Skip to content

Επιστροφή στο γραφείο: Συμβουλές επιβίωσης

Κάθε επαγγελματίας χρειάζεται διακοπές για να ξεκουραστεί και να φορτίσει τις μπαταρίες του, αλλά η επάνοδος στην εργασιακή ρουτίνα μπορεί να είναι σκληρή, ειδικά αν σε περιμένουν πολλά μηνύματα ή υποχρεώσεις. Πάρα πολύ γρήγορα, εκείνο το αίσθημα της χαλάρωσης που κέρδισες στις διακοπές αντικαθίσταται από το στρες και το άγχος για όλα όσα χρειάζονται επειγόντως την προσοχή σου.

Αλλά η πρώτη σου μέρα πίσω στη δουλειά δεν χρειάζεται να σε καταβάλει. Ακολουθούν επτά συμβουλές για τη σταδιακή προσαρμογή και την ανανεωμένη επιστροφή ώστε να είσαι έτοιμος για τις νέες προκλήσεις.

  • Γράψε τους στόχους της εβδομάδας

Προτού βουτήξεις στα tasks, κάθισε και γράψε τους στόχους της εβδομάδας. Μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με το τι σε περιμένει, αλλά μπορεί επίσης να γενικής φύσεως όπως: 1. Θα ξεσκαρτάρω όλα τα μέιλ μέχρι το τέλος της ημέρας 2. Θα προγραμματίσω στο ημερολόγιό μου να ολοκληρώσω καθήκοντα που πρέπει να γίνουν ώστε να μην καθυστερήσω σε σημαντικά ζητήματα 3. Αν νιώσω τρομακτικό άγχος, θα υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι αυτό είναι μόνο προσωρινό και οφείλεται στην επιστροφή από τις διακοπές.

  • Ξεκίνα με χρόνο για τον εαυτό σου

Το να πηγαίνεις διακοπές είναι πάντα εξαιρετικά αναζωογονητικό, ωστόσο όλα τα τρομακτικά καθήκοντα που προστίθενται όσο λείπεις μπορεί να σε καταβάλουν. Ο καλύτερος τρόπος να τηρήσεις τη λίστα με αυτά που πρέπει να κάνεις είναι να σηκωθείς νωρίς και να ξεκινήσεις τη μέρα με τον εαυτό σου. Το να σηκωθείς μια ώρα νωρίτερα, για να τεντωθείς, να… διαλογιστείς και να πιείς το καφέ σου προετοιμάζει το σώμα σου για την ημέρα που απλώνεται μπροστά σου. Στο γραφείο, οργάνωσε τα μέιλ σου και δες τι έγινε κατά την απουσία σου. Το να ξεκινήσεις νωρίτερα τη μέρα σου είναι ο καλύτερος τρόπος για να την… αντιμετωπίσεις.

  • Βάλε προτεραιότητες

Καθώς επιστρέφεις στο γραφείο μετά από κάποιο καιρό, ο φόρτος εργασίας που θα βρεις μπορεί να μοιάζει με χιονοστιβάδα. Ωστόσο δεν χρειάζονται όλα την προσοχή σου, ακόμη κι αν δεν φαίνεται. Μπορείς να αφήσεις κάποια μέιλ αναπάντητα για μήνες και αυτό να μην επηρεάσει την επιχείρησή σου. Να θυμάσαι πάντα τον κανόνα 80/20: το 80% του αποτελέσματος προέρχεται από το 20% της προσπάθειας. Ξεκαθάρισε ανάμεσα στα επείγοντα και τα σημαντικά, και θέσε προτεραιότητες.

  • Εφάρμοσε μία μέρα προσαρμογής

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις ύστερα από την επιστροφή στην εργασιακή ρουτίνα είναι να εφαρμόσεις μια ημέρα προσαρμογής. Αυτό σημαίνει να μην προγραμματίσεις συναντήσεις την πρώτη μέρα της επιστροφής, αλλά να αφιερώσεις χρόνο στο να δεις τι έχεις να κάνεις και να οργανώσεις το χρόνο σου για την υπόλοιπη εβδομάδα.

  • Ομαδοποίηση εργασιών

Προσπάθησε να επιστρέψεις στο σπίτι τουλάχιστον δύο μέρες προτού επιστρέψεις στη δουλειά σου. Όταν επιστρέψεις στη δουλειά προσπάθησε να ομαδοποιήσεις τις εργασίες της πρώτης εβδομάδας. Αφιέρωσε μία ή δύο ώρες σε προσωπικά μέιλ, στη συνέχεια κάνε συναντήσεις και μετά αφιερώσου σε μέιλ σχετικά με τη δουλειά. Το να συγκεντρώνεσαι σε ένα πράγμα τη φορά και να μην πηδάς από το ένα στο άλλο, που απαιτεί διαφορετική διαδικασία σκέψης, βοηθάει πολύ.

  • Ξεκίνα με τις μεγαλύτερες προκλήσεις

Αν έχεις σημαντικό ρόλο στην εταιρεία, μπορεί να αντιμετωπίσεις επιστρέφοντας έναν τεράστιο φόρτο εργασίας που όλα μοιάζουν να είναι επείγονται και σημαντικά. Μια συμβουλή είναι να ξεκινήσεις με τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ξεκινώντας από κάτι που σου προκαλεί άγχος, θα μπορέσεις να συγκεντρωθείς καλύτερα στα υπόλοιπα καθήκοντα της ημέρας. Μόλις ολοκληρώσεις αυτό το ένα προκλητικό καθήκον, θα νιώσεις πιο ολοκληρωμένος και λιγότερο αγχωμένος, με ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στον εαυτό σου. Συνέχισε έτσι, πηγαίνοντας με τον ίδιο τρόπο από τα πιο δύσκολα καθήκοντα στα λιγότερο απαιτητικά. Χρησιμοποιώντας αυτή τη στρατηγική θα δεις την ημέρα σου να γίνεται όλο και πιο εύκολη.

  • Απόφυγε τις συναντήσεις το πρώτο μισό της ημέρας

Για να ξεκινήσεις δυνατά την πρώτη μέρα της δουλειάς μετά τις διακοπές, απόφυγε να προγραμματίσεις συναντήσεις τουλάχιστον για το πρώτο μισό της ημέρας. Αν είναι δυνατό, απόκλεισε αυτό το χρόνο στο ημερολόγιό σου ώστε η ομάδα σου να ξέρει ότι είσαι απασχολημένος και χρησιμοποίησέ τον για να βουτήξεις στα μέιλ σου και στη λίστα των πραγμάτων που πρέπει να κάνεις. Απάντησε πρώτα στα πιο επείγοντα και στη συνέχεια φτιάξε ένα πλάνο για να ασχοληθείς με τα υπόλοιπα μέσα στη μέρα ή την εβδομάδα. Καθώς φτιάχνεις τη λίστα σου με τα καθήκοντα, αποφάσισε αν χρειάζεται όντως να γίνουν και αν είσαι ο καταλληλότερος για να τα κάνει πράξη. Κάποιες φορές τα «επείγοντα» δεν είναι τόσο πιεστικά όσο φαίνονται.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *