Skip to content

Ευρώπη Ασφαλιστική: της πάει πολύ το retail

Eξειδικευμένη σε μεγάλους κινδύνους και ειδικές καλύψεις για περίπου 40 χρόνια η Ευρώπη Ασφαλιστική, μετά την επιτυχημένη είσοδο στο retail λίγα χρόνια πριν (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής), δείχνει πανέτοιμη πλέον να εισέλθει και στον κλάδο Υγείας με προϊόντα πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε συνεργασία με μεγάλο ιατρικό όμιλο.

Κίνηση που επιβάλλουν οι συνθήκες της εποχής – η συρρίκνωση των παροχών της δημόσιας υγείας και οι προοπτικές για την ιδιωτική ασφάλιση από τη μια  και από την άλλη, η μεγάλη επίθεση που δέχεται το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα μέσω των μνημονίων, της υπερφορολόγησης και της μείωσης των εισοδημάτων. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων και βεβαίως διαμορφώνουν ανάλογα και την ασφαλιστική αγορά η οποία επηρεάζεται άμεσα από το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Πολλοί είπαν ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα όταν μπήκαμε στον κλάδο αυτοκινήτου, είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Μακρόπουλος την περασμένη Τετάρτη (22/6) στον Αστέρα Βουλιαγμένης, κατά τη διάρκεια των ετήσιων βραβεύσεων των Συνεργατών. «Όμως να είστε βέβαιοι ότι η Ευρώπη δεν θα λάνσαρε ποτέ ούτε τα συγκεκριμένα προϊόντα ούτε οποιαδήποτε άλλα, αν εγώ ο ίδιος πρώτα  δεν είχα εξασφαλίσει  ότι περιέχουν καινοτόμες προτάσεις σε ανταγωνιστικές τιμές».

Το επίσημο λανσάρισμα των προϊόντων υγείας θα γίνει σε ειδική εκδήλωση τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα φανεί η διαφοροποίηση των συμβολαίων της Ευρώπη έναντι του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας.

Το στοίχημα πάντως με το retail πήγε καλά για την Ευρώπη παρά τη μείωση της κερδοφορίας που κατέγραψε στην προηγούμενη οικονομική χρήση (λόγω διατήρησης του τιμολογίου αυτοκινήτου μακριά από τον ανταγωνισμό της αγοράς, σημαντικών επενδύσεων στη μηχανογράφηση αλλά και ζημιών από την πώληση τραπεζικών ομολόγων, σύμφωνα με την εταιρεία). Το 2015 κατέγραψε κέρδη 3,4 εκατ. ευρώ έναντι 4 εκατ. ευρώ για την χρήση του 2014.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αυτοκίνητο συμμετέχει πλέον σε ποσοστό 35% – 40% επί της συνολικής παραγωγής και οι λοιποί κλάδοι κατά 55%. Η απόδοση κερδών και ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται σε πολύ καλό ποσοστό 34,5% .

Ο Σταύρος Κωνσταντάς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία είναι βάσικος μέτοχος της Ευρώπη από το 1998, επιβεβαίωσε τα υψηλά ποσοστά κερδοφορίας κατά τον χαιρετισμό του. Η Ευρώπη, είπε, ξεπέρασε για άλλη μια φορά την Εθνική Ασφαλιστική σε έναν δείκτη που ο ίδιος παρακολουθεί ιδιαίτερα: τον δείκτη κερδοφορίας προς τα ασφάλιστρα (κέρδη επί της παραγωγής) ο οποίος αγγίζει το 20% – “άρα το 1/5 από τα ασφάλιστρα πηγαίνει στα κέρδη στης εταιρείας, κάτι για το οποίο της αξίζουν συγχαρητήρια”, κατέληξε.

Δεν είναι τυχαίο ότι για δεύτερη χρονιά φέτος, η ICAP συγκατέλεξε την Ευρώπη ανάμεσα στις 200 πιο κερδοφόρες εταιρίες στην Ελλάδα.

Την φερεγγυότητα της εταιρείας εξασφαλίζει ο Δείκτης Solvency Ratio, στο 219%.

Συνθήκες εξόντωσης στο αυτοκίνητο

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν την περασμένη Τετάρτη ο Νίκος Μακρόπουλος έναντι στον «εξοντωτικό, αθέμιτο ανταγωνισμό» που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο αυτοκινήτου. “Πολλές εταιρείες έχουν ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή και με την τιμολογιακή πολιτική τους, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωσή τους. Δεν μπορώ ν΄ αντιληφθώ” είπε, “γιατί, όταν πριν χρόνια εισπράτταμε 400 ευρώ ασφάλιστρα, τώρα εισπράττουμε 200 ευρώ ασφάλιστρα. Έχει αλλάξει κάτι; Οι δρόμοι; Η μήπως η νοοτροπία των Ελλήνων οδηγών;”

Εκτός από το ζήτημα το οποίο προκύπτει  με την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών, συμπλήρωσε, έχουν μειωθεί τα  έσοδα των Διαμεσολαβούντων από 35%  έως 50% ενώ αναφέρθηκε και στις ΕΠΥ,  και στην ανάγκη να ελέγχονται από την ΤτΕ, να δίνουν δηλαδή κάπου «λογαριασμό».

Φέτος η εταιρεία θα δώσει περαιτέρω έμφαση και στα δύο προϊόντα κατοικίας, το «Ευρωκατοικία για όλους» με απλουστευμένη τιμολόγηση 1 ευρώ ανά τ.μ. και το Κατοικία – Ευρώπη, με φλατ προμήθεια στο σεισμό.

Το πρώτο μέρος της βραδιάς των βραβεύσεων έκλεισε με εικόνες από τον προορισμό του καθιερωμένου ετήσιου «χαλαρωτικού τριημέρου» που απολαμβάνουν όλο το προσωπικό και οι συνεργάτες, μαζί με τον Πρόεδρο και τα στελέχη.

Ακολούθησε εκλεκτό δείπνο με θέα το Αιγαίο και στη συνέχεια δόθηκαν τα βραβεία στους κορυφαίους. Σημειώνεται ότι η Ευρώπη είναι η μόνη εταιρεία που μαζί με τους Διαμεσολαβητές βραβεύει κάθε χρόνο και ένα μέλος του προσωπικού της με την διάκριση “employee of the year”.

Κορυφαίο έπαθλο ήταν δύο αυτοκίνητα Fiat 500, για τους δύο πρώτους σε παραγωγή συνεργάτες.

Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η εκδότρια του περιοδικού “Ιδιωτική Ασφάλιση” Μαρίνα Δρακάτου ενώ παρόν ήταν εκτός από τον κ. Σταύρο Κωνσταντά, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής Χριστόφορος Σαρδελής ο οποίος έδωσε και χαιρετισμό, τραπεζικά  και άλλα στελέχη της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής του τόπου, φίλοι και συνεργάτες καθώς και ο Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Χάρης Οικονομόπουλος – η Ευρώπη Ασφαλιστική ιδρύθηκε το 1985 από ισχυρό ασφαλιστικό όμιλο της Μεγάλης Βρετανίας και είναι χρόνια μέλος του Επιμελητηρίου.

Χρ. Μωράκη

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *