Skip to content

Η πράσινη ενέργεια στο επίκεντρο του χρηματοοικονομικού τομέα

Γ. Στουρνάρας: Σημαντικός ο ρόλος των τραπεζών στην κλιματική αλλαγή – Οι κυβερνήσεις να δώσουν κίνητρα για… πρασίνισμα της οικονομίας

του Χρήστου Γαβαλά

Για τον σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν και οι τράπεζες στο πλαίσιο της προσαρμογής της οικονομίας της χώρας στην κλιματική αλλαγή μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, η ΤτΕ έχει μπει σε δίκτυο με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο με στόχο την προώθηση δράσεων για το πρασίνισμα της οικονομίας.

Τόνισε ότι αρχικά μπορούν οι τράπεζες να ενσωματώσουν τα κλιματικά φαινόμενα στα υποδείγματά τους και να αντιδρούν ανάλογα, «τόσο αναφορικά με τις τιμές όσο και με την απασχόληση και το προϊόν».

Δεύτερον, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι δύνανται τα τραπεζικά ιδρύματα να επηρεάσουν μέσω της προσαρμογής των χαρτοφυλακίων τους -πχ αγορά ομολόγων ή στοιχείων ενεργητικού- προς την κατεύθυνση της πράσινης ενέργειας.

Ο διοικητής της ΤτΕ ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι τον κυρίαρχο ρόλο τον διαδραματίζουν οι κυβερνήσεις οι οποίες και οφείλουν να δώσουν κίνητρα και αντικίνητρα για την υιοθέτηση πράσινων λύσεων.

«Πρέπει να δώσουμε ώθηση στις δραστηριότητες αυτές που παράγουν ενέργεια από τον ήλιο, τον αέρα, την γεωθερμία και να αποθαρρύνουμε αυτές με άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο», σημείωσε.

Υπό αυτή την έννοια, έκανε λόγο για ένα σύστημα φόρων και επιδοτήσεων αλλά και επενδύσεων που θα πρέπει να κατευθυνθούν προς την πράσινη οικονομία, ειδικότερα όπως τόνισε με το Ταμείο Ανάκαμψης το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του οποίου θα διοχετευθεί εκεί.

Δίνοντας μάλιστα και το αριθμητικό στίγμα των λεγομένων του, ανέφερε ότι το 32-35% των 750 δισ. ευρώ για όλη την Ευρώπη θα πάει στην κλιματική αλλαγή.

Εξίσου σημαντική, πάντως, είπε ότι είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας από τον καθένα, από το σπίτι του.

Χρ. Ζερεφός: Στα προσεχή Εμιράτα του πλανήτη ΑΠΕ, η Ελλάδα θα έχει πρωτεύουσα θέση

Από τη μεριά του, ο Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός μίλησε στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης με πολύ θερμά λόγια για την προοπτική ενίσχυσης της θέσης της Ελλάδας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όπως σημείωσε η Ελλάδα έχει προνομιακή θέση, με ήλιο, αέρα και γεωθερμία, ότι «στα προσεχή Εμιράτα του πλανήτη ΑΠΕ, η Ελλάδα θα έχει πρωτεύουσα θέση» και πως έτσι και αλλιώς «προς τα εκεί πάμε όλοι μαζί σε όλη τη γη».

Εξέφρασε, ωστόσο, και τις επιφυλάξεις του γύρω από το πόσο έχουμε αντιληφθεί ως έθνος το διακύβευμα. «Δεν ξέρω πόσο φιλοπάτριδες είμαστε και πόσο έχουμε πειστεί να αλλάξουμε νοοτροπία», δήλωσε.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *