Skip to content

Επεξεργασία δεδομένων: το διαβατήριο για το μέλλον των ασφαλειών

Την ανάγκη να προλάβει ο ασφαλιστικός κλάδος να συμβαδίσει με την τεχνολογία πριν πάθει… σοβαρές ζημιές, εξηγούν στελέχη και ειδικοί

Ρεπορτάζ: Ελένη Πετροπούλου (petropoulou@underwriter.gr)

Σε 739 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το μέγεθος της αγοράς δεδομένων (data market) το 2021, σύμφωνα με πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημαντικό μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς μπορεί να διεκδικήσει ο ασφαλιστικός κλάδος, ο οποίος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε συνέργειες και συνεργασίες προκειμένου να ανταποκριθεί στις εξελίξεις. Το πλαίσιο συνεργασίας αφορά, μεταξύ άλλων, στη διαμεσολάβηση και σε επενδύσεις ώστε οι διαμεσολαβούντες να είναι αποτελεσματικότεροι και οι καταναλωτές πιο ευχαριστημένοι.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Insurtech με θέμα: Evolving the Insurance Value Chain. Πιο αναλυτικά, στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Γιώργος Ντόντος, Partner & COO, In|T|Trust, ανέφερε ότι «το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει μια εταιρεία, ανεξάρτητα σε ποιον κλάδο δραστηριοποιείται, είναι να κάνει πράξη αυτά που υπόσχεται στους πελάτες της». Μίλησε για την ψηφιακή εργασία και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εργαζόμενους σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό και τους συνεργάτες τους, «να κάνουν τη δουλειά πιο γρήγορα και να τους απαλλάξουμε από τυποποιημένες επαναλαμβανόμενες εργασίες, ώστε να ασχοληθούν με κάτι πιο παραγωγικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 60% εργασιών επιδέχονται αυτοματισμό σε ένα ποσοστό 30%, για να προσθέσει ότι περισσότερες από 800 εκατ. δουλειές επιδέχονται αυτοματοποίηση. Όπως είπε, υπάρχουν διαθέσιμα μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία που εύκολα υλοποιούνται, δεν απαιτούν προγραμματιστικές γνώσεις και ήδη εφαρμόζονται σε ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, φαρμακευτικές εταιρείες κλπ..

Ο κ. Ιωάννης Βασιλάτος, Chief Digital Transformation & Growth Officer, Eurolife ERB, αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να κάνουν οι ασφαλιστικές για να ενσωματώσουν την ψηφιακή τεχνολογία στις δομές τους, υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα και μέσα στο επόμενο τρίμηνο-εξάμηνο». Σχολίασε: τα πράγματα είναι πολύ πιο κοντά από ότι νομίζουμε, τα drones παρακολουθούν χωράφια και καλλιέργειες.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, υπογράμμισε την ανάγκη για συνέργειες και συνεργασίες: «Να συζητήσουμε σοβαρά πως μπορούμε μαζί να ενώσουμε δυνάμεις είτε μέσα από συλλογικά όργανα που υπάρχουν, είτε δουλεύοντας οι ασφαλιστικές εταιρείες πιο στενά μεταξύ μας, για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο μέλλον. Μέχρι τώρα δεν έχουμε συνεργαστεί όσο χρειάζεται», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πλαίσιο συνεργασίας αφορά τη διαμεσολάβηση, «πώς θα επενδύσουμε όλοι ώστε οι διαμεσολαβούντες να είναι αποτελεσματικότεροι, κατά συνέπεια και οι πελάτες μας να είναι πιο ευχαριστημένοι, αλλά να υπάρχει και παραγωγικότητα. Και πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε με κάποια πράγματα που αφορούν στο customer experience για να σταθούμε και απέναντι στις αρχές, σε αυτούς που νομοθετούν, μας ελέγχουν».

Προειδοποίησε για τις συνέπειες στην περίπτωση που οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Όπως τόνισε, «έρευνα κατέδειξε ότι η ασφαλιστική αγορά είναι 4η στο βαθμό πιθανότητας να γίνει disrupted. Δεν έχει προσδιοριστεί ποιός θα μας κάνει disrupt -η Amazon, η Google- αλλά σίγουρα θα γίνουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντινίδης, Resilience & Data Management, Senior Consultant, PRIORITY μίλησε για τη διαχείριση/ διακυβέρνηση των δεδομένων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό ενώ παρουσίασε συγκεκριμένο έργο που «τρέχει» η εταιρεία του σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πίστη. Τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης στις κανονιστικές συμπεριφορές και πόσο σημαντικό είναι οι εταιρείες να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις μέσα από αξιόπιστα – ποιοτικά δεδομένα για καλύτερα αποτελέσματα. Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι  η διακυβέρνηση δεδομένων είναι απαραίτητη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η κα. Μαρία Σωτήρχου, Data Governance & Information Security Manager, Ευρωπαϊκή Πίστη Ασφαλιστική, παρουσίασε τη συνεργασία της εταιρείας με την Priority σχετικά με τη διακυβέρνηση δεδομένων, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι «ειδικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες το πολυτιμότερο αγαθό τους είναι τα δεδομένα τους».

Όπως είπε, τα δεδομένα όταν είναι πλήρη, ακριβή, κατάλληλα, ασφαλή, ελεγχόμενα, έγκυρα, ορθά και αξιόπιστα, τότε προσφέρουν λύσεις για λήψη ορθολογικότερων αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε μεγιστοποίηση φήμης και κέρδους μιας εταιρείας σε συνδυασμό με την ικανοποίηση πελατών.

Ο κ. Τάσος Αναγνωστόπουλος, Principal Solutions Architect, Uni Systems, εξήγησε ότι «όταν μιλάμε για Open Insurance μιλάμε για αξιοποίηση της τεχνολογίας τόσο για την αύξηση της εξωστρέφειας όσο και για την επέκταση του δικτύου και του οικοσυστήματος των συνεργατών», για να προσθέσει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το κλειδί.

Σήμερα, τόνισε, έχει αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας με τους πελάτες και τους συνεργάτες, έχουμε πληθώρα διαφορετικών μέσων, όπως ψηφιακές εφαρμογές, έξυπνες e-διαδικασίες που σου παρέχουν τεράστιες δυνατότητες.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Αντωνακάκης, Technology Consulting Senior Manager, Insurance Accounts Lead, Accenture, σημείωσε πως τα δεδομένα σήμερα είναι άφθονα, προσβάσιμα και από πηγές και πόρους «που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούσαμε να φανταστούμε (π.χ. κινητά, συνδεδεμένες μεταξύ τους συσκευές)».

Επικαλούμενος στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι το μέγεθος του data market το 2021 ανέρχεται στα 739 δις ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι «ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την αγορά μέσα από τρεις τρόπους: μέσω νέων καινοτόμων υπηρεσιών και  προϊόντων, μέσα από νέα κανάλια και από τον τρόπο που θα επιτρέπει η τεχνολογία να μετασχηματιστούν οι ασφαλιστικές.

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι οι άνθρωποι θέλουν ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών τους, με καινοτόμα προϊόντα και αυτό που πρέπει να κάνει μια ασφαλιστική είναι:

«να έχουμε ανοιχτό μυαλό, να καταλάβουμε τον πελάτη και ως άνθρωπο, να δημιουργήσουμε ελκυστικές και συνεχείς εμπειρίες για τους πελάτες μας, να δημιουργήσουμε συνεργασίες που θα αναπτύξουν τις δραστηριότητες και το επιχειρηματικό μοντέλο».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *