Skip to content

Κ. Χατζηδάκης: Έτσι θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track και «εμπιστοσύνης» – Εκκρεμούν μόνο 75.000 κύριες και θα τις μηδενίσουμε με τις νέες ρυθμίσεις

Για τη διαδικασία με την οποία θα εκδίδονται οι νέες συντάξεις αλλά και με την οποία θα διευκολυνθεί το «ξεκλείδωμα» της έκδοσης των παλαιότερων μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

του Χρήστου Γαβαλά

Όπως τόνισε, «από 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις που είχε η χώρα το καλοκαίρι του 2019, φθάσαμε στις 75.000 τώρα», διατρανώνοντας την πεποίθησή του ότι «με αυτές τις ρυθμίσεις θα πάμε για να μηδενίσουμε το stock και θα το πετύχουμε γρήγορα πιστεύω γιατί χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες μεθόδους». 

Εξηγώντας περαιτέρω τη μέθοδο πίσω από αυτή τη δράση, στάθηκε στο γεγονός ότι «υπάρχει και μια τεχνική ομάδα συμβούλων, εξειδικευμένων ανθρώπων, χρησιμοποιούνται καινούργια στοιχεία», ενώ θύμισε ότι «το πράγμα έχει μπερδευτεί και προσπαθούμε κάθε μέρα να ξεμπερδέψουμε την κατάσταση» καθώς «το 2016 η συγχώνευση των ταμείων σε ένα έγινε βιαστικά, χωρίς κανένα κανόνα».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα υπάρχει, αλλά και ότι το πρόβλημα αποκλιμακώνεται με γρήγορους ρυθμούς».

«Αξιοποιούμε την τεχνολογία μαζί με μια προσέγγιση κοινής λογικής προκειμένου να προχωρήσουμε στις συντάξεις fast track και στις συντάξεις εμπιστοσύνης, που είναι η τροπολογία που περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο», υπογράμμισε.

Έκανε κατόπιν τον διαχωρισμό μεταξύ των συντάξεων που θα βγαίνουν από εδώ και πέρα, σε σχέση με τις παλαιότερες, η διευθέτηση αμφοτέρων περιλαμβάνεται στην τροπολογία.

Όπως διευκρίνισε, οι συντάξεις εμπιστοσύνης αφορούν αυτές που εκκρεμούν και οι συντάξεις fast track αφορούν «στο από εδώ και πέρα». 

Η διαδικασία θα γίνεται ως εξής κατά τα λεγόμενα του υπουργού: «Τάσσεται μια προθεσμία τριών μηνών και εάν δεν βγουν οι συντάξεις στους τρεις μήνες αξιοποιείται η τεχνολογία, τώρα μπορούμε να την αξιοποιήσουμε, δεν ήταν αυτό εφικτό όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Τώρα έχουμε το λεγόμενο σύστημα ΑΤΛΑΣ, ένα είδος ψηφιακού αρχείου του ΕΦΚΑ, ενώ εδώ και κάμποσο καιρό γίνονται ηλεκτρονικά οι υποβολές για να πάρει κανείς σύνταξη. Άρα έρχεται κάποιος και συνταιριάζει αυτά που λέει το αρχείο του ΕΦΚΑ με τις ηλεκτρονικές υποβολές των συντάξεων».

Από εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, «πάμε στο ασφαλιστικό ιστορικό». 

Ο ΕΦΚΑ αναγνωρίζει ότι ο ασφαλισμένος έχει υποβάλλει τα χαρτιά του για σύνταξη, με βάση τα στοιχεία που βρίσκει στο Σύστημα ΑΤΛΑΣ, και προσδιορίζει τον ακριβή ασφαλιστικό του χρόνο. 

Κατόπιν, ο ασφαλισμένος μπορεί να πει δυο πράγματα. 

«Το ένα ότι συμφωνεί. Εάν συμφωνούν οι δυο πλευρές -στο 49% των περιπτώσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι συμφωνούν- κλείνει το θέμα και προχωράει. Εάν διαφωνεί ο ασφαλισμένος, για τις μεν συντάξεις που θα βγουν από εδώ και πέρα, του ζητάει ο ΕΦΚΑ να φέρει τα δικά του στοιχεία ο ασφαλισμένος, τα εξετάζει σύντομα, και αμέσως μετά βγάζει την σύνταξη αφού λάβει υπόψη του και τις παρατηρήσεις του ασφαλισμένου (συντάξεις fast track). Εάν μιλάμε για το παρελθόν, τότε ο ασφαλισμένος φέρνει τα πρόσθετα στοιχεία και ο εισηγητής του ΕΦΚΑ τα λαμβάνει υπόψη χωρίς να τα ψάξει περαιτέρω. Και βγαίνει η σύνταξη και γι’ αυτό λέγεται σύνταξη εμπιστοσύνης επειδή εμπιστεύεται πλέον ο ΕΦΚΑ τον ασφαλισμένο. Εφόσον έχει γίνει λάθος, θα γίνουν συμψηφισμοί στο μέλλον. Δεν είναι λόγος αυτός να ψειρίζουμε τη μαϊμού». 

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι «υπάρχουν προβλέψεις και για τις επικουρικές και για το εφάπαξ, δηλαδή προβλέπεται ότι η επικουρική θα βγαίνει τρεις μήνες μετά την έκδοση της κύριας, και θα τηρούνται αντίστοιχες διαδικασίες και για το εφάπαξ έξι μήνες». 

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην έκδοση των εφάπαξ, ωστόσο επέμεινε ότι αναφορικά με τις επικουρικές όλοι όσοι γνωρίζουν από συντάξεις ξέρουν ότι μόλις βγει η κύρια σύνταξη συμπαρασύρεται θετικά και η έκδοση της επικουρικής. 

«Βγαίνει πολύ πιο εύκολα στη συνέχεια, γι’ αυτό και έχουμε ρίξει το βάρος στις κύριες, όχι μόνο επειδή το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά και επειδή είναι ο σωστός τρόπος να βγει και η επικουρική». 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *