Skip to content

Πρακτική άσκηση: Είναι τρόπος προσέλκυσης υποψηφίων

Η έλλειψη ποιοτικών υποψήφιων, που θα επιλέξουν ως καριέρα ζωής την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, δεν προβληματίζει μόνον την ελληνική αγορά, αλλά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

Μάλιστα στις Ηνωμένες Πολιτείες η στρατολόγηση νέων χρηματοοικονομικών συμβούλων έχει σημειώσει πτώση 30% από το 2016 έως σήμερα.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, πολλές αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν εφαρμόσει προγράμματα πρακτικής άσκησης για νέους, που βρίσκονται στο ξεκίνημα της καριέρας τους, ευελπιστώντας να δελεαστούν και μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής τους να μετατραπούν σε επαγγελματίες χρηματοοικονομικούς συμβούλους πλήρους απασχόλησης.

Πρακτική άσκηση σημαίνει ένας που είναι ήδη φοιτητής ή σπουδαστής κάπου, να διαθέσει κάποιο χρόνο για να ζήσει από κοντά τη ζωή του διαμεσολαβητή χωρίς καμία δέσμευση, απλά για να δει αν του αρέσει και φυσικά για να προσθέσει αν θέλει αυτή την εμπειρία στο βιογραφικό του.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της LIMRA, μία στις δύο ασφαλιστικές στις ΗΠΑ διαθέτουν ένα τέτοιο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για χρηματοοικονομικούς συμβούλους, ενώ οι μισές περίπου από αυτές που δε διαθέτουν, σκοπεύουν να το πράξουν στο άμεσο μέλλον.

Η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών ποικίλλει μεταξύ των εταιριών από 3 έως και 48 μήνες. Σε ερώτηση ως προς το ποια θεωρούν τα πιο σημαντικά προσόντα που θα πρέπει να έχει ένας ασκούμενος, το επιχειρηματικό πνεύμα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, ενώ ακολούθησαν οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η επιμονή και η στοχοπροσήλωση.

Το αν οι ασκούμενοι αμείβονται κατά τη διάρκεια της πρακτικής, εξαρτάται. Στις ΗΠΑ, όσες εταιρείες δίνουν την δυνατότητα στον ασκούμενο να πουλάει, τον αμείβουν, είτε με προμήθεια, είτε με μισθό.

Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, το μοντέλο αυτό της πρακτικής άσκησης ασφαλιστικών πρακτόρων μοιάζει μάλλον ανέφικτο, καθώς βάσει της νομοθεσίας είναι απαραίτητο οποιοσδήποτε διανέμει ασφαλιστικά προϊόντα να περάσει πρώτα από τη διαδικασία των εξετάσεων και της πιστοποίησης, διαδικασία χρονοβόρα, η οποία αποτρέπει ούτως ή άλλως πολλούς από το να δοκιμάσουν την τύχη τους στο επάγγελμα.

Αυτό που μοιάζει εφικτό είναι πέραν των προσπαθειών που γίνονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες να προσελκύσουν φοιτητές, προκειμένου αυτοί να κάνουν την πρακτική τους σε αυτές ως διοικητικά στελέχη και να γνωρίσουν το μηχανισμό λειτουργίας του κλάδου, να προσφέρουν και θέσεις πρακτικής άσκησης στον τομέα της διαμεσολάβησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασκούμενους να εργαστούν δίπλα σε επαγγελματίες ασφαλιστικούς συμβούλους, ως βοηθοί τους, χωρίς να πωλούν. 

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πρακτικής άσκησης, το μέσο ποσοστό αυτών που εξελίσσονται σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους πλήρους απασχόλησης είναι 20%, αριθμός όχι ιδιαίτερα υψηλός. Ωστόσο κάποιες από τις εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα της LIMRA τονίζουν πως, πέραν της ενίσχυσης του δυναμικού τους με νέους συνεργάτες, τα οφέλη του προγράμματος επεκτείνονται και στην εις βάθος εκμάθηση του ασφαλιστικού κλάδου και των προϊόντων της εταιρίας από τον ασκούμενο, ο οποίος μπορεί έτσι να αποτελέσει χρήσιμο πρεσβευτή ή ακόμη και πελάτη της εταιρίας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *