Skip to content

Μια έξυπνη εφαρμογή από την Allianz AG

Το νέο εργαλείο της Allianz αλλάζει τα δεδομένα στις κατασκευές και αγοραπωλησίες ακινήτων

Μπορούμε, συμπληρώνοντας την περιοχή και την διεύθυνση της κατοικίας μας να αποτρέψουμε κάποιες ζημιές από πλημμύρες, καταιγίδες, πυρκαγιές ή σεισμούς; ΝAΙ ΑΠΑΝΤΑ η Allianz Versicherungs-AG , παρουσιάζοντας το νέο της εργαλείο «Wohnort-Risikobewertung»“, εν συντομία « GloRiA»

Γράφει: Έλενα Ερμείδου

To νέο εργαλείο πρόγνωσης προσωπικών κινδύνων από φυσικές καταστροφές σχεδιάστηκε με την συνεργασία των Allianz Versicherungs-AG, Allianz Re Group Strategy, Marketing and Distribution (GSMD) και ήδη λειτουργεί στην αγορά της Γερμανίας.

Με ένα βήμα πρόγνωση κινδύνων

Εισάγοντας τη διεύθυνσή σε μια ιστοσελίδα, ο οποιοσδήποτε χειρίζεται το ψηφιακό αυτό εργαλείο μπορεί να έχει άμεση εικόνα του κινδύνου για τέσσερις συνήθεις κινδύνους: πλημμύρας, καταιγίδων, πυρκαγιάς και σεισμού στην τοποθεσία του σπιτιού του. 

Αξιολόγηση και πρόληψη κινδύνου

Η αξιολόγηση βασίζεται στα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Allianz για τον καθορισμό και τον υπολογισμό κινδύνων από φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο και γίνεται με τρόπο εύκολα κατανοητό. Το εργαλείο σχεδιάστηκε, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει ιδιοκτήτες κατοικιών σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που δύνανται να αντιμετωπίσουν.  Επιπλέον, οι λίστες ελέγχου και τα επεξηγηματικά βίντεο σχετικά με τα προληπτικά μέτρα παρέχουν μία μορφή καθοδήγησης ως προ το τι μπορούν να κάνουν οι ιδιώτες των κατοικιών για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και την περιουσία τους.

«Με τη βοήθεια του εργαλείου GloRiA, οι ιδιοκτήτες του ακινήτου μπορούν να σχηματίσουν μόνοι τους εικόνα για το αν και κάτα πόσο κινδυνεύει σε περίπτωση καταστροφικών φυσικών φαινομένων», λέει η Sibylle Steimen, Managing Director, Advisory & Services στην Allianz Re., προσθέτοντας πως  «η έρευνα έχει δείξει ότι η υποκειμενική αντίληψη του κινδύνου και ο πραγματικός κίνδυνος συχνά δεν ταυτίζονται. Θυμόμαστε μια πρόσφατη καταστροφή, αλλά όχι κάτι που συνέβη πριν από 100 χρόνια ή αξιολογούμε το γεγονός ως λιγότερο σοβαρό».

Το νέο εργαλείο, GloRiA, εφαρμόζει μια εύκολη ως προς την κατανόηση κλίμακα κινδύνου με στόχο να παρέχει αντικειμενική ενημέρωση για τον κίνδυνο στην τοποθεσία του χρήστη. Ο χρήστης εν συνεχεία αποφασίζει μόνος του, τι θα κάνει και αν επιθυμεί να προστατευτεί καλύτερα με τα μέτρα ανθεκτικότητας που προτείνονται το GloRiA, π.χ. με την εφαρμογή δομικών μέτρων, όπως τα αντιπλημμυρικά παράθυρα ή αλλαγή συμπεριφοράς στην αντιμετώπιση του συμβάντος. 

Πώς λειτουργεί το νέο εργαλείο

Το εργαλείο GloRiA βασίζεται στους παγκοσμίως εγκυρότατους  χάρτες φυσικών κινδύνων της Allianz.Πρόκειται για μοντέλα που βασίζονται με την σειρά τους σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων που προέρχονται από μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνωνΑυτοί οι χάρτες μπορούν να μοντελοποιήσουν για οποιοδήποτε σημείο της γης την πιθανότητα και την ένταση με την οποία, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να συμβούν ορισμένα ύψη πλημμύρας, ταχύτητες ανέμου ή εντάσεις σεισμών.

Καθορισμός ασφαλίστρων

«Χρησιμοποιούμε τους χάρτες κινδύνου ως βάση για να δούμε πόσο ευάλωτο είναι ένα ακίνητο για το οποίο παρέχουμε ασφαλιστική κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών. Στη συνέχεια, συσχετίζουμε τις αξίες με τα ποσά ζημιών από προηγούμενες φυσικές καταστροφές και έτσι μπορούμε να καθορίσουμε το ύψος των ασφαλίστρων – ώστε να είμαστε σε θέση να καταβάλλουμε στο μέλλον αποζημιώσεις», εξηγεί η Sibylle. Επομένως οι χάρτες αυτοί συνδέονται στενά με τα ασφαλιστικά προϊόντα και είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την κατάλληλη διαχείριση του κινδύνου, συμπληρώνει.

Αλλάζει η μεταβολή του κλίματος τους χάρτες κινδύνων;

“Ευτυχώς”, συνεχίζει η εκπρόσωπος της Allianz, “δεν προβλέπεται να υπάρξουν μεγάλες ζημιές από σεισμούς στον πλανήτη. Ένας σεισμός του μεγέθους που είδαμε στην Τουρκία την άνοιξη του 2023, δύσκολα αναμένεται στη Γερμανία. Χαλαζοθύελλες όπως στην Ιταλία και τη Βαυαρία αυτό το καλοκαίρι δεν είναι τόσο πιθανές στο Ηνωμένο Βασίλειο”, εξηγεί. 

Σε πολλά μέρη, η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει τη συχνότητα ή/και την ένταση ορισμένων φυσικών κινδύνων, όπως οι πλημμύρες ή οι τροπικές καταιγίδες, επομένως μια ματιά στο μέλλον είναι εξίσου σημαντική για την κατανόηση του σημερινού κινδύνου. Με αυτά τα δεδομένα στην επόμενη έκδοση του GloRiA, θα αναδεικνύεται η αλλαγή ορισμένων κινδύνων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. 

Για τους σεισμούς, η κλιματική αλλαγή δεν έχει καμία απολύτως επίδραση. Το σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από την έκθεση σε φυσικούς κινδύνους. Επομένως, η ασφάλιση είναι μια καλή λύση στην προστασία της περιουσίας από το απροσδόκητο. 

To εργαλείο της Allianz χρησιμοποιείται από τον Μάρτιο του 2022 και μέχρι στιγμής έχει καταγράψει πάνω από 55.000 χρήστες μόνο στη Γερμανία. Από εδώ και στο εξής το τμήμα Στρατηγικής Marketing & Διανομής του Ομίλου θα το διαθέσει σε όλα τα καταστήματα της Allianz παγκοσμίως.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *