Skip to content

Ο ρόλος των Financial Planners και της HFPA*

*Hellenic Financial Planners Association

Συνέντευξη της Προέδρου HFPA, Ευφρόσυνης Στουργιώτου

Τους τρόπους βάσει των οποίων επιτυγχάνει τον σκοπό της η HFPA τονίζει σήμερα μιλώντας στο underwriter.gr η κα Ευφροσύνη Στουργιώτου CertFinancial Advisor Πρόεδρος HFPA, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων πως η HFPA δεν είναι εκπαιδευτικό οργανισμός, δεν δίνει πιστοποιήσεις, ιδρύθηκε με στόχο την αναβάθμιση του πωλητή ασφαλιστικών προγραμμάτων σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο.  Αναφερόμενη στην Eficert υπογραμμίζει πως για να λάβει ο ασφαλιστής την πιστοποίηση του Financial Planner από την  Eficert, πρέπει να είναι μέλος της Ένωσης.

Απαντώντας, στο καίριο ερώτημα για την τεχνολογία και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου διατυπώνει πως : «Ο άνθρωπος, όσο κι αν προοδεύσει τεχνολογικά, όσο κι αν κάνει την τεχνητή νοημοσύνη «εξυπνότερη» από τον ίδιο,  πάντα θα θέλει δίπλα του έναν .. άνθρωπο», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Σκεφτείτε να πει η τεχνική  νοημοσύνη στον πελάτη: σε καταλαβαίνω απόλυτα, γιατί όταν το 2000 ο σύζυγός μου, η μητέρα μου, το παιδί μου βρέθηκε στο νοσοκομείο, ένιωσα πραγματικά όπως εσύ σήμερα»!

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

  • Τι ακριβώς κάνει η Ομοσπονδία σας και πώς μπορεί κανείς να λάβει πιστοποίηση από την HFPA;

Καταρχάς η HFPA δεν είναι εκπαιδευτικός οργανισμός και δεν δίνει πιστοποιήσεις.  Επιτρέψτε μου όμως να διευκρινίσω κάποια πράγματα αναφορικά με την  HFPA.

Η Ένωσή Ελλήνων Financial Planners,  ιδρύθηκε το 2010 από μια ομάδα συναδέλφων που στόχο είχαν την αναβάθμιση του επαγγέλματός μας από πωλητές ασφαλιστικών προγραμμάτων σε Χρηματοασφαλιστικούς Συμβούλους. 
Πως σκόπευαν να το επιτύχουν αυτό; Με τρείς τρόπους: 
-> με συνεχή εκπαίδευση,  
-> αποκτώντας μια Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση για Financial Planners και 
-> εκσυγχρονίζοντας το επάγγελμα μας με την χρήση ενός λογισμικού για να μπορούν οι συνάδελφοι να αποτιμούν, αλλά και να διαχειρίζονται τους κινδύνους που απειλούν την επίτευξη των στόχων ζωής των πελατών μας.

Η Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση επετεύχθη με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Ένωση το 2019 με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών και  της συνεργασίας του με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χρηματοασφαλιστικών Πιστοποιήσεων Eficert  και τις δομές του ΠΑ.ΠΕΙ.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν η πλειοψηφία των μελών μας, πιστοποιήθηκε ως  European Financial Adviser,  ενώ το 2024 ξεκινούν και οι δύο τελευταίοι κύκλοι σπουδών για την κατάκτηση του τελικού στόχου, την πιστοποίηση του European Financial Planner!

Αναφορικά με το λογισμικό, ο στόχος επετεύχθη με την υπογραφή της αποκλειστικής συνεργασίας, για Ελλάδα και  Κύπρο, της Ένωσης με την Ολλανδική εταιρεία Figlo για την χρήση του ομώνυμου λογισμικού από τα μέλη μας.

Και φυσικά η εκπαίδευση στην μέθοδο του Χρηματοασφαλιστικού Σχεδιασμού, από τα εμπειρότερα μέλη μας προς τα νεότερα είναι συνεχής, ώστε να προχωράμε, στον βαθμό του δυνατού, όλοι με τον ίδιο βηματισμό.

  • Ο συμβουλευτικός ρόλος των Financial Planners σε ποιους απευθύνεται ; μπορούν να παρέχουν συμβουλές και σε μεμονωμένους ιδιώτες ή όχι;

Το financial planning είναι μια ολοκληρωμένη, ολιστική μέθοδος η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων ζωής μιας οικονομικής μονάδας. Λέγοντας οικονομική μονάδα εννοείται ένα άτομο, μια οικογένεια ή μια εταιρεία. Δεν υπάρχει λοιπόν περιορισμός στο κοινό που μπορούμε να απευθυνθούμε.

  • Μπορείτε να μας πείτε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος  προκειμένου να λάβει πιστοποίηση από την Eficert;

Για να μπορέσει κάποιος συνάδελφος να λάβει την πιστοποίηση του Financial Planner από την  Eficert, πρέπει καταρχάς να είναι μέλος της Ένωσης, γιατί η εκπαιδευτική συνεργασία που έχουμε υπογράψει με το Ε.Ι.Α.Σ. είναι αποκλειστικά για τα μέλη μας.  Στην συνέχεια να παρακολουθήσει τους 4 κύκλους σπουδών που ορίζει η Eficert και να περάσει φυσικά τις εξετάσεις που χρειάζεται κάθε κύκλος.

Τώρα, για να γίνει κάποιος μέλος της Ένωσής μας και να μπορέσει να πάρει την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση του financialplanner, θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια: 

-> Να δραστηριοποιείται τουλάχιστον 3 χρόνια στην ασφαλιστική αγορά, 

->να ασχολείται με όλους τους κλάδους των ασφαλιστικών υπηρεσιών δηλ. Ζωή, Υγεία, Περιουσία, Συντάξεις, Επενδύσεις. Βλέπετε ο Χρηματοοικονομικός Σχεδιασμός είναι μια ολιστική μέθοδος και ασχολείται με το σύνολο των αναγκών και επιθυμιών του πελάτη. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν δεν θα μπορούσε να είναι Financial Planner κάποιος που ασχολείται μόνο με έναν κλάδο π.χ. μόνο με Αυτοκίνητα ή μόνο με Υγεία  

& τέλος

->να τον συστήνουν δύο μέλη μας.

–  Ποιο είναι το πλαίσιο της συνεργασίας με το ΕΙΑΣ και το ΠΑΠΕΙ; τι παραπάνω εξασφαλίζουν αυτές οι συνεργασίες;

Εμείς, όπως σας διευκρίνισα και στην αρχή της συζήτησής μας, δεν είμαστε εκπαιδευτικός οργανισμός. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, χωρίς την συνεργασία του Ε.Ι.Α.Σ. και κατ’ επέκταση την συνεργασία με δομές του ΠΑ.ΠΕΙ.  & την Eficert που μας εξασφαλίζει το Ινστιτούτο, δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τους εκπαιδευτικούς μας στόχους, δεν θα είχαμε πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση που ήταν και ο σημαντικότερος  στόχος της Ένωσης.

Με το Ινστιτούτο έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, όχι μόνο στο κομμάτι της Πιστοποίησης, αλλά ευρύτερα.  Τα μέλη μας απολαμβάνουν προνομίων σε δίδακτρα και σε εκπαιδευτικές ημερίδες που οργανώνει το Ινστιτούτο αποκλειστικά για εμάς. Μας διαθέτει τον χώρου του, όποτε οργανώνουμε εκπαιδευτικές ημερίδες και γενικά έχουμε έναν στρατηγικό συνεργάτη, έναν «φίλο» όπως  μου αρέσει  να λέω, που μας υποστηρίζει στο έπακρον.


–  Να σας ρωτήσω κάτι διαφορετικό. Πώς θα κρίνατε τις γνώσεις του μέσου Έλληνα πολίτη πάνω στα χρηματοοικονομικά;

Νομίζω ότι ο καθηγητής κος Φίλιππας, έχει πει πολύ καθαρά ότι, δυστυχώς υπάρχει  χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του.
Εμείς ως financial planners, στο πλαίσιο της δικής μας κοινωνικής ευθύνης τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να φέρουμε σε επαφή το ελληνικό κοινό με την μέθοδο του Χρηματοασφαλιστικού Σχεδιασμού, οργανώνοντας παρουσιάσεις σε επαγγελματικές ομάδες, σε στελέχη εταιρειών, αλλά και σε μαθητές τρίτης γυμνασίου και πρώτης λυκείου, γιατί τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν από νωρίς στον σωστό σχεδιασμό & να αποκτήσουν βάσεις. Ενδεικτικά έχουμε κάνει παρουσιάσεις σε μέλη του Επαγ. Επιμελητηρίου Αθηνών, στον Οργανισμό Γυναικών Επιχειρηματιών & Επαγγελματιών Αθήνας κ.α. 

  • Για την τεχνολογία τι έχετε να μας πείτε, επιδρά θετικά ή αρνητικά στον αντικείμενο σας ; 

Η ερώτηση των καιρών! 
Χρηματοασφαλιστικός Σύμβουλος σύμμαχος με την τεχνολογία/τεχνητή νοημοσύνη  ή αντίπαλος;
Ψηφίζω σύμμαχος και ο λόγος είναι απλός: 

Ο άνθρωπος, όσο κι αν προοδεύσει τεχνολογικά, όσο κι αν κάνει την τεχνητή νοημοσύνη «εξυπνότερη» από τον ίδιο,  πάντα θα θέλει δίπλα του έναν .. άνθρωπο. Έναν άνθρωπο να τον ακούσει, να του συμπαρασταθεί, να του πει δύο λόγια κατανόησης και να «του κρατήσει το χέρι» στα δύσκολα. Πολύ καλή η τεχνολογία, αλλά δεν είναι παρά μηχανές που κάποιος τροφοδότησε με πληροφορίες. Τίποτε από αυτά που γνωρίζουν τα computers,  δεν είναι επειδή το βίωσαν. Η τεχνολογία δεν ξέρει τι σημαίνει ξαγρυπνάω στο προσκεφάλι του συζύγου μου στο νοσοκομείο, δεν γνωρίζει την αγωνία στα εξωτερικά ιατρεία με τις ουρές και τις αναμονές, δεν βίωσε την ευτυχία του γονιού όταν το παιδί του περνά στο Πανεπιστήμιο ….  απλά κάποιος καταχώρησε μια σειρά δεδομένων στην μνήμη του computer!

Σκεφτείτε να πει η τεχνική  νοημοσύνη στον πελάτη: σε καταλαβαίνω απόλυτα, γιατί όταν το 2000 ο σύζυγός μου, η μητέρα μου, το παιδί μου βρέθηκε στο νοσοκομείο, ένιωσα πραγματικά όπως εσύ σήμερα!
Πως αυτό μπορεί να το πει μια μηχανή? Ακόμα και να είναι προγραμματισμένη να το πει, θα νιώσεις ότι σε κοροϊδεύει!

Όμως η τεχνολογία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργήσει & ανταγωνιστικά. Μπορεί να αντικαταστήσει πωλητές προϊόντων ή υπηρεσιών και αυτό φαίνεται από τις διαδικτυακές εταιρείες που ασφαλίζεις το αυτοκίνητό σου ή το σπίτι σου απευθείας, χωρίς την μεσολάβηση κανενός. Έναν σύμβουλο όμως δεν θα μπορέσει να τον αντικαταστήσει ποτέ, γιατί ο σύμβουλος έχει όλο το  «πακέτο». 

Αντιθέτως πιστεύω πως τους συμβούλους η τεχνολογία τους βοηθά & όπως προανέφερα  ένας βασικός στόχος της Ένωσης όταν ιδρύθηκε ήταν ένα λογισμικό για να κάνει πιο έγκυρη και πιο εύκολη την δημιουργία μελετών FinancialPlanning.  Πιστεύω λοιπόν πως η τεχνολογία μπορεί να κάνει πιο εύκολη την δουλειά μας αλλά και να μας δώσει  ιδέες που θα μας βοηθήσουν στην καθημερινότητά μας.

  • Κάνετε κάποια σχέδια για το 2024; 

Για την επόμενη διετία στην διάρκεια δηλαδή της θητείας του ΔΣ που προέκυψε από την Γ.Σ. της 21ης Ιουνίου, θέλουμε να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια!

->Θέλουμε ο Έλληνας να μάθει τι σημαίνει Χρηματοασφαλιστικός Σχεδιασμό & πόσο καθοριστικό  ρόλο παίζει στην επίτευξη των στόχων ζωής του

->Θέλουμε τα μέλη μας να είναι οι καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι σύμβουλοι στην ελληνική αγορά.

->Θέλουμε να αναδείξουμε το επάγγελμά μας, πέρα & πάνω από εταιρείες και προϊόντα! 

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ένωση σας;

Σε σχέση με ποιόν?
Μην ξεχνάτε ότι η HFPA δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, σωματείο, σύνδεσμος ή κάτι τέτοιο ώστε να υπάρχει κάποιος για να συγκριθεί..
Η Ένωση είναι μια ομάδα επαγγελματιών Χρηματοασφαλιστικών Συμβούλων, οι οποίοι έχουν κοινό όραμα την ανέλιξη του επαγγέλματός τους στην υψηλότερη βαθμίδα της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Με τι τρόπους επιδιώκετε την εξωστρέφεια; Συμμεχέτε σε εκδηλώσεις ή συνέδρια για παράδειγμα;

Εάν εννοείτε αν συμμετέχουμε ως σύνεδροι ή εκθέτες σε εκδηλώσεις τότε όχι. Μέλη μας συμμετέχουν (με δική τους πρωτοβουλία) κάθε χρόνο στα συνέδρια, κυρίως του εξωτερικού, με αντικείμενο το Financial Planning και κάθε Μάρτιο η Ένωση στο πλαίσιο του Money Show διοργανώνει το Share The Knowledge & The Experience, μια εκδήλωση κατά την οποία τα μέλη μας που πήγαν στα συνέδρια, ενημερώνουν το σύνολο των συναδέλφων για τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο μας, ενώ παράλληλα ανταλλάσσουμε απόψεις & βέλτιστες πρακτικές πάνω στον τρόπο εργασίας μας και την καθημερινή πρακτική.

Ο κάτοχος του πιστοποιητικού σε ποιους τομείς ασφάλισης μπορεί να εργαστεί, τα προσόντα που αποκτά του εξασφαλίζουν επίσης εργασία σε άλλους κλάδους της οικονομίας; 

Πιστεύω ότι έχει απαντηθεί με όλα τα παραπάνω!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *