Skip to content

Η νέα χρονιά θα πάει καλά

Αρκεί Εποπτική Αρχή και Εταιρείες, να αποφασίσουν κοινή πολιτική σε συγκεκριμένα ζητήματα που καίνε τον κλάδο:

  • Διπλά τιμολόγια στον κλάδο οχημάτων. Δεν μπορεί η ασφάλιση ενός αυτοκινήτου σε μια εταιρεία να στοιχίζει x λεφτά και η ίδια ασφάλιση, του ίδιου αυτοκινήτου να στοιχίζει λιγότερα σε ένα (συγκεκριμένο) πρακτορείο (γιατί το πρακτορείο έταξε στην εταιρεία να μεταφέρει σε αυτήν όλη τη νέα παραγωγή του και εκείνη για να του δώσει φτηνότερη τιμή αφαίρεσε κάποια (μικρή, ασήμαντη) παροχή και μείωσε το κόστος απόκτησης του συμβολαίου…)
  • Διαφορετικοί κανόνες για διαφορετικά δίκτυα. Η εποπτική αρχή πρέπει να τηρεί τους ίδιους κανόνες ελέγχου σε όλα τα δίκτυα των Διαμεσολαβούντων και να μην κάνει τα στραβά μάτια στις πρακτικές που ακολουθεί για παράδειγμα, το bancassurance, το οποίο δεν δίνει καν στον πελάτη το δικαίωμα επιλογής και του σερβίρει έτοιμο συμβόλαιο από συγκεκριμένη εταιρεία – η οποία συνήθως είναι και θυγατρική της. Οι Ευρωπαίοι και το Solvency ζητούν ισονομία και διαφάνεια, έτσι δεν είναι;
  • Οριζόντια εφαρμογή της «προείσπραξης». Η αγορά προσαρμόζεται ομαλά στις πράξεις 30 & 31 σε γενικό επίπεδο, ωστόσο συνεχίζουν να παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στις διαδικασίες προείσπραξης στον κλάδο αυτοκινήτου. Υποτίθεται ότι από τον Οκτώβριο που μας πέρασε όλες οι εταιρείες θα εφάρμοζαν τον νόμο με τον ίδιο τρόπο ωστόσο υπάρχουν κάποιες εταιρείες, κυρίως πολυεθνικές, οι οποίες επικαλούνται τεχνικά κωλύματα τα οποία εμποδίζουν την πλήρη εφαρμογή του μέτρου.
  • Απραγία για τα ανασφάλιστα. Τα αυτοκίνητα χωρίς ασφαλιστική κάλυψη κυκλοφορούν ευρέως ανάμεσά μας διότι αυτό που δημοσιεύτηκε με τυμπανοκρουσίες ενάμιση χρόνο πριν, ότι δηλαδή σε όσους κυκλοφορούν ανασφάλιστο όχημα θα σταλεί ειδοποίηση του Υπουργείου Μεταφορών, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, δίνοντας στους εν λόγω οδηγούς πάτημα για να συνεχίσουν το ίδιο βιολί. Ειδικά στην επαρχία, που οι οδηγοί αισθάνονται ότι «δεν πολυκυκλοφορούν», ότι είναι «άρχοντες» στους δρόμους τους, «φιλαράκια» με τις αρχές και έτσι, με τον ένα ή αλλο τρόπο θα τη «γλυτώσουν», σε περίπτωση ελέγχου. Στα μεγάλα αστικά κέντρα οι έλεγχοι είναι εντονότεροι ωστόσο το φαινόμενο δεν πρόκειται να παταχθεί αν οι ανασφάλιστοι δεν νοιώσουν την τιμωρία να τους χτυπάει των ώμο, αν δεν πιστέψουν ότι το κράτος ξέρει ποιοί είναι και αν δεν δεν τον διπλανό τους να τιμωρείται ανάλογα.
  • Εσωστρέφεια, εσωστρέφεια, εσωστρέφεια. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρείων δεν έχει λειτουργήσει ποτέ ως Ένωση, τουλάχιστον απέναντι στην κοινή γνώμη, υλοποιώντας για παράδειγμα μια δημόσια καμπάνια ανύψωσης της αξιοπιστίας του θεσμού. Και πριν το σκάνδαλο Ασπίς (που έδωσε τη χαριστική βολή) και μετά, η Ένωση στρουθοκαμηλίζει και κάνει ότι δεν ακούει τα όσα λέγονται σε κάθε στρώμα της κοινωνίας για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και την φερεγγυότητά τους. Για πολλούς δε από τους συμπολίτες μας, ειδικά στους λιγότερο εύπορους η ιδιωτική ασφάλιση είναι…ελαφρώς μόνο καλύτερη από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ή το…Ενεχυροδανειστήριο της γειτονιάς τους…

3 Comments

  1. Avatar

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΦΩΝΗ…ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ!!

  2. Avatar

    ΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΣΥΜΦΩΝΟ .ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ !

  3. Avatar

    Ἄν ὑπῆρχε Ἕνωσις ‘Ασφαλιστικῶν Ἐταιρειῶν θά ὑπῆρχε καί οὐσιαστική ἀντί γιά σκιώδης Ἐποπτεία καί σ΄αὐτήν τήν περίπτωσι οὔτε οἱ ΕΠΥ θά μετέτρεπαν τήν ἑλληνική ἀσφαλιστική ἀγορά σέ δημοπρατήριο
    καί κυρίως οἱ μεγάλες ἀσφαλιστικές εταιρεῖες δέν θά τραβοῦσαν πρῶτες τόν χωρό σ’αὐτό τό πανηγύρι μέ τά περίφημα διαδικτυακά direct τους δίκτυα.

    Ἄν ὑπῆρχε πραγματική ἀντί γιά σκιώδης ἐποπτεία ἐκ μέρους τῆς ΤτΕ καί ἡ προχειρότητα τοῦ Bancassurance θά εἶχε μπεῖ στην θέση της καί ἡ ἀπόφαση γιά τήν ΑΣΠΙΔΑ θά ἦταν αὐτή πού ἔπρεπε νά ἦταν!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *