Skip to content

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Οι σοβαρές επεμβάσεις γίνονται μόνο στα κρατικά νοσοκομεία

Μεγαλεπίβολα σχέδια για νέο ΕΣΥ

“Ξεκινώντας εδώ όλες οι πτέρυγες της Βουλής περιέγραψαν το εθνικό σύστημα υγείας ως μια κόλαση. Ας σοβαρευτούμε, όπως ξέρετε οι σοβαρές επεμβάσεις, οι σοβαρές εγχειρήσεις, οι πιο δύσκολες επεμβάσεις, οι πιο ευαίσθητες, όλα τα ογκολογικά περιστατικά, τα νευροχειρουργικά, πολλά πράγματα δύσκολα γίνονται μόνο στα κρατικά, στα δημόσια νοσοκομεία. Τα άλλα τα πιο soft, τα πιο light γίνονται στα ιδιωτικά.”

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια καθολική μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας. Θέλουμε να ξυπνήσουμε τον κοιμισμένο γίγαντα που λέγεται Εθνικό Σύστημα Υγείας και να τον μεταμορφώσουμε σε έναν ευέλικτο οργανισμό, όχι με απλές διορθώσεις, αλλά με ριζικές τομές.» Τάδε έφη ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο του 22ου Συνεδρίου HealthWorld, που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις παραμέτρους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο χώρο της υγείας σήμερα: αύξηση χρόνιων παθήσεων, ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και μεγάλη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα, με πρωτοφανή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως της φαρμακοβιομηχανίας.

Με βασική αρχή την παραδοχή ότι η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι, η κυβερνητική πολιτική για την υγεία κινείται γύρω από τους εξής άξονες:

* Αναγνωρίζοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι «δυσκίνητο έως ακίνητο» ο Υπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ευέλικτου και σύγχρονου συστήματος Υγείας, το οποίο θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και θα εμπλουτιστεί τόσο με γιατρούς όσο και με νοσηλευτές. 1,2 δισ. θα διατεθεί για την ανακαίνιση 170 περίπου κέντρων υγείας και 130 περίπου νοσοκομείων της χώρας, ενώ θα δημιουργηθούν και τρία νέα νοσοκομεία στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη. Όσον αφορά την ενίσχυση του δυναμικού των νοσοκομείων, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθούν 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών και μέσα στο 2024 θα γίνουν 6.500 νέες προσλήψεις. Επίσης 1.500 γιατροί θα ενισχύσουν το ΕΣΥ, εκ των οποίων 250 επίκουροι καθηγητές, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

* Αλλαγή στον τρόπο διοίκησης σε όλα τα επίπεδα του Συστήματος, με την υιοθέτηση αξιοκρατικών και αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης διοικητικών, κλινικών και προσωπικού.

* Σύνταξη προϋπολογισμού από κάθε νοσοκομείο χωριστά, ο οποίος θα απεικονίζει τις πραγματικές του ανάγκες, ενώ παράλληλα θα καθιερωθούν θεσμικές διαγωνιστικές διαδικασίες, που θα εξασφαλίζουν διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

* Επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε πολλές λειτουργίες του συστήματος, όπως π.χ. με τη δημιουργία της ψηφιακής εφαρμογής ekapi.net για την κεντρική παραγγελιοληψία όλων των φαρμακευτικών προϊόντων από τα νοσοκομεία, με τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς ο οποίος ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, το μητρώο καρκινοπαθών, αλλά και ευρύτερα με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ.

* Αναμόρφωση του ΕΚΑΒ, ενίσχυσή του με νέες προσλήψεις και νέα ασθενοφόρα, βελτίωση της οργανωτικής του δομής, ώστε να είναι σε θέση να εκτιμά με ταχύτητα και ακρίβεια το κάθε περιστατικό και να παρεμβαίνει έγκαιρα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον τομέα του φαρμάκου και της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, την οποία χαρακτήρισε γενναία και αξιόμαχη, με διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, ειδικά στα γενόσημα φάρμακα. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν πάντα ως πρώτη τους προτεραιότητα την επάρκεια των γενόσημων φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, δημιουργείται ειδική εφαρμογή, που θα επιτρέπει στο Υπουργείο, τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ, τους φαρμακέμπορους και στη φαρμακοβιομηχανία να είναι καθημερινά συνδεδεμένοι on line, να διαβουλεύονται με διαφάνεια και να καθίσταται ανά πάσα στιγμή γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ποια προϊόντα είναι σε έλλειψη και δεν πρέπει να φύγουν από τη χώρα και ποια είναι πλεονασματικά και μπορούν να εξαχθούν.

Αναφερόμενος στον ΕΟΦ, χαρακτήρισε αναγκαία την «αναγέννησή του» μέσω της ψηφιοποίησης, της επαρκούς στελέχωσης, αλλά και της καθιέρωσης διαφανών διαδικασιών αξιολόγησης. Για το λόγο αυτόν σχεδιάζεται μία νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, με στόχο τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, αλλά και την ενίσχυση των επενδύσεων στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλει στην «εκτίναξη» του ΑΕΠ της χώρας μας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας

Ψηφίστηκε ήδη από την Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Σε σχετική του ομιλία, ο υπουργός Υγείας μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Ξεκινώντας εδώ όλες οι πτέρυγες της Βουλής περιέγραψαν το εθνικό σύστημα υγείας ως μια κόλαση. Ας σοβαρευτούμε, όπως ξέρετε οι σοβαρές επεμβάσεις, οι σοβαρές εγχειρήσεις, οι πιο δύσκολες επεμβάσεις, οι πιο ευαίσθητες, όλα τα ογκολογικά περιστατικά, τα νευροχειρουργικά, πολλά πράγματα δύσκολα γίνονται μόνο στα κρατικά, στα δημόσια νοσοκομεία. Τα άλλα τα πιο soft, τα πιο light γίνονται στα ιδιωτικά.

Και τώρα για πρώτη φορά εγώ στη διαδρομή μου αντιλαμβάνομαι και αυτό ξέρω, ότι διατίθεται 1,2 δισ ευρώ για να ανακαινιστούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας και τα κέντρα υγείας. Έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ; Υπήρξε τέτοια πολιτική στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης;

Όπως επίσης αυτή τη στιγμή διατίθενται αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια για να ψηφιοποιηθούν όλες οι διαδικασίες της υγείας και να μπορέσουν έτσι οι πολίτες να απολαύσουν υπηρεσίες γρήγορα, αποτελεσματικά, χωρίς γραφειοκρατία και οι θεραπείες να είναι ακόμα αποτελεσματικότερες.

Σε λίγες μέρες θα κατατεθεί και τρίτο νομοσχέδιο που θα βγει στη διαβούλευση για τη δημιουργία 17 μονάδων αυξημένης φροντίδας για τα εγκεφαλικά. Η χώρα δεν έχει δίκτυο, δεν έχει μονάδες αυξημένης φροντίδας για να αντιμετωπίσουμε 60.000 εγκεφαλικά που συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου όλοι να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όλοι να είναι ίσοι ενώπιον αυτού του συστήματος και βεβαίως όλοι οι άνθρωποι, κατά το δυνατόν, ανάλογα με την πάθησή τους, να θεραπεύονται.”

1 Comment

  1. Avatar

    Καλησπέρα, εκτός από τα παράλογα πράγματα που λέει ο υπουργός.. γράψτε ως ασφαλιστικό site και τα παρακάτω όμως!!!!
    Πόσοι άνθρωποι σώθηκαν επειδή είχαν ιδιωτική ασφάλιση; Τα τελευταία δυόμισι χρόνια είχαμε αρνητικό ρεκόρ μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ. 10.000 υγειονομικοί αποχώρησαν!

    Χιλιάδες ασθενείς περιμένουν επί μήνες, μέχρι και ολόκληρο χρόνο για να χειρουργηθούν! Στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού βρίσκονται 3.111 παιδιά στη λίστα αναμονής. Στον Ευαγγελισμό 4.817 ασθενείς στη λίστα αναμονής, στο νοσοκομείο Γεννηματάς 1.393 ασθενείς, στο ΚΑΤ 4.061 ασθενείς!

    Επίσης, στη χώρα μας λειτουργούν μόλις 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους, εν αντιθέσει με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους!

    Τέλος, στα Επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων με την πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών διαπιστώνει κανείς την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, που στενάζει από ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής!

    ΤΙ ΛΕΤΕ κύριε ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ;;;;;;;;;;


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *