Skip to content

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ σε Βρετανία: Μην χαλαρώνετε τα υψηλά ρυθμιστικά στάνταρ σε τράπεζες και ασφαλιστικές

Σαφές μήνυμα προειδοποίησης ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν… εκπτώσεις σε θέματα διατήρησης υψηλών προτύπων φερεγγυότητας σε τραπεζικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Λονδίνο, στον απόηχο των κινήσεων που κάνει το οικονομικό επιτελείο της βρετανικής κυβέρνησης ώστε να καταστήσει πιο ελκυστική και ανταγωνιστική την οικονομία της χώρας μετά το Brexit. 

Του Χρήστου Γαβαλά

Ειδικότερα, το ΔΝΤ στο πλαίσιο αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Βρετανίας ανέφερε ότι υπάρχουν «εντάσεις» σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να οριοθετήσει έναν επίσημο στόχο προς την Τράπεζα της Αγγλίας και την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς, ώστε να βοηθηθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας παρουσίασε σχέδια για χαλάρωση των κανόνων αναφορικά με τα κεφάλαια των ασφαλιστικών, ούτως ώστε να απελευθερωθούν δισεκατομμύρια λίρες για επενδύσεις.

Το Λονδίνο αποχώρησε από το ευρωπαϊκό μπλοκ στα τέλη του 2020, με μεγάλες συναλλαγές μετοχών και παραγώγων να μετακινούνται στο Άμστερνταμ.

Ωστόσο, ο κατακερματισμός της αγοράς λόγω του Brexit αυξάνει το κόστος για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες και θα μπορούσε να μειώσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις στη Βρετανία, ανέφερε το ΔΝΤ.

Η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τα υψηλότερα πρότυπα σύνεσης και χρηστής διακυβέρνησης αναφορικά με τα εγχώρια και διεθνή οικονομικά.

«Ομοίως, ενώ η διατήρηση ενός ανταγωνιστικού χρηματοπιστωτικού τομέα είναι ένας σημαντικός στόχος πολιτικής, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν πρέπει να διακυβεύεται εξαιτίας στόχων ανταγωνιστικότητας», ανέφερε το ΔΝΤ.

Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά πρότυπα, πρόσθεσε.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον στόχο ανταγωνιστικότητας, για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα χαμηλώσει τα πρότυπα, την ώρα όμως που ανώτερος αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργήσει μια κατάσταση κατά την οποία μια περίοδος άνθησης σε έναν τομέα θα ακολουθηθεί από περίοδο ύφεσης.

Ομάδες καταναλωτών πάντως εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την οριοθέτηση στόχου σημειώνοντας ότι θα μπορούσε αυτή να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές έναν διακοσμητικό ρόλο… χειροκροτητή.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας θα πρέπει να διατηρήσουν τη δέσμευση της χώρας για αμοιβαία συνεργασία με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εντατικοποίησης του διαλόγου για το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η ΕΕ έχει καθυστερήσει την έγκριση ενός νέου φόρουμ συζητήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές και είπε ότι τα κέντρα συναλλαγών στη Βρετανία δεν θα επιτρέπεται να εξυπηρετούν πελάτες της ΕΕ μετά τον Ιούνιο του 2025.

Η αξιολόγηση του ΔΝΤ κατέληξε πάντως στο συμπέρασμα ότι η Βρετανία έχει σε ισχύ ένα καλό λειτουργικό πλαίσιο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με ανθεκτικές τόσο τις τράπεζες όσο και τις ασφαλιστικές εταιρείες και είναι καλά εναρμονισμένο με τα παγκόσμια πρότυπα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *