Skip to content

Επικίνδυνο χακάρισμα «νέου τύπου»: Έκλεψαν δεδομένα 515.000 ανθρώπων που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια

Tα προσωπικά δεδομένα 515.000 ατόμων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας παραβιάστηκαν σε ένα χακάρισμα «νέου τύπου», σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Του Χρήστου Γαβαλά

Η κυβερνοεπίθεση είχε στόχο έναν εργολάβο στην Ελβετία που αποθηκεύει δεδομένα του Ερυθρού Σταυρού. 

Δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ότι τα δεδομένα διέρρευσαν ή κοινοποιήθηκαν δημόσια.

Η διαφορετικότητα στο συγκεκριμένο χακάρισμα έγκειται στο ότι δεν ήταν μια επίθεση ransomware, στην οποία οι εισβολείς συνηθίζουν να κρυπτογραφούν τα αρχεία και να απαιτούν πληρωμή. 

Ο Ερυθρός Σταυρός δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι χάκερ ή ποια μπορεί να είναι τα κίνητρά τους, ενώ όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι χάκερ δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό.

Τονίζεται ότι η Υπηρεσία αναγκάστηκε να κλείσει συστήματα «που επηρεάζουν την ικανότητα του Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου να επανενώνει χωρισμένα μέλη οικογενειών».

«Ανακαλύψαμε την επίθεση στις 18 Ιανουαρίου, όταν ένας από τους συνεργάτες μας στο Διαδίκτυο εντόπισε μια ανωμαλία στο σύστημά μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Κρίσταλ Άσλεϊ Γουέλς. 

«Στη συνέχεια κάναμε μια βαθιά επεξεργασία στα δεδομένα μας μαζί με αυτόν τον συνεργάτη για να κατανοήσουμε το πλήρες εύρος της επίθεσης. Μάθαμε σε αυτή την ανάλυση ότι η πρώτη παραβίαση ήταν στις 9 Νοεμβρίου 2021».

Οι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού ζήτησαν δημόσια από τους χάκερ «να μην μοιράζονται, να μην πωλούν, να μην διαρρέουν ή χρησιμοποιούν με άλλο τρόπο αυτά τα δεδομένα».

«Μια επίθεση στα δεδομένα των ανθρώπων που αγνοούνται κάνει την αγωνία και την ταλαιπωρία των οικογενειών τους ακόμη πιο δύσκολη. Είμαστε όλοι απογοητευμένοι και μπερδεμένοι που αυτές οι ανθρωπιστικές πληροφορίες έγιναν στόχοι και αντικείμενο διαπραγμάτευσης», δήλωσε από τη μεριά του ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού στη δήλωση. 

«Αυτή η κυβερνοεπίθεση θέτει τη ζωή ευάλωτων ανθρώπων, αυτών που έχουν ήδη ανάγκη από ανθρωπιστικές υπηρεσίες, σε περαιτέρω κίνδυνο».

Ο Ερυθρός Σταυρός διευκρίνισε ότι είχε προσλάβει «πολύ εξειδικευμένες» εταιρείες για να βοηθήσουν στην επαναφορά των συστημάτων του από το χακάρισμα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *