Skip to content

“Η σημαία του Μεσίτη δεν είναι σημαία ευκαιρίας”

Την αναβάθμιση του ρόλου του μεσίτη σε σύμβουλο του πελάτη, που να μπορεί να αφουγκράζεται τις σημερινές του ανάγκες σε σχέση με τις οικονομικές του δυνατότητες θεωρεί επιβεβλημένη η γνωστή Θεσσαλονικιά μεσίτρια ασφαλίσεων και επίτιμη αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ, κα.Αγγελική Νταλιάνη. Υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία, πάντως, τάσσεται αρνητικά έναντι της προοπτικής να αμοίβεται ο ασφαλιστής από τον πελάτη, ενώ εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από πλευράς των Τραπεζών.

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

 Με πολλές δεκαετίες δραστηριότητας, προσωπικής και εταιρικής, στον ασφαλιστικό κλάδο η κα.Νταλιάνη είναι κατηγορηματική στο ερώτημα πώς βλέπει το ρόλο και τη θέση του μεσίτη ασφαλίσεων στη σημερινή συγκυρία και πώς πιστεύει ότι θα κινηθεί ο κλάδος των ασφαλιστικών μεσιτών στην Ελλάδα γενικότερα από εδώ και στο εξής: “Με μια ψυχρή ματιά διαπιστώνει κανείς πως το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον δεν προάγει αισιόδοξα μηνύματα. Η παρατεταμένη κρίση, η υψηλή φορολόγηση, το υψηλό κόστος λειτουργίας και εποπτείας αλλά και ο ανελέητος ανταγωνισμός άνευ κανόνων και ορίων είναι οι λόγοι που δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε”, τονίζει και προσθέτει-προτείνει: “Επιβάλλεται να κινηθούμε άμεσα, δημιουργικά και οργανωμένα ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την επιβίωση αλλά και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας. Επιβάλλεται επίσης η αναβάθμιση του ρόλου του μεσίτη σε σύμβουλο του πελάτη, που να μπορεί να αφουγκράζεται τις σημερινές του ανάγκες σε σχέση με τις οικονομικές του δυνατότητες”.

Όσον αφορά, δε, στα όρια μεταξύ μεσίτη και πράκτορα, η συνομιλήτριά μας επισημαίνει πως αυτά καθορίζονται μεν νομοθετικά (σ.σ. ο μεσίτης εκπροσωπεί τον πελάτη και ο πράκτορας την εταιρεία), όχι όμως και ουσιαστικά και θέτει το καίριο ερώτημα: “Όλοι οι πράκτορες μικροί ή μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με πολλές Ασφαλιστικές Εταιρείες. Άρα ποια Εταιρεία απ’ όλες εκπροσωπούν; Τα όρια είναι συγκεχυμένα και οι ρόλοι δεν είναι διακριτοί. Η δική μας η σημαία είναι η σημαία του Μεσίτη, δεν είναι σημαία ευκαιρίας . Προσπαθούμε να κρατάμε ψηλά τον πήχυ στις υπηρεσίες που προσφέρουμε με τεχνογνωσία, αξιοπιστία, υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας”.

Στο πλαίσιο αυτό η κα.Νταλιάνη θεωρεί “έως και καταστροφικό στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία για όλους τους λόγους που προαναφέραμε, να αμείβεται ο ασφαλιστής από τον πελάτη”, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Αυτό, όπως εξηγεί, “προαπαιτεί ένα σταθερό περιβάλλον οικονομίας και ηθικής και ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας του ανταγωνισμού. Και εδώ θέλω να αναφερθώ στις πιέσεις των Τραπεζών, στις αθέμιτες πρακτικές τους και να εκφράσω τις σοβαρές ανησυχίες μου σχετικά με το θέμα αυτό”.

Ένα πλήρως οργανωμένο μεσιτικό γραφείο από την πλευρά του, προσθέτει η κα.Νταλιάνη, ασχολείται με όλους τους κλάδους ασφάλισης. Ο τομέας της Υγείας και των Προσωπικών Ασφαλίσεων, όμως, όπως σημειώνει βάσει προσωπικής εμπειρίας, “παρουσιάζει ενδιαφέρουσες προοπτικές ανάπτυξης σε αντίθεση με τις Γενικές Ασφαλίσεις, που παρουσιάζουν στασιμότητα.

Ούσα παράλληλα και επίτιμη αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ, η κα.Νταλιάνη δηλώνει κατηγορηματικά ότι πιστεύει στη νέα εκλεγμένη ομάδα που αποτελεί το Δ.Σ. του ΣΕΜΑ, και στις  προσπάθειες που καταβάλλει. “Έχει συγκεκριμένο όραμα και στόχους για την αναβάθμιση του ρόλου του Μεσίτη”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Who is who 

Η κα. Αγγελική Νταλιάνη είναι ιδρυτής του Μεσιτικού Γραφείου «Μακεδονική» Ασφάλειες Νταλιάνη και από το 1999 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται με την ιδιότητα του Broker. Ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα management και ανάπτυξης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, έχει διατελέσει Πρόεδρος ΔΕ της ΕΕΔΕ Μακεδονίας και του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Γυναικών ενώ διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ).

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *