Skip to content

Οι γιατροί ζητούν να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ασφαλιστικών και κλινικών

Του Νίκου Σακελλαρίου

Οι ασφαλιστικές πληρώνουν τα τιμολόγια άμεσα, αλλά οι κλινικές καθυστερούν να τις αποδώσουν στους γιατρούς τους.

Να έχουν άμεση παρέμβαση στο θέμα της κατάρτισης των πινάκων αμοιβών και στην άμεση πληρωμή τους ζητούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις νέες διοικήσεις των κλινικών όλο και περισσότεροι γιατροί. Οι γιατροί, και ειδικά οι χειρουργοί, είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις συμφωνίες που κάνουν οι ασφαλιστικές με τις κλινικές εν αγνοία τους και όταν οι ασφαλιστικές πληρώνουν τις κλινικές για τις υπηρεσίες που παρείχαν στους πελάτες τους, οι τελευταίες (κλινικές) καθυστερούν να πληρώσουν τους  γιατρούς τους για πολλούς μήνες. Ταυτόχρονα υπάρχει και δυσφορία γιατί οι πίνακες αμοιβών που καταρτίζονται μεταξύ κλινικών και ασφαλιστικών απέχουν παρασάγγας από τις αμοιβές που οι ίδιοι θέλουν για τις εργασίες τους.

Οι οχλήσεις που κάνουν κατά καιρούς οι γιατροί προς τις κλινικές (και μέσω ιατρικών συλλόγων) έχουν ενταθεί από τις αρχές του 2018. Πιο συγκεκριμένα , ο ΙΣΑ, με επιστολή του στις 15 Ιανουαρίου 2018, προς τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες επισήμανε:

«Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους του κλάδου σας την 8.10.2015, με θέμα τις καθυστερήσεις καταβολής ιατρικών αμοιβών, επανερχόμεθα γιατί ιδίως το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές ιατρών – μελών μας ότι η καταβολή των αμοιβών τους για πράξεις ή και χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποίησαν σε ιδιωτικούς φορείς δευτεροβάθμιας περίθαλψης καθυστερεί τουλάχιστον για έξι μήνες, διάστημα που μπορεί να φθάσει το ένα έτος ή και να το υπερβεί».

Στις 6 Φεβρουαρίου 2018, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, σε απάντησή της αρνήθηκε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν μέρος του προβλήματος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν φαίνεται να υφίστανται προβλήματα στις εξοφλήσεις των ασφαλιστικών εταιριών προς τις κλινικές» διευκρινίζοντας ότι σε «ό,τι αφορά τους χρόνους εξόφλησης των εξόδων νοσηλείας όταν πρόκειται για συνεργασίες μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών και κλινικών αμιγώς, αυτό συνιστά θέμα των ειδικών συμφωνιών μεταξύ των μερών».

Στη συνέχεια ο ΙΣΑ, στις 26 Φεβρουαρίου 2018, απέστειλε επιστολή προς τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Ιδιωτικών Κλινικών, στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «από πολλούς γιατρούς μέλη του Συλλόγου έχει καταγγελθεί πως ενόψει των συμβάσεών σας, με τις ασφαλιστικές εταιρίες, με βάση τις οποίες τους καταβάλλεται η ιατρική αμοιβή για ιατρικές επεμβατικές χειρουργικές ή άλλες πράξεις που διενεργούν στις κλινική σας, υφίσταται μια μεγάλη χρονική καθυστέρηση απόδοσής της που κάποιες φορές φτάνει τα δύο έτη». Ο ΙΣΑ καταλήγει ζητώντας να ενημερωθεί για το χρόνο καταβολής της ιατρικής αμοιβής και του μεριδολογίου στους ιατρούς – μέλη του.

Οι τελευταίες εξελίξεις βρίσκονται κάτω από το πρίσμα της πώλησης πολλών κλινικών προς funds. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές παραμένουν σε αρκετές περιπτώσεις παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εξοφλούν άμεσα τα τιμολόγια, αλλά οι νοσοκομειακοί γιατροί θέλουν να παρέμβουν για να λύσουν το θέμα με τις νέες διοικήσεις και τους νέους μετόχους των κλινικών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *