Skip to content

Μπλόκο στις ρωσικές αποστολές πετρελαίου εξαιτίας της ανάγκης επίδειξης αποδεικτικού ασφάλισης στην Τουρκία

Οι αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία και το Καζακστάν δέχονται πίεση εξαιτίας ενός περιορισμού σύμφωνα με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να παρέχει απόδειξη ότι τα τάνκερ είναι ασφαλισμένα καθώς περνούν στα ζωτικής σημασίας ναυτιλιακά στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

του Χρήστου Γαβαλά

Το μέτρο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, υποχρεώνει τα πλοία που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο να έχουν επιστολή από τον ασφαλιστή τους που να εγγυάται την κάλυψη ενώ βρίσκονται στα ύδατα της Τουρκίας.

Η απαίτηση είναι μια απάντηση στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα και παρέχουν ασφάλιση μόνο για αποστολές που έχουν αγοραστεί στα 60 δολάρια το βαρέλι ή ακόμα φθηνότερα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο για τις τουρκικές αρχές να χρησιμοποιήσουν το συμβατικό σύστημα επαλήθευσης -αναζητώντας τις ιστοσελίδες των ασφαλιστικών εταιρειών- για να καθορίσουν εάν τα πλοία καλύπτονται ασφαλιστικά.

Το πρόβλημα είναι ότι οι επιστολές που απαιτεί η Τουρκία δεν μπορούν και δεν πρέπει να δημοσιευτούν προς το παρόν, ανέφερε στον ιστότοπό του το London P&I Club, ένας πάροχος ασφάλισης έναντι κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των διαρροών στη θάλασσα και των ναυτικών ατυχημάτων.

Παρέθεσε μια αξιολόγηση από το International Group of P&I Clubs, του οποίου είναι μέλος. Η IG, όπως είναι γνωστό, οργανώνει κάλυψη για το 95% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων.

Η επιστολή που ζητείται ισχύει για κάθε δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα, όχι μόνο για ρωσικά. Για παράδειγμα, η ροή πετρελαίου CPC από το Καζακστάν που ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τα στενά του Βοσπόρου και των κοντινών ναυτιλιακών στενών των Δαρδανελίων.

Τα πλοία που περιμένουν να ταξιδέψουν μέσα από τα Στενά έχουν ενημερωθεί ότι δεν θα μπορούν να το κάνουν χωρίς την επιστολή, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του Bloomberg. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα πλοία που περιμένουν στα δύο άκρα των Τουρκικών Στενών, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πώς η νέα πολιτική της Τουρκίας θα μπορούσε να περιπλέξει την κίνηση των πλοίων μέσω των Τουρκικών Στενών και, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εκφράσει αυτές τις ανησυχίες σε Τούρκους αξιωματούχους, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου τους των Οικονομικών.

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι η πολιτική αυτή του ανώτατου ορίου των τιμών δεν εμποδίζει τις ασφαλιστικές εταιρείες να ανταποκρίνονται σε περιβαλλοντικές καταστάσεις ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με την ασφάλεια. Οι ΗΠΑ στέκονται στους όρους έκδοσης Γενικής Άδειας για έκτακτες ανάγκες των πλοίων που σχετίζονται με την υγεία ή την ασφάλεια του πληρώματος ή την προστασία του περιβάλλοντος, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του International Group και της Τουρκίας είναι πιθανό να διεξαχθούν την ερχόμενη Δευτέρα σε μια προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, ανέφερε η ανακοίνωση του το P&I Club.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν παρεμποδίζονται όλα τα δεξαμενόπλοια. καθώς τοπικοί λιμενικοί πράκτορες ανέφεραν ότι ένα πλοίο που ανήκει στη ρωσική Sovcomflot PJSC είχε διασχίσει τα Στενά το προηγούμενο Σάββατο, από την στιγμή που η ρωσική ασφαλιστική εταιρεία Ingosstrakh παρείχε την απαραίτητη επιστολή.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *