Skip to content

Θεσσαλονίκη: εκπονεί πρόγραμμα προστασίας από φυσικές καταστροφές

Ευκαιρίες για ασφαλίσεις έναντι φυσικών καταστροφών καθώς και ασφαλίσεις αστικής ευθύνης προσφέρει το διεθνές πρόγραμμα “Ανθεκτικές Πόλεις” που θα υλοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Σεισμοί και πυρκαγιές, ελλιπής πρόσβαση στην υγεία, αλλά και καύσωνες, ρύπανση, γήρανση υποδομών και ανεργία,  περιλαμβάνονται στους δυνητικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης (και κάθε πόλη) σύμφωνα με μελέτη του διεθνους δικτύου “100 Ανθεκτικών Πόλεων” , η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η υλοποίηση της εν λόγω μελέτης ενέχει σημαντικές ευκαιρίες για τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, εφόσον αναζητηθούν οι δέουσες συνέργειες και πολιτικές στήριξης από πλευράς κεντρικής πολιτείας, καθώς φιλοδοξεί εκτός από νέες υποδομές, να δημιουργήσει και νέα δεδομένα ασφαλείας στην πόλη.

Η εν λόγω Μελέτη περιλαμβάνει Στρατηγικό Σχέδιο και ειδικό κεφάλαιο (Πρόγραμμα Η) για την ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης κινδύνων. Η Θεσσαλονίκη, επισημαίνεται σχετικά, είναι εκτεθειμένη σε φυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί, πλημμύρες και πυρκαγιές στο περιαστικό δάσος. Στο παρελθόν έχει υποστεί μικρομεσαίας κλίμακας καιρικά φαινόμενα, όπως χιόνι, πλημμύρα και καύσωνες, που έχουν διακόψει τις υπηρεσίες και την οικονομική ζωή της.

Οι σεισμοί από την άλλη έχουν πλήξει έντονα την πόλη και τις γύρω περιοχές. Το 1978 χτυπήθηκε από  6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ με αποτέλεσμα 49 θανάτους και σοβαρές ζημιές που εκτιμήθηκαν την εποχή εκείνη στα 250 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με σενάριο για ισχυρό σεισμό μεγέθους άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το τέσσερα τοις εκατό (4%) του κτηριακού αποθέματος θα υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Λόγω της έκθεσης της πόλης σε αυτούς τους κινδύνους, ο Δήμος θα προσπαθήσει να ενσωματώσει στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της πόλης την έννοια της ανθεκτικότητας σε καταστροφές: διαχείριση του κίνδυνου για την καλύτερη απόκριση και αποκατάσταση, μείωση των κίνδυνων με την ενημέρωση και πληροφόρηση για την πιθανότητά τους.

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι δράσεις: Δημιουργία Δημοτικού Σχεδίου Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης – Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης κινδύνου – Ιεράρχηση των επενδύσεων για τη μείωση του κινδύνου στην πόλη ( ενίσχυση των κρίσιμων υποδομών όπως υποσταθμοί ενέργειας, αντλιοστάσια νερού, νοσοκομεία, σχολεία, οδικό δίκτυο) – Ανάπτυξη σεναρίων για την κυκλοφοριακή διαχείριση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Ενδυνάμωση της αντιπλημμυρικής προστασίας – Ανάπτυξη της ετοιμότητας των πολιτών σε έκτακτες συνθήκες.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται πρόγραμμα δημιουργίας ενός ανθεκτικού συστήματος αστικής κινητικότητας, δημιουργία μητροπολιτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων, πρόγραμμα για την “Ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας του Δήμου μέσω Ανοιχτών Δεδομένων”, τομέας (Ανοικτά Δεδομένα) που ως γνωστόν  αποτελεί πλέον σήμερα και στο μέλλον πεδίο ευρείας ασφαλιστικής δράσης.

Η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε ως μέλος του δικτύου των «100 Ανθεκτικών Πόλεων» το 2014, ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία με περισσότερες από 300 συμμετοχές. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το δίκτυο, ιδρύθηκε το Γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας εντός της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε.Ε./ΟΤΑ, με σκοπό την δημιουργία μιας Στρατηγικής, που απαντά σε προκλήσεις σε τοπικό αλλά και μητροπολιτικό επίπεδο. Στον σχετικό διάλογο συμμετείχαν περισσότεροι από 40 φορείς και 2.000 πολίτες, μέσα από επιτροπές, εργαστήρια, θεματικές συζητήσεις και εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό. Στο ίδιο δίκτυο σημειωτέον έχει ενταχθεί επίσης και η Αθήνα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *