    • Avatar

      My mother is diagnosed with schizophrenia and for years I was taking care of her but since I had my first child I have her in a clinic in Elliniko called Castalia and I’m very pleased. Before covid we would visit with my 2 small kids and everyone was very loving and kind. It’s like a little community protected from the outside world that can actually harm people with mental illness more than the patients ever would.
      I wish you could luck and hope you ‘ll find the best place for your patient.

  3. Avatar

    ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ .
    ΕΠΕΙΔΉ ΖΩ ΣΤΗΝ ΠΆΤΡΑ, ΚΑΙ ΣΚΈΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΊΣΩ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΏ ΣΕ ΈΝΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΉ ΟΊΚΟ ΕΥΓΗΡΊΑΣ , ΠΑΡΑΚΑΛΏ, ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΉΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ , ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΟΝΟΚΛΙΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ-ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ..

    • admin

      Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε για το θέμα που μας ρωτάτε.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *