Skip to content

Οι υψηλότερες εκροές α/κ από το 2008 στην Ευρώπη

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για αμοιβαία κεφάλαια και τις εναλλακτικές επενδύσεις, οι οποίοι υπέστησαν καθαρές εκροές ύψους 278 δισ. ευρώ, τόσο υψηλές εκροές δεν έχουν παρατηρηθεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Τα ομολογιακά α/κ είχαν την χειρότερη χρονιά από το 2008 με εκροές ύψους 137 δισ. ευρώ. Ο λόγος βέβαια για τις μεγάλες εκροές ήταν οι πληθωριστικές πιέσεις και η άνοδος των επιτοκίων που ‘πλήγωσε’ τα ομόλογα.

του Νίκου Σακελλαρίου

Τα μετοχικά α/κ είχαν εκροές 72 δισ. ευρώ που προκλήθηκαν από τις προληπτικές ρευστοποιήσεις προκειμένου να ‘κλειδώσουν’ τα κέρδη ενόψει ενός αβέβαιου 2023. Πολλά από τα κεφάλαια που έφυγαν από τις αγορές, επέστρεψαν με την άνοδο του α’ διμήνου 2023.

Τα μεικτά α/κ παραμένουν τα πλέον δημοφιλή αμοιβαία κεφάλαια στην Ευρώπη (όχι τόσο στην Ελλάδα) και κατέγραψαν εισροές 14 δισ. ευρώ. Πολύ καλή χρονιά είχαν τα ETF ‘s (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) με εισροές 85 δισ. ευρώ ενώ οι εναλλακτικές επενδύσεις (σύνθετα επενδυτικά προϊόντα) είχαν σημαντικές εκροές 101 δισ. ευρώ. Οι εκροές αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία σε Ολλανδία και Δανία είχαν πρόβλημα με την εφαρμογή του νέου εποπτικού κανονισμού και έτσι ρευστοποιούσαν αυτά τα προϊόντα.

Το θετικό είναι ότι τα ETF και τα ESG αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9 του SFDR συνέχισαν να προσελκύουν νέα κεφάλαια, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι η δυναμική της ζήτησης των επενδυτών είναι σαφώς με τα ETF χάρη στο χαμηλό κόστος και την ευελιξία συναλλαγών τους, και με τα ESG αμοιβαία κεφάλαια λόγω των αναμενόμενων μακροπρόθεσμων οφελών μιας βιώσιμης επενδυτικής προσέγγισης όσον αφορά τον χαμηλότερο κίνδυνο και τον αντίκτυπο ESG.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *