Skip to content

ΕΤΑ Διαμεσολαβητών: Οφέλη & Διαδικασίες

Το ΕΕΑ θα αναλάβει τη χρηματοδότηση

του Χρήστου Γαβαλά

Το θέμα της δημιουργίας Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης για τα σωματεία των διαμεσολαβητών τέθηκε επί τάπητος κατά τη χθεσινή διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΑΔΕ.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε αρχικά ότι το ΕΕΑ, που είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός χορηγός όλων των σωματείων διαμεσολάβησης, θα συνεχίσει αυτό το ρόλο.

«Δεν υπήρξε πρόταση για σωματείο διαμεσολάβησης που δεν έγινε δεκτή από το ΕΕΑ, είμαστε μάλιστα πρόθυμοι για 2023 να κάνουμε δεκτή κάθε πρόταση της ΕΑΔΕ με τους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζει η ΕΑΔΕ», σημείωσε για να αναφέρει ενδεικτικά τη δυνατότητα για όλα τα μέλη να κάνουν δωρεάν e-shop ή site δικό τους, ακόμα και δημιουργία σχολής για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι το Επιμελητήριο θα αναλάβει το κόστος του φακέλου για τη δημιουργία ενός Επαγγελματικού Ταμείου: «Για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης, το κόστος για τον φάκελο μόνο μπορεί να είναι 65-75 χιλιάδες ευρώ. Είχαμε πει εξ αρχής στην ΕΑΔΕ ότι όλο αυτό το κόστος, ακόμα και εάν δεν βοηθήσει κανένα άλλο επιμελητήριο, αναλαμβάνουμε πλήρως το κόστος της δημιουργίας του φακέλου για τον σκοπό αυτό. Θα ισχύει για πάντα αυτό».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να ξέρουμε ότι δεν έχει νόημα να κάνεις μια τέτοια προσπάθεια και να μην έχεις τουλάχιστον 1.000 μέλη, άρα πρέπει να υπάρξει συστράτευση και να έχουν πειστεί και οι ασφαλιστές. Θα βοηθήσουμε και διαφημιστικά από την πλευρά μας για να το θελήσει ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστών όλης της χώρας. Μόνο έτσι θα έχει και νόημα».

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό ζήτημα της Ελλάδας το χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη βόμβα της ελληνικής κοινωνίας» και είπε πως άρα «και η ίδια η πολιτεία θέλει να δημιουργούνται επαγγελματικά ταμεία, το επαγγελματικό ταμείο είναι σωστό όχι μόνο για μας τους διαμεσολαβούντες αλλά και για την ελληνική πολιτεία και το ελληνικό κράτος».

«Αφορά βέβαια και όλους τους κλάδους και όχι μόνο τον ασφαλιστικό και πρέπει να μειωθεί η απόκλισή μας από την Ευρώπη που τώρα είναι πολύ μεγάλη».

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΕΑ, Δ. Γαβαλάκης σημείωσε ότι ειδικά για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης «αποτελείται από ανθρώπους που κατανοούν καλύτερα από τον καθένα τί σημαίνει να υπάρχουν τρεις πυλώνες ασφάλισης, κατανοούν τι σημαίνει να χτίσουν και στον πρώτο κλάδο  (όχι με το νόμο Κατρούγκαλου) και στον δεύτερο και στον τρίτο με τα ατομικά τους συμβόλαια, ώστε η νέα γενιά των παιδιών μας να απολαύσει τα προνόμια για μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Πρόσθεσε ότι έτσι «ο κλάδος θα αποκτήσει μια διαφορετική οντότητα ως διαχειριστής της ουσίας της εκπροσώπησης, όχι μόνο της συνδικαλιστικής ή διεκδικητικής αλλά και στο επίπεδο του να προσφέρει λύσεις για το καλύτερο μέλλον του κλάδου συνολικά». Παράλληλα, ο κ. Γαβαλάκης έκανε αναφορά σε μια δουλειά που θα ξεδιπλωθεί σύντομα από το Επιμελητήριο η οποία έχει γίνει με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, μια σειρά -όπως είπε- από τρεις πολύ σημαντικές εισηγήσεις.

Ο κ. Ατσαβές, πρόεδρος μετοχικού Ταμείου πολιτικών υπαλλήλων και τέως υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η ΕΑΔΕ στα χρόνια της λειτουργίας της έχει όντως υπηρετήσει το δόγμα, ισχύς εν τη ενώσει, «ενώνοντας και εκφράζοντας τις κοινές ανάγκες του κλάδου και επιτυγχάνοντας δυνατή εκπροσώπηση και απέναντι στην κυβέρνηση και σε όποιους θεσμούς παραστάθηκε, πάντα, και το λέω και ως κυβερνητικο στέλεχος ότι υπήρξε μια σωστή εκπροσώπηση από την ΕΑΔΕ, με την τεχνογνωσία που την διακατέχει».

Αναγνώρισε πως «το επαγγελματικό ταμείο σε όλη την Ευρώπη είναι το κύριο μέσο της πρόσθετης ασφάλισης και η ίδια η ΕΕ με μια σειρά οδηγιών δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη όπως έκανε και η χώρα μας να υιοθετήσουν αυτές τις οδηγίες και να αναπτύξει τον θεσμό έτη περαιτέρω».

Προσδιόρισε το ασφαλιστικό ερώτημα της εποχής έτσι όπως διαμορφώνεται από την πλειοψηφία των ασφαλισμένων ως εξής:

«Αξίζει κάποιος (ελεύθερος επαγγελματίας) να μειώσει την κατηγορία της κλάσης στην οποία ανήκει με βάση τις εισφορές που καταβάλλει, για να τοποθετήσει τα χρήματά του σε ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ή σε ένα επαγγελματικό ταμείο. Αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ανήκει στην 4η κλίμακα θα έχει καταβάλλει 297 ευρώ επί 12 μήνες επί 40 έτη δηλαδή 142.000 ευρώ και θα λάβει σύνταξη 1.126 ευρώ. Αν ο ίδιος ασφαλισμένος είχε επιλέξει την 3η κλίμακα θα είχε καταβάλλει συνολικά 113.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 30.000 λιγότερα από την 4η κλάση, λαμβάνοντας σύνταξη 974 ευρώ».

Εξήγησε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα ΤΕΑ κατοχυρώνεται στην Ελλάδα με τον νόμο 3929 του 2002 και στάθηκε στο γεγονός ότι οι εισφορές στα επαγγελματικά ταμεία υπόκεινται σε φοροαπαλλαγή όπως και το εφάπαξ που λαμβάνει κάποιος στο τέλος και λειτουργούν με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, δηλαδή οι εισφορές αποτυπώνονται σε ατομικό λογαριασμό και με βάση το προφίλ του ασφαλισμένου μπορεί να αποδώσουν πολλά παραπάνω εφόσον γίνει ορθή διαχείριση των αποθεματικών.

Από τη μεριά του, ο Γ. Κεντούρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος AON Solutions, μέλος ΕΛΕΤΑΕ, σημείωσε με νόημα ότι η συμμετοχή είναι οικειοθελής και έχει σημασία αυτό, ενώ πρόσθεσε ότι είναι μεγάλος ο όγκος του reporting κανονιστικής συμμόρφωσης, «αλλά είναι ένα πλαίσιο που ενισχύει την ασφάλεια που είναι σημαντική για την προσέλκυση μελών».

Συμπλήρωσε ότι η διοίκηση ασκείται από το ΔΣ και ότι από το 2013 που ορίζεται ποιο είναι το φορολογικό πλαίσιο υπάρχει άνθιση του θεσμού, «έχουμε μόνο 26 όμως, εκ των οποίων κάποια είναι σημαντικά όπως τράπεζες, εκλείπουν όμως μικρομεσαίοι εργοδότες».

«Μιλάμε για συνταξιοδοτικές καλύψεις, για μακροχρόνιες επενδύσεις, αποταμιεύσεις οπότε το να έχουμε όλο αυτό το σύστημα διακυβέρνησης εμπεδώνει την εμπιστοσύνη», είπε.

Ο κ. Κεντούρης στάθηκε ειδικότερα στην επενδυτική διάσταση του εγχειρήματος: «Το πιο σημαντικό είναι η επενδυτική λειτουργία και όχι το φορολογικό που στην Ελλάδα έρχεται και παρέρχεται.

Η AON έτρεξε μια έρευνα για τις συνταξιοδοτικές παροχές, εκεί είδαμε ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ότι το επενδυτικό ρίσκο έχει περάσει στον εργαζόμενο, το ότι δίνεται μια απάντηση κεντρικά από την κυβέρνηση σε αυτό είναι θετικό, γιατί ασκείται η διοίκηση από το ΔΣ αλλά η Επενδυτική Επιτροπή συνδράμει στο ΔΣ στον σχεδιασμό της επενδυτικής στρατηγικής – κάτι σημαντικό ειδικά την περίοδο που ζούμε με τις μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές. Πολύ σημαντική η διακυβέρνηση των επενδύσεων που συνεπάγεται και ίσως και καλύτερες αποδόσεις. Τα ταμεία δεν παρέχουν εγγυήσεις για τις αποδόσεις τους επομένως είναι πολύ σημαντικό και το πώς σχεδιάζεται η στρατηγική και πώς γίνεται και η παρακολούθηση. Η διαφάνεια είναι και αυτή θεσμοθετημένη».

Ενώ ο κ. Κ. Νικολάου, σύμβουλος αναλογιστής και διαχειριστής κινδύνου, γενικός διευθυντής της Prudential B. Marghios & Partners έκανε ξεχωριστή αναφορά στο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας ενός ταμείου: «Χρειάζεται αρχικά ένα τρίμηνο που από την εμπειρία μας είναι παραπάνω μέχρι να καταλήξουμε στο καταστατικό. Μετά ξεκινάει το στάδιο του προελέγχου και των παρατηρήσεων από τις διάφορες αρχές, πέντε σημεία εποπτείας για να καταλήξει κάποιος στο τελικό καταστατικό. Μετά πρέπει να υπογράψει ο υφυπουργός προκειμένου να βγει το ΦΕΚ».

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι σήμερα εάν λαμβανόταν μια απόφαση για δημιουργία επαγγελματικού ταμείου θα χρειαζόντουσαν 12-18 μήνες και από εκεί και πέρα θα ξεκινούσε η οργάνωση και η λειτουργία του και αναγνώρισε ότι θα βοηθήσει η ενοποίηση της εποπτείας, ίσως και ένα πρότυπο καταστατικό στην σύμπτυξη του χρόνου.

«Τα επαγγελματικά ταμεία έχουν πλέον πολύ μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση της καθημερινότητάς τους, κάποιος μπορεί να μπει και να βγει από ένα ταμείο χωρίς να χρειαστεί να μιλήσει με άνθρωπο. Όλα μπορούν να γίνουν ψηφιακά και το μέλος να βλέπει τον ατομικό του λογαριασμό και να κάνει τα διάφορα αιτήματά του για αλλαγή εισφοράς, λήψη παροχής», υπογράμμισε.  

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *