Skip to content

Θετική για τις ασφαλιστικές η άρση των capital controls

Περαιτέρω ώθηση στα επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα θα δώσει η άρση των capital controls

Του Νίκου Σακελλαρίου

Μεγάλο κομμάτι της ασφαλιστικής παραγωγής που είχε υποστεί πλήγμα από τον Ιούλιο 2015 μέχρι και σήμερα, θα μπορέσει να κινηθεί καλύτερα και αποδοτικότερα. Πρόκειται κυρίως για προϊόντα ζωής και σύνταξης (unit linked και εφάπαξ καταβολών), που ήταν συνδεδεμένα με επενδύσεις εξωτερικού  οι οποίες ωστόσο, λόγω των capital controls δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν (παρότι η αγορά είχε βρει τρόπους να κινεί τα συγκεκριμένα προϊόντα). Αφετέρου οι εισροές κεφαλαίων στα συγκεκριμένα προϊόντα ήταν ελάχιστες με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το μερίδιό τους με υποχώρηση μέχρι και 70% στην ασφαλιστική αγορά.

Η αναμενόμενη απελευθέρωση κεφαλαίων από τα capital controls θα επιτρέψει να αυξηθούν οι πωλήσεις επενδυτικών και συνταξιοδοτικών προϊόντων και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν οι μεγάλες εταιρείες ζωής και μεικτές στην Ελλάδα, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Interamerican, η Eurolife, η Metlife, η ΑΧΑ, η Generali και η Allianz.

Επίσης και σε επίπεδο επενδύσεων, θα μπορέσουν όλες οι ελληνικές εταιρείες να τοποθετήσουν τα αποθέματά τους (έστω και σε μικρό ποσοστό) σε ομόλογα , μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων αγορών εξασφαλίζοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη διασπορά τοποθετήσεων και μεγαλύτερη ασφάλεια για τα Solvency II.

Tο Euroworking Group Οκτωβρίου θα δώσει και επίσημα το ‘πράσινο φως’ για την άρση των capital controls ενώ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταργείται από 1ης Οκτωβρίου 2018 το πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών. Έτσι, από 60 ευρώ ημερησίως το καλοκαίρι του 2015 ή 5.000 ευρώ το μήνα που ισχύει εδώ και λίγους μήνες, από την 1η Οκτωβρίου δεν θα ισχύει κανένας περιορισμός στις αναλήψεις. Αυξάνεται εξάλλου με την δημοσίευση της απόφασης το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ ανά ιδιώτη, ενώ για επιχειρηματικές δραστηριότητες προς το εξωτερικό το όριο μεταφορά χρημάτων μετατρέπεται από 40.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα. Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό χρηματικών ποσών που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύονται στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση δήλωσε ότι στοχεύει στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *