Skip to content

Ποιο είναι το οικονομικό αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στην ασφαλιστική βιομηχανία το 2022;

Μόνο οι μισές περίπου ζημιές εξαιτίας των τυφώνων στον βόρειο Ατλαντικό το 2022 ήταν ασφαλισμένες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αντασφαλιστικής Munich Re.

του Χρήστου Γαβαλά

Ειδικότερα και σύμφωνα με το Reinsurance News, με τις συνολικές απώλειες από όλες τις καταιγίδες να ανέρχονται σε περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια, οι ασφαλισμένες ζημιές φτάνουν μόλις στα 65 δισεκατομμύρια.

Μόνο ο τυφώνας Ian που σημειώθηκε στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη Φλόριντα αναμένεται να επιφέρει ζημίες 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα 60 δισεκατομμύρια εξ αυτών να μετακυλίονται σε ιδιωτικούς αντασφαλιστές.

Κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση στους τυφώνες για το 2022, ο Έρνστ Ροτς, επικεφαλής επιστήμονας για το θέμα της κλιματικής αλλαγής στη Munich Re, τόνισε ότι η χρονιά αποτελεί συνέχιση μιας τάσης για αυξανόμενες ασφαλισμένων ζημιών, με την κλιματική αλλαγή να έχει παίξει καθοριστικό ρόλο.

Το Munich Re υπογραμμίζει ότι η φετινή περίοδος τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό προκάλεσε στην πραγματικότητα λιγότερες καταιγίδες από ό,τι αναμενόταν αρχικά, αλλά η καταστροφική ζημιά του τυφώνα Ian στη Φλόριντα είχε ως αποτέλεσμα να γίνει αυτή η τρίτη πιο ακριβή εποχή τυφώνων μέχρι σήμερα.

«Έρχονται πιο σοβαρές βροχοπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα»

«Οι τροπικοί κυκλώνες είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις ασφαλιστικές», κατέληξε η Munich Re.

«Ο αριθμός τους σε ένα μόνο έτος επηρεάζεται τόσο από τοπικά όσο και από μεγάλης κλίμακας καιρικά συστήματα και από τις θερμοκρασίες των ωκεανών, και ο αριθμός και η θέση των καταιγίδων που φθάνουν στην ξηρά δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι παρόλο που ο συνολικός αριθμός των καταιγίδων παγκοσμίως δεν θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού των ιδιαίτερα σοβαρών καταιγίδων και των καταιγίδων με ακραίες βροχοπτώσεις».

Swiss Re: Οι φυσικές καταστροφές του ’22 κόστισαν 115 δισ. δολάρια στον ασφαλιστικό κλάδο

Σε επίπεδο γενικότερων φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με το Swiss Re Institute, τόσο ο τυφώνας Ian, όσο και άλλες φυσικές καταστροφές, όπως οι ευρωπαϊκές χειμερινές καταιγίδες, οι πλημμύρες στην Αυστραλία και οι χαλαζοπτώσεις στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, έχουν κοστίσει στις παγκόσμιες ασφαλιστικές εταιρείες περίπου 115 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος.

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι εκτιμώμενες ασφαλισμένες ζημίες θα ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, συνεχίζοντας την τάση μέσης ετήσιας αύξησης 5%-7% την τελευταία δεκαετία, αν και οι ζημιές από φυσικές καταστροφές είναι μειωμένες σε σχέση με τα 121 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με την ασφαλιστική Swiss Re.

Ο κλάδος αντασφάλισης κάλυψε περίπου το 45% των συνολικών οικονομικών ζημιών ύψους 268 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, κάτι που σύμφωνα με την Swiss Re υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα προστασίας σε όλο τον κόσμο.

Οι οικονομικές ζημίες (που περιλαμβάνουν ασφαλισμένες και μη) αναλύθηκαν σε 260 δισεκατομμύρια δολάρια για τις φυσικές καταστροφές και σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια για συμβάντα που έλαβαν χώρα εξαιτίας ανθρώπινων ενεργειών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *